Eurosafe Solutions veiligheidsconsulent

'Ik werk niet zo hoog, dus is er ook geen valgevaar...'. Voorkom ongelukken: werk veilig op hoogte!

Gepubliceerd: 28 maart 2014

Eurosafe Solutions zet de gevaren op een rij van werken op hoogte. Er is geen veilige grens voor werken op hoogte te geven en ongelukken komen statistisch gezien vaak door gedragsfactoren. Hoe kunnen we dan wel veilig werken? De conclusie van de Gezondheidsraad is duidelijk: er is geen veilige grens voor vallen van hoogte te geven. 'Ook een val van geringe hoogte kan lichamelijk letsel veroorzaken', staat in een advies dat de Gezondheidsraad aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangeboden. Ook het Arbobesluit steunt deze bevinding: volgens het besluit zijn werkgevers verplicht maatregelen te treffen, ongeacht de hoogte waarop gewerkt wordt.

De grens van 2,5 meter, die doorgaans wordt aangehouden als grens waarboven valbeveiliging gebruikt moet worden, is dus geen veilige grens. Het is overigens wel duidelijk dat er een relatie is tussen valhoogte en de mate van letsel: hoe groter de valhoogte, hoe meer kans op ernstig letsel of overlijden.

 

Eurosafe Solutions.

 

'Ik weet wat ik doe...'

Dus de grens die we allemaal aanhouden voor het toepassen van valveiligheidsvoorzieningen is niet veilig. Maar wat is dan wel veilig? Hoe kunnen we verantwoord werken? Om die vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst weten hoe vaak en waarom het dan fout gaat. Daar is veel onderzoek naar gedaan, onder andere (weer) door de Gezondheidsraad. In Nederland werken ongeveer 2,1 miljoen mensen op hoogte. Dit leidt jaarlijks tot 12.000 ongevallen door een val, waarbij 18 mensen overlijden en 1230 mensen worden opgenomen in een ziekenhuis. Naast het persoonlijke leed zorgen deze ongevallen ook voor hoge kosten en rechtszaken omtrent de aansprakelijkheid.

Wat ook uit de statistieken naar voren komt, is de oorzaak voor de val en ook wie de ongelukken het vaakst overkomen. En daar stuiten we tegen een onverwachte uitkomst. De meeste slachtoffers van een val van hoogte zijn in de leeftijd van 35 tot 44 jaar. Opvallend, omdat je zou verwachten dat deze leeftijdsgroep al heel wat jaartjes ervaring in het werken op hoogte heeft. 'Ik val niet, ik weet precies wat ik doe', zou een gedachte van deze groep kunnen zijn, waardoor de alertheid afneemt. Helemaal opvallend is het dat de meeste slachtoffers (78%) aangeeft dat de oorzaak van het ongeluk komt door gedragsfactoren. Pech, niet opletten of haast worden genoemd als meest voorkomende oorzaken. Naast gedragsfactoren zijn omgevingsfactoren, zoals obstakels of drukte een oorzaak voor ongelukken. Een kwart van de ongevallen ontstaan door productfactoren.

 

Eurosafe Solutions.

 

Hoe kunnen we dan veilig werken?

Om het gedrag dat leidt tot gevaarlijke situaties te veranderen is bewustwording van de gevaren stap één. Voorlichting door werkgevers tijdens bijvoorbeeld een toolboxmeeting en regelmatige training en opleiding kunnen hieraan bijdragen. Werknemers moeten veilig wíllen werken, het risico moet serieus genomen worden. Ook voor werken op hoogtes tot 2,5 meter. Daarnaast moeten de randvoorwaarden natuurlijk op orde zijn. Elke werkplek moet beoordeeld worden op veiligheid: zijn er veiligheidsvoorzieningen aangebracht? Zijn de systemen die gebruikt worden de juiste en beste? Staan er duidelijke waarschuwings- en instructieborden? Wordt het systeem regelmatig gecontroleerd en onderhouden door een gecertificeerde instantie? En is er nagedacht over redding en evacuatie na een ongeluk?

 

Eurosafe Solutions.

 

Een afspraak met een veiligheidsconsulent is zo gemaakt en het regelen van de juiste training en opleiding voor uw medewerkers ook. Neem veiligheid serieus, voorkom ongelukken en zorg daarmee altijd voor veilig werken op hoogte.

Meer informatie: www.eurosafesolutions.com.

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.