Zo bezorg je jouw buren geen geluidsoverlast!

Als je gaat verhuizen, komt er ineens van alles op je af. Je moet niet alleen alles in- en uitpakken, de kans is groot dat er in jouw nieuwe appartement ook geklust moet worden.

Gepubliceerd: 30 september 2016

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verven van de muren, maar ook aan het leggen van vloeren. Er bestaan echter verschillende vloersoorten, waarbij je rekening moet houden met bepaalde regels als je in een appartement gaat wonen. Zo dien je te denken om voldoende geluidsdemping voor de (onder)buren, want er mag niet meer dan 10 decibel doorheen komen. Wij hebben voor vier verschillende vloersoorten op een rijtje gezet waar jij je aan moet houden.

Tapijt

Hoewel tapijt voor jezelf erg prettig en warm aan de voeten is, kan dit wel voor overlast zorgen bij de buren. Zeker als de onderkant van jute of gestreken latex is gemaakt. Daarom heb je ondertapijt nodig: dit zorgt voor extra veerkracht! Voor ondertapijt kun je onder andere denken aan bijvoorbeeld vilt en schuimrubber.

Laminaat

Op laminaat kun je jouw (boven)buren goed horen, is dat jou ook weleens opgevallen? Geluidsisolatie is daarom belangrijk zodat je een goede band kunt onderhouden met jouw buren. De ondervloer voor laminaat moet daarom niet alleen isoleren, maar ook egaliseren. Let er op dat jouw ondervloer geleverd wordt met een TNO-certificaat en 10db geluidsreductie, dan zit je goed!

Vinyl

Vinyl is erg prettig als je veel keuze wilt hebben in het ontwerp dat op jouw vloer terecht komt. Daarbij maakt het ook gemakkelijk schoon vanwege de gladde ondergrond. Bij vinyl is het niet altijd nodig om een ondervloer voor geluidsreductie te gebruiken, omdat de vloersoort meestal zelf al dempt. Egaliseren is echter vaak nog wel noodzakelijk.

PVC

PVC vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. In de meeste appartementen die dit bevatten, is daarom geen ondervloer meer nodig voor geluidsdemping: de dekvloer heeft al genoeg geluidsreductie. Hierbij heeft echter wel een verlijmde PVC vloer de voorkeur. Heb je geen vloerverwarming? Dan is er wel een ondervloer nodig, zoals een zwevende mdf ondervloer.

Kortom: er zijn enkele regels voor iedere vloersoort omtrent geluidsoverlast, maar je kunt jouw favoriete vloersoort gewoon leggen in je appartement zolang je ervoor zorgt dat er genoeg demping plaatsvindt! Het voordeel is dat je de ondervloer niet ziet, maar je doet jouw (onder)buren wel een enorm plezier. Als dat niet voor een goede relatie met jouw buren zorgt… Welke vloersoort heeft jouw voorkeur?

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Naaldwijk.1952
6 jaar geleden
Overal vind ik adviezen over geluidsisolerende vloeren, dat zoek ik ook nu ik naar een apartement gaat verhuizen. Maar hoe zit het nu met de vloerverwarming die de bouwer overal in het appartement gaat leggen op de afwerkvloer, en daar komt de geluidsisolatie nog overeen, dat kost mij toch heel veel energie
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.