Huizenruil met je appartement

Tijdens je vakantie staat je mooie appartement hier leeg en betaal je veel voor je verblijf daar. Zonde eigenlijk. Waarom niet ruilen? Of Airbnb-en? Appartement & Eigenaar was benieuwd naar de opties en de regels.

Gepubliceerd: 28 juni 2016

Je eigen woning verhuren en zo tijdens je vakantie geld verdienen is ‘hot’. Voor veel mensen is het een slimme manier om geld over te houden terwijl ze vakantievieren. Initiatieven als Airbnb, Home Away en HomeExchange doen dan ook goede zaken. Echter veel VvE’s hanteren hier een streng ‘no go’ beleid, waarbij de tijdelijke verhuur van het appartement ten strengste verboden is. Diverse rechters hebben zich hier al over gebogen, maar echt duidelijkheid heeft dit niet gecreëerd. Een alternatief en minder omstreden dan verhuur is woningruil en zo kwamen we terecht bij Inga de Ruiter.

Even voorstellen

Inga de Ruiter, dochter van Renger de Ruiter (oprichter van HomeLink) en verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding over het bedrijf. In 1979 legde Renger de basis voor het bedrijf in de huidige vorm. In eerste instantie was het ruilen alleen binnen Nederland mogelijk, maar sinds 1980 wordt er ook internationaal volop geruild.

Huizenruil, wat moet ik me daarbij voorstellen?

Inga de Ruiter: “Bij huizenruil ruil je één op één je woning. Terwijl jij in de woning van bijvoorbeeld familie A verblijft, verblijft familie A in jouw woning.”

Dat klinkt best spannend...

De Ruiter: “Het ís ook best spannend, vreemden in je huis. Voor sommige mensen is die drempel best hoog. Het is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Je moet er een goed gevoel bij hebben dat er vreemden in je huis komen. Maar ben je gastvrij, flexibel en vind je het leuk om in een ander land zelf je weg te vinden, dan zeg ik ‘gewoon doen’. Je weet dat de mensen waar jij het huis van bewoont tegelijkertijd in jouw huis zijn. Dat zorgt automatisch voor een soort evenwicht. Je wilt dat zij net zo goed voor jouw woning zorgen als jij voor hun woning zorgt. Daar zit wat mij betreft ook het grote verschil met je woning verhuren zoals bijvoorbeeld via Airbnb, wat ik overigens wel een goed initiatief vindt. Je woning ruilen is veel minder vrijblijvend.”

Hoe gaat dat ruilen in z’n werk?

De Ruiter: “Bij ons is het zo dat je je aanmeldt, waarna je een account krijgt. Vanaf dat moment kun je je profiel en advertentie aanmaken. In zo’n advertentie omschrijf je de woning en je ruilwensen. Wil je alleen weekendruil, of liever voor langere tijd, of alleen maar in de zomer, dat soort zaken. Voor een goede indruk van de woning is het handig om veel foto’s te plaatsen van elke kamer. Vervolgens geef je aan wanneer de woning beschikbaar is en naar welke landen je zelf graag toe wilt. Tips over wat er in de buurt te beleven, is worden ook altijd gewaardeerd. Vanaf het moment dat de advertentie online staat, kunnen mensen je benaderen. Hoewel de advertentie openbaar staat, zijn de contactgegevens afgeschermd. Om deze te verkrijgen moet een account bij ons hebben. Wat we vaak zien, is dat als er een klik is, men via Skype verder praat om elkaar beter te leren kennen en elkaars wensen te bespreken. Dat is ook wel het mooie van huizenruil, het is geen anonieme business. Sterker nog, er worden regelmatig vriendschappen gesloten.”

Wat is de toegevoegde waarde van ruilen via bijvoorbeeld HomeLink?

De Ruiter: “Wij bemiddelen waar nodig en hebben de gegevens van de ruilers. Mochten er problemen zijn tijdens of na een ruil, dan zijn we er om deze met de deelnemers op te lossen. Op onze site hebben we de tien gouden regels voor een geslaagde ruil staan. Deze worden meegenomen in de evaluatie na de ruil. Eventuele klachten, bijvoorbeeld over de schoonmaak na het verblijf, worden direct opgepakt. We hebben 27 kantoren over de hele wereld, die nauw met elkaar in contact staan. Klachten worden serieus genomen, komen we niet tot een oplossing, dan blijft deze klacht staan. Bij een tweede klacht wordt men per direct uitgeschreven. Je treft binnen onze organisatie dus geen ruilers aan die er herhaaldelijk een potje van gemaakt hebben. Sowieso staan er referenties van de ruilers online, maar in geval van twijfel kan men altijd via de organisatie informatie opvragen.
Daarnaast kunnen we ook helpen bij het tot stand laten komen van een ruil. Kijk mensen met een mooi appartement in de Randstad of aan zee hebben weinig moeite om een partij te vinden. Dat is wel iets anders als je bijvoorbeeld in een buitenwijk van Zwolle woont. In dat soort gevallen bemiddelen we actief, door bijvoorbeeld contact op te nemen met een kantoor in het buitenland en gaan we kijken wat de mogelijkheden zijn. En zoals ik al eerder zei, woning ruilen is geen anonieme business, de mensen die lid zijn van HomeLink hebben toch het gevoel lid te zijn van een community, dat biedt ook een stukje sociale controle.”

En de bijkomende kosten?

De Ruiter: “Op de inschrijfkosten na zijn er in principe geen kosten verbonden aan het onderling ruilen van de woning. Alles gaat met gesloten beurs. Er wordt geen borg betaald, de ruil gaat op basis van goed vertrouwen. Wij bieden de ruilers een ruilovereenkomst waarin de ruil vastgelegd wordt. De kosten van gas, licht, water enzovoorts vallen tegen elkaar weg. In principe gaan we er van uit dat men de woning achterlaat, zoals deze is aangetroffen: schoon en netjes.”

Tips voor mensen die er over denken?

De Ruiter: “Ik zou wel adviseren om altijd via een officiële instantie te ruilen en niet via Marktplaats of iets dergelijks. De beste tip hoorde ik eigenlijk twee jaar geleden en dat was iemand die zei: ‘Je moet het gewoon doen, gewoon die drempel over durven gaan.’ En dat klopt ook wel, probeer het uit en ervaar of het wat voor je is. Voor mensen die nog nooit geruild hebben, kan het prettig zijn om te ruilen met meer ervaren deelnemers, die helpen je vaak graag op weg.”

20 keer ruilen in 6 jaar

Frédérique Sluyterman van Loo is een enthousiaste en ervaren woningruiler. In de afgelopen zes jaar heeft ze maar liefst 20 keer via HomeLink van woning geruild. “Het is écht de ideale manier om goedkoop op vakantie gaan! En een bijkomend voordeel is dat je soms op plekken komt waar je niet zo snel aan gedacht zou hebben. Wij vinden het ruilen écht een uitkomst en hebben eigenlijk nog nooit een slechte ervaring gehad. Ja, een huis kan soms anders zijn dan je je had voorgesteld, ondanks foto’s en omschrijving. Maar dat kan je ook gebeuren met een hotel. Ruilen gaat met wederzijds vertrouwen. Kostbare en belangrijke spullen waar de tijdelijke bewoners niets mee te maken hebben, gaan tijdens een ruil in de kluis, maar voor de rest bergen we niets op en mogen ze alles, behalve de computer, gebruiken. Het heeft mij ook wel leren loslaten en vertrouwen. Doordat je één op één ruilt heb je wel een soort commitment naar elkaar toe, je bent verantwoordelijk voor elkaars huis en dat realiseer je je ook best wel. Wij wonen in een appartement in Amsterdam, omdat we alleen een bovenbuurman hebben, is er niet echt sprake van een VvE. Toch lichten we de buren wel altijd in als we gaan ruilen, dat vinden we wel zo netjes. De buren hebben er overigens nooit problemen mee gehad of overlast ervaren van de ruilers. Belangrijk bij het woningruilen is wel dat je flexibel ben. Soms heb je bedacht naar Italië te willen, maar lukt het niet om daar een geschikte ruiloptie te vinden. Dan kan het zomaar zijn dat je ineens in Frankrijk terecht komt. Dat is wel iets om rekening mee te houden, maar verder vind ik het écht een aanrader en een hele fijne manier van voordelig vakantie vieren en bijzondere vakantieadressen te ontdekken.”

Woning ruilen en de VvE

Roy Besselink, advocaat bij Rijssenbeek Advocaten, merkt op dat ruil iets anders is dan verhuur. Echter, zowel bij ruil als bij verhuur geeft de eigenaar zijn appartementsrecht in gebruik aan een derde. De vraag is of dit appartementsrechtelijk is toegestaan. Dat zal moeten blijken uit de akte van splitsing. Die zijn voor elke VvE verschillend. Ingeval de akte van splitsing dit toestaat, dan geldt doorgaans de verplichting voor de eigenaar en de tijdelijke bewoner een gebruikersverklaring te ondertekenen en deze aan het bestuur te verstrekken. In een gebruikersverklaring is bepaald dat de tijdelijke bewoner zich houdt aan alle regels binnen de VvE."

Meer weten?

HomeLink is niet de enige organisatie gespecialiseerd in huizenruil. Kijk ook eens op een van de volgende sites.
www.homelink.org
www.huizenruil.com
www.holidaylink.com
www.nationalehuizenruil.nl

 

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
tweedewoning
8 jaar geleden
Als eigenaar van een vakantiehuis kunt u deze aanbieden op een ruilplatform gericht op vakantiehuizen. Huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter tweedewoningruil richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is. Zo bent u geen kosten kwijt aan een vakantie ergens anders. Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.