..........
shadow_fix

Gemak dient de mens

Domotica - ook wel huisautomatisering genoemd - is de manier om meer gemak, veiligheid en comfort in uw woning te krijgen. Domotica biedt u heel wat mogelijkheden.

Het woord ‘domotica’ is een samentrekking van ‘domus’ (huis) en een gedeelte van ‘elektronica’. We zien domotica steeds meer opzetten, het loopt synchroon met de opmars van ICT en multimedia. Deze ontwikkelingen stellen hoge eisen aan de voorzieningen in uw woning. Slechts een telefoonaansluiting en een paar eenvoudige stopcontacten volstaan simpelweg niet meer. Met domotica bent u verzekerd van een effciënte afstemming door een centrale aansturing van uw verwarming, ventilatie, verlichting, elektrische apparatuur als computer, televisie en audioapparatuur, zonwering en beveiliging. Een simpel voorbeeld is het huisnetwerk te voorzien van een intercom met automatische deuropener. Zo hoeft u niet meer op te staan als de bel gaat. Tevens kunt u een koppeling met een alarmsysteem maken, dit maakt het beveiligen van uw woning zeer eenvoudig. Ook voor appartementencomplexen liggen hier tal van mogelijkheden.

Verminderd energieverbruik

Het extra stuk comfort dat domotica oplevert, blijkt op de lange ter-mijn voor fink wat besparingen te kunnen zorgen. Deze besparingen zijn te halen door effciënt om te gaan met verwarming, verlichting en ander elektriciteitsverbruik. U kunt bewuster met energie omgaan. De temperatuur in de verschillende kamers is op maat af te stellen, eventueel in combinatie met automatische zonwering. Zo zal het niet meer zo snel gebeuren dat een lamp onbedoeld een volle nacht blijft branden. Het licht gaat namelijk vanzelf uit als de ruimte niet gebruikt wordt. En wanneer u bijvoorbeeld het huis verlaat, kunt u met de 'alles-uit-toets' alles wat wenselijk is uitschakelen.

Diverse mogelijkheden

Domotica heeft verschillende mogelijkheden op diverse gebieden zoals verlichting, beveiliging, beheer van huishoudapparaten en energiebeheer

Verlichting

De verlichting automatisch geregeld worden. De hoeveelheid licht, de lichtsterkte en de keuze tussen algemeen, indirect, gedimd licht of lichtaccenten automatisch door het domoticasysteem bepaald worden. Door één druk op de knop kunnen verschillende ‘lichtscènes’ gecreëerd worden. Bijvoorbeeld een aantal lampen tegelijk
dimmen of aan- en uitschakelen.

Beveiliging

Met domotica is het bijvoorbeeld mogelijk om in uw woning een centrale deurvergrendeling te maken, net zoals bij een auto. Ook kan er een waarschuwing gegeven worden als er nog ramen zijn geopend. Bovendien kan men met verschillende scenario’s werken. Zo kan men de deur vergrendelen, rolluiken neerlaten, de verwarming lager zetten en het licht doven. Tevens kan geprogrammeerd worden dat tijdens de afwezigheid van de bewoner de verlichting en de rolluiken tijdsafhankelijk gestuurd worden.

Huishoudapparatuur

Het is mogelijk huishoudelijke toestellen op afstand te besturen. Tevens kan men toestellen die 'stand-by' staan, uitschakelen wanneer deze niet gebruikt worden. Ook kan men door middel van timers apparaten als de vaatwasser, was-machine en droger ingeschakeld worden tijdens het goedkopere ‘nachttarief’. Dit als kan in sommige gevallen een kostenbesparing van zo’n € 100,- op jaarbasis opleveren.

Systemen

Om dit alles te bewerkstelligen zijn er verschillende systemen op de markt. Naarmate domotica steeds vaker wordt toegepast, worden er meer componenten geïntegreerd. Een algemene standaard biedt onder andere het grote voordeel dat de fabrikanten niet alle componenten zelf moeten ontwikkelen, maar hun gamma kunnen aanvullen met componenten van een ander merk. De meeste fabrikanten die werken met een eigen standaard, hebben wel een 'vertaler', die hun specifeke standaard omzet naar een meeralgemene. Hierdoor kan ieder domoticasysteem - met zijn eigen specifeke componenten - perfect werken op zijn eigen eilandje én communiceren met andere via die 'vertaler'.Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

 • Domotica: gemak dient de mens

  domotica

  Wie alles wil weten over domotica en ‘The Internet of Things’ komt al snel terecht bij Smart Homes, hét kenniscentrum voor domotica en slim wonen. Appartement & Eigenaar sprak met directeur Corien van Berlo.

 • Gemak en veiligheid ineen

  software

  Bij appartementencomplexen is het een komen en gaan van bewoners, bezoek, onderhoudsmensen, postbezorgers, pakketbezorgers enzovoorts.

 • Home Automation en beveiliging komen samen in de ProGuard800

  overlast

  De vakantietijd staat voor de deur. Hoe kunt u zorgeloos de deur achter u dichttrekken, uw huis op afstand in de gaten houden en met een gerust hart weer thuiskomen? En hoe combineert u dit eenvoudig met huis automatisering?

 • Langer woonplezier door meer woongemak

  bouwtechniek

  Onze levensverwachting is aanzienlijk toegenomen, we worden steeds ouder. Op zich een fijn gegeven, de uitdaging is echter dat de regering verwacht dat we zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

 • Minder energiekosten?

  energie

  Er zijn allerlei slimme digitale oplossingen die uw woongenot verhogen. Maar wist u dat u met behulp van de nieuwste techniek ook moeiteloos aardig kunt besparen op de energie- en gasrekening?

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam