Invloed van servicekosten op de hypotheek

Het was even spannend, maar eindelijk krijg je het verlossende woord: het bod op je droomappartement is geaccepteerd. Nu is het tijd om de hypotheek te regelen.

Gepubliceerd: 22 december 2016

De servicekosten van je nieuwe stulp die je aan de Vereniging van Eigenaren (VvE) betaalt, zijn alleen behoorlijk hoog. Dit kun je je wel veroorloven, maar je vraagt je af of het van invloed is op je maximale hypotheek. En welke rol speelt een VvE verder bij het regelen van de financiering?

Servicekosten

Als eigenaar van een appartement krijg je met servicekosten te maken. Dit is een maandelijkse bijdrage die iedere bewoner aan de VvE betaalt. Samen betaal je zo voor het gemeenschappelijk onderhoud aan het complex en de verzekeringen van het gebouw. Een actieve VvE spaart bovendien voor toekomstig onderhoud. Zo kom je niet opeens voor onverwachte uitgaven te staan.

Invloed servicekosten op hypotheek

Bij het berekenen van je maximale hypotheek, wordt bekeken wat je maximale hypotheeklasten mogen zijn. Hierbij wegen naast je inkomsten ook je financiële verplichtingen mee, zoals leningen of een studieschuld. De servicekosten die je maandelijks betaalt aan de VvE worden echter niet meegenomen. De servicekosten komen bovenop de lasten van je hypotheek. Bedenk bij het zoeken naar een appartement dus goed hoe hoog de servicekosten voor jou maximaal mogen zijn. Past het wel in jouw financiële plaatje?

Verdiep je in de VvE

In het splitsingsreglement staat vermeld welke delen van het complex de VvE moet verzorgen. Zorg dat je dit document krijgt en vraag bij de vereniging ook om financiële stukken en het onderhoudsplan. Zo krijg je een goed beeld van het onderhoud in het verleden. En je krijgt een idee van wat er de komende tijd op de planning staat. Als de lift binnenkort aan vervanging toe is, kunnen de kosten bijvoorbeeld behoorlijk oplopen. Stel dat het spaarpotje van de VvE niet zo groot is, dan moet je dit wel kunnen bekostigen met je eigen (spaar)geld.

Reservefonds VvE’s per 2017

Een groot deel van de VvE’s in Nederland spaart te weinig, waardoor achterstallig onderhoud kan ontstaan. Daarom stelt de overheid per 1 januari 2017 jaarlijks een minimale reservering voor onderhoudskosten verplicht. Is er geen Meerjaren onderhoudsplan? Dan moet er minstens 0,5% van de herbouwwaarde van het complex opzij worden gezet. Hoeveel deze herbouwwaarde bedraagt, staat in de opstalverzekering. Check goed hoe de VvE van het appartement dat jij op het oog hebt, dit heeft geregeld. Als er onvoldoende is gespaard, moet je misschien wel bijbetalen.

Inactieve VvE: geen hypotheek

Heb jij een appartement op het oog waarvan de VvE inactief is? Dan verstrekken slechts weinig hypotheekaanbieders jou een lening. Een gebouw waarbij niet wordt geïnvesteerd in onderhoud, kan namelijk te maken krijgen met een dalende woningwaarde.

Invloed VvE op hypotheek

Een VvE heeft dus eigenlijk weinig directe invloed op de hoogte van je hypotheek. Alleen bij een inactieve vereniging zul je helemaal geen hypotheek krijgen. Verder is het slim je goed te verdiepen in de activiteiten van de VvE, wat betreft sparen en het uitvoeren van onderhoud.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.