Op het balkon genieten van de zon

Met de juiste zonwering creëer je schaduw op het balkon wanneer nodig en blijft de temperatuur binnen aangenaam.

Gepubliceerd: 07 mei 2015

Het voorjaarszonnetje is heerlijk, daar kunnen nu weer volop van genieten. De zomers in Nederland kennen echter dagen dat het broeierig warm is. Dagen waarop we behoefte hebben aan schaduw en koelte, zowel binnen als buiten. Een bijkomend voordeel is dat meubels minder snel verkleuren en planten niet verbranden. Tijd om de mogelijkheden op het gebied van zonwering eens op een rijtje te zetten.

Binnenklimaat

Buitenzonwering zijn systemen die van buitenaf de zon tegenhouden. Deze zon- wering dankt zijn benaming aan het feit dat deze aan de buitenzijde gemonteerd wordt. Er zijn hier twee mogelijkheden te onderscheiden:
1) systemen die voornamelijk bedoelt zijn om het binnenshuis koel te houden.
2) systemen die voor een fijn schaduwrijk balkon zorgen.
Laten we beginnen met de systemen die het binnenshuis koel houden. Deze systemen worden in de meeste gevallen direct voor het raam aangebracht. Ze houden de warmte buiten, maar zorgen niet voor een schaduwrijke zitplek op het balkon.

Screens

Screens zijn zonneschermen die verticaal voor het raam open en dicht gaan, ze nemen dus nauwelijks ruimte in beslag. Het doek van de screens houdt het zonlicht tegen, maar is niet verduisterend. Een bijkomend voordeel is dat de screens extra privacy geven. Men kan wel naar buiten kijken maar niet naar binnen. De screens zijn handmatig te bedienen, maar kunnen ook met een afstandsbediening of elektrisch bediend worden. Het doek is in diverse kleuren verkrijgbaar.

Rolluiken

Rolluiken gaan net als de screens verticaal voor het raam open en dicht. Het grote verschil is echter dat de rolluiken helemaal dicht zijn. Rolluiken zijn dus verduisterend. Doordat rolluiken het raam volledig afsluiten, hebben ze een hoge isolerende werking. In de zomer houden ze de warmte buiten, ‘s winters houden ze de warmte juist binnen.Tegenwoordig zijn de rolluiken in diverse kleuren leverbaar. Bovendien zijn er verschillende systemen voor de bediening, zo is het mogelijk de rolluiken op afstand te bedienen en kunnen er timers of sensoren ingezet worden om het gebruiksgemak van de rolluiken te verhogen.

Buitenjaloezieën

De buitenjaloezieën zijn vergelijkbaar met de jaloezieën voor gebruik binnens- huis. De variant voor buiten is gemaakt van weerbestendig en steviger materiaal. Het grote voordeel van buitenjaloezieën is dat het een flexibele vorm van zonwering is. Net als bij de binnenjaloezieën
is de stand van de horizontale lamellen verstelbaar, waardoor u alle controle heeft over de lichtinval. De jaloezieën zijn in diverse kleuren verkrijgbaar en zowel handmatig als volautomatisch bedienbaar.

Shutters

Shutters zijn luiken voorzien van verstel- bare lamellen en kennen ook zowel een binnen- als buitenvariant. De buitenshutters zijn gemaakt van hardhout, polywood of aluminium. Het is belangrijk om te kiezen voor weersbestendig en onderhoudsarm materiaal.

Uitvalschermen

De meest bekende toepassing van zon- wering is het zogenaamde uitvalscherm. De populariteit van deze soort zonwering is vooral te danken aan de relatief lage prijs en de sterke constructie. Dankzij de sterke constructie is deze vorm van zonwering zeer geschikt voor grote hoogten. Het uitvalscherm wordt nog wel eens verward met het knikarmscherm. Het grote verschil is echter dat het uitval- scherm kort voor het raam naar beneden gaat. Er kan niet onderdoor gelopen worden en creëert geen schaduw op het terras.

Uitvalschermen zijn met verschillende armsystemen en doeksoorten leverbaar, waardoor dit type zonwering ook goed toepasbaar is op balkons. Uiteraard is hier ook aan het bedieningsgemak ge- dacht en zijn de schermen zowel handmatig, als volledig automatisch in- en uit te klappen.

Valarmscherm

Een handige variant op het uitvalscherm is het valarmscherm. Hier worden twee soorten zonwering met elkaar gecombineerd, namelijk een screen en een uitval- scherm. Het doek zakt eerst een stukje naar beneden, net als een screen, en bij het onderste deel knikken de armen uit. Een fijne en praktische oplossing voor hoge smalle ramen.

Schaduwrijk balkon

Op zoek naar buitenzonwering waarbij de nadruk ligt op het creëren van een scha- duwrijk balkon? Dan zijn dit de verschil- lende mogelijkheden:

Knikarmschermen

Door op zonnige dagen het knikarm- scherm uit te vouwen, ontstaat er een schaduwrijke overkapping over het balkon. Het scherm is hoog genoeg om onderdoor te lopen. Door te kiezen voor een variant die automatisch inklapt bij te veel wind, weet u zeker dat het scherm niet stuk kan waaien. De knikarmscher- men zitten gemonteerd in een cassette die tegen de gevel van het appartement geplaatst wordt en neemt zo ingeklapt nauwelijks tot geen ruimte in beslag.

Zonnezeil

Een trend die over is gewaaid vanuit Australië en Zuid-Afrika: het zonnezeil. Dit systeem werkt zonder draagarmen en is vrijwel overal toepasbaar, dankzij de flexibele vormgeving. Het zeil is in veel afmetingen en vormen verkrijgbaar. Het zonnezeil is meer dan alleen maar een stukje doek dat gespannen kan worden. Dankzij innovatieve systemen kan het doek geheel automatisch in- en uitge- rold worden en is traploos instelbaar op de gewenste positie. Wie voor zekerheid gaat, kan het systeem uitrusten met een wind- en zonsensor, deze zorgt ervoor dat het zeil automatisch inrolt bij teveel wind en automatisch uitrolt bij veel zon.

De kracht van eenheid

Door collectief te kiezen voor hetzelfde systeem in dezelfde uitvoering krijgt het complex net wat meer allure. Het oogt toch wel sjiek als op een zonnige dag dezelfde zonwering tevoorschijn komt in plaats van een kakofonie aan soorten en kleuren. Overigens is er niets mis met spelen met kleur, dit kan voor een vrolijke noot zorgen, maar maak het niet te bont. Het allergrootste voordeel van collectief kiezen voor zonwering is echter wel dat het een goede uitgangspositie biedt om te onderhandelen over de prijs.

Naast zonwering ook op zoek naar tuinmeubelen voor je balkon? Bekijk hier bijvoorbeeld tuinstoelen.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.