BENG bouwen

Wat is Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) bouwen?

Geplaatst door: DTS Advies

BENG Bouwen

Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG).

Europa heeft vastgelegd in "de Europese Richtlijn voor gebouwen" (EPBD) dat nieuwe en ingrijpende gerenoveerde bestaande gebouwen vanaf eind 2020 bijna geen energie meer mogen gebruiken.

Nederland is daarom verplicht om nationale plannen op te stellen die moet leiden tot een toename van het aantal BENG woningen/gebouwen.

De energie die eventueel nog nodig is, moet voornamelijk afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Hernieuwbare bronnen zijn; wind, zon, energie uit oceanen, waterkracht, biomassa, stortgas (gas dat ontstaat door vergisting van actief slib of gestort huisvuil), gas van rioolzuiveringsinstallaties en biogassen. Maar ook uit:

Aerothermische energie; bijvoorbeeld warmteterugwinning uit ventilatielucht met behulp van warmtepomp

Geothermische energie; energie die in de vorm van warmte onder het vaste aardoppervlak is opgeslagen

Hydrothermische energie; energie die in de vorm van warmte in het oppervlaktewater is opgeslagen.

De nieuwe eisen zullen de huidige EPC (energieprestatie) eisen gaan vervangen.

De EPC-eis op dit moment is < 0,4. De EPC eis eind 2020 zal bijna 0 worden. Tot 2020 zal gekeken worden naar de haalbaarheid en kosteneffectiviteit van de aanscherping van deze EPC.

Er zijn al bekende concepten waarbij een zeer laag energiegebruik gerealiseerd wordt door het nemen van zeer goede isolatiemaatregelen, kierdichting, efficiënte ventilatie, gebruik van passieve zonne-energie enz. Denk hierbij aan Active House, Warm bouwen en Nul-op-de-meter.

De drie beng eisen voor woningen en woninggebouwen zijn:

1. De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar voor ruimteverwarming en koeling. Wat heeft de bewoner daadwerkelijk nodig. De maximale energiebehoefte in kWh/m2 is afhankelijk van type woning; hoekwoning, tussenwoning. Denk aan; drievoudig glas, compact bouwen, orientatie, ventilatiesysteem dat energiebehoefte beperkt zoals warmterugwinning op WTW/CO2 sturing.

2. Het maximale primair energiegebruik in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Verwarming, koeling, tapwater, ventilatoren, hulpenergie, zuinige opwekkers zoals HR-ketels, warmtepompen, opbrengst PV panelen.

3. Het minimum aandeel hernieuwbare energie. Hernieuwbaar is de opbrengst van een warmtepomp, zonnecollectoren, PV panelen, wind, waterkracht, inzet biomassa.

Waarom BENG bouwen, wat zijn de voordelen:

Je ervaart een hoger comfort zowel in de zomer als in de winter door een aangenamer binnenklimaat. Het is financieel aantrekkelijk omdat deze vorm van bouwen een stabiele en beter beheersbare woonlasten kent door de zeer lage energiekosten en het is beter voor het milieu, laag energiegebruik betekend lage CO2-uitstoot waardoor de klimaatverandering binnen de perken blijft.

Verder is er ook noodzaak om maatregelen te treffen. Energie uit olie, gas en andere fossiele bronnen zullen in de toekomst schaarser en duurder worden.

De huidige BENG eisen zijn nog niet definitief, ze worden tussentijds getoetst (o.a. in 2018).

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.