Profiteer van de voordelen van een groen dak

Het ziet er niet alleen leuk uit maar biedt ook tal aan voordelen voor het wooncomfort: groendaken. Bespaar onder andere energie door de prima isolerende functie van een dak met beplanting.

Gepubliceerd: 20 oktober 2013

Een groendak is meer dan alleen een tuin op het dak van een pand of woning. Een groendak biedt vele voordelen en kan op verschillende manieren gebruikt worden.
Intensieve en extensieve groendaken

We onderscheiden twee hoofdgroepen groendaken:

Intensieve groendaken

Deze groendaken worden ook wel daktuinen genoemd en bestaan net als gewone tuinen uit grassen, bloemen, struiken en soms zelfs bomen of een vijver. Dit kan helemaal naar wens, net als elke andere tuin. Door de vele mogelijkheden zorgt dit groendak voor een grote belasting en weegt de tuin al gauw 300 tot zelfs meer dan 1500 kg/m?. Om deze reden behoeft het pand een aangepaste en versterkte dakconstructie.

Extensieve groendaken of vegetatiedaken

Deze daken zijn niet beloopbaar en kunnen dus niet als tuin gebruikt worden. De begroeiing op deze daken bestaat vooral uit mossen, vetplanten en kruiden. Hierdoor is het dak zeer eenvoudig te onderhouden. De belasting van de beplanting van dit dak is geringer. Hierdoor behoeft dit groendak geen aangepaste dakconstructie en kunnen extensieve groendaken makkelijk aangelegd worden op bestaande gebouwen.
Tussen intensieve en extensieve groendaken liggen ook enkele andere vormen.

Verschillende lagen

Een andere manier om onderscheid te maken tussen de verschillende groendaken is op basis van de samenstellende lagen, volgens hun respectievelijke functies, ongeacht hun laagdikte.

Eénlaagse systemen Bij dit systeem wordt de begroeiing rechtstreeks in een substraatlaag geplant. Dit gebeurt zonder draineerlaag of waterreservoir. Een groendak zoals deze is risicohoudend en om deze reden ook af te raden.
Tweelaagse systemen Een systeem uit een substraatlaag en een draineerlaag. Onderling worden deze gescheiden door een filtervlies.

Drielaagse systemen Naast een substraat en een draineerlaag bevat dit type groendak ook een waterreservoir die het nodige vocht voor de planten kan vasthouden en periodes van droogte. Dit waterreservoir wordt geïntegreerd in de draineerlaag of in speciale matten of kunststoftegels.
Voordelen van groendaken

Afgezien dat een groendak er mooi en natuurlijk uit ziet, hebben de verschillende soorten groendaken nog veel meer te bieden:
- een groendak isoleert en werkt energiebesparend
- beplanting op het dak dempt omgevingsgeluiden
- het draagt bij aan een groenere omgeving
- een groendak geeft een mooi uitzicht
- het zuivert de lucht van fijne stofdeeltjes
- het kan uw leefoppervlakte vergroten
- vrijwel geen onderhoud
- het beschermt uw traditionele dak tegen UV-straling
- het vangt regenwater op en belast hierdoor het rioleringsnetwerk minder
- in sommige gemeenten wordt een groendak gesubsidieerd door de overheid
Nadelen

Waar we voordelen noemen, kunnen we er ook altijd een aantal nadelen bij vinden:
- Intensieve groendaken zijn zwaar en om deze reden dient u het draagvermogen van het dak te versterken.
- Een groendak vraagt investeringen. Zo is er ook extra beveiliging nodig op het dak. Denk hierbij aan een centraal verankeringspunt in de dakconstructie om de gordel van de onderhoudsman in te kunnen bevestigen.
- Een intensief groendak vraagt vrij veel werk. Het onderhoud ervan kunt u vergelijken met dat van een gewone tuin en de kostprijs kan dan ook hoog oplopen.
Isolerend en energiebesparend

Groendaken zijn zeer geschikt als dakisolatie omdat ze een bijdrage leveren aan het verdampingsproces en het invallen van de zon reduceren. Hierdoor zorgt de begroeiing ervoor dat de energiebehoefte afneemt en/of voor een verhoging van het thermische comfort in het gebouw. Het type groendak, het aantal samenstellende lagen en de dikte hiervan, zijn bepalend voor de mate waarin dit gebeurt.

In de koude wintermaanden verliest het pand minder warmte door het groendak. Dit heeft vooral veel effect op het energieverbruik wanneer het om intensieve vegetatiedaken gaat. In de zomer biedt een groendak nog een ander voordeel; dankzij de beplanting absorbeert het dakoppervlak veel minder zonnestralen dan een ander plat dak. Als gevolg van het verdampingseffect zorgen de planten dus voor een natuurlijke afkoeling. Al deze factoren dragen bij tot een verhoging van het thermisch comfort in het gebouw en tot vermindering van het energieverbruik.

Voorschriften en vergunningen

Uiteraard kan niet zomaar iedereen een groendak aanleggen. Er zijn een aantal regels van kracht die nagestreefd dienen te worden. Er moet namelijk eerst onderzocht worden of het betreffende dak voldoende draagkracht heeft. Ook moet er rekening gehouden worden met de hellingsgraad van het dak. Hoe schuiner het dak, hoe ingewikkelder de constructie zal worden en de daarbij horende prijs zal stijgen. De minimale oppervlakte van een groendak is, exclusief terrassen of paden, 6 m2. Groendaken moeten in overeenstemming zijn met de bestaande (bouw)regelgeving en uit minimaal drie verschillende lagen bestaan: een wortelwerende laag, een substraatlaag en een vegetatielaag.

Wanneer het groendak is aangelegd moet er iemand verantwoordelijk gesteld worden voor het dak. Een extensief groendak vraagt niet veel werk, een intensief groendak onderhoudt u zoals een tuin. Houd daar rekening mee binnen het takenpakket van de dakverantwoordelijke.

Het gebouw waarop een groendak wordt aangebracht moet in de meeste gevallen een bouwvergunning hebben. Bij een extensief groendak hoeft dit echter niet. Gaat u naast de aanleg van een groendak nog andere zaken uitvoeren, zoals het aanleggen van een terras of het verhogen van een muur, neem dan contact op met de juiste afdeling van uw gemeente. Zij kunnen u vertellen welke aanpassingen vergunningplichtig zijn. Als u een intensief groendak (daktuin) aanlegt waarbij het gewicht van het groendak (verzadigd met water) groter is dan 200 kg/m2 of de dikte van de substraatlaag groter dan 20 cm, dan is er eveneens een vergunning nodig.

Bestaande daken

Bij bestaande daken is het belangrijk dat de staat van de huidige dakbedekking onderzocht wordt. De basis van het groendak is de onderliggende dakbedekking en deze bepaald de levensduur. Daarnaast is het van belang dat er onderzocht wordt of de dakconstructie geschikt is voor een groendak. Voordat er een definitief besluit kan worden genomen of het bestaande dak geschikt is voor een groendak moet er door een officieel dakadviesbureau een dakinspectie worden uitgevoerd. Het is altijd een aanrader om het dak te laten onderzoeken om zo een juiste keuze te kunnen maken wat betreft de systemen en materialen.



Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.