Leden Windvogel gebruiken hun elders opgewekte eigen energie

Op 1 april 2011 is door de coöperatieve vereniging de Windvogel een contract met energieleverancier Anode ondertekend om zelflevering op grote schaal mogelijk te maken.

Gepubliceerd: 08 april 2011

Hierdoor is de weg vrij gemaakt om de door de windmolens van De Windvogel opgewekte energie aan de eigen leden te leveren. De duurzame-energiesector ziet zelflevering als de laatste stap die duurzame energie op grote schaal rendabel gaat maken voor de Burger. Zelflevering houdt in dat elk lid van de Windvogel zelf de energie consumeert van de duurzame-energie-installatie waarin zij heeft geïnvesteerd. Dit betekent dat leden van de Windvogel over hun eigen geproduceerde energie geen energiebelasting hoeven te betalen.

Voorzitter van de Windvogel, Dick van Elk is al meer dan tien jaar bezig om zelflevering voor elkaar te krijgen bij de Nederlandse overheid. De energiewet is gebaseerd op centrale opwekking en houdt alleen op kleine schaal rekening met decentrale opwekking, namelijk als je elektriciteit opwekt achter de meter met bijvoorbeeld zonnepanelen op je eigen dak. Voor een eigen installatie op andermans grondgebied is niets geregeld in de wet. De Windvogel vult samen met Anode nu zelf dit grijze gebied in.

Zelflevering wordt op kleine schaal al gebruikt, waar verschillende instanties garant staan voor eventuele naheffing van de energiebelasting. Het is nu voor het eerst dat een duurzame-energiecoöperatie en een energieleverancier de handen ineenslaan om zelflevering op grote schaal mogelijk te maken. Dick van Elk is ervan overtuigd dat de overheid het recht niet heeft op deze naheffing. 'Het is immers je eigen geproduceerde consumentenproduct. De overheid heft ook geen belasting over je krop sla die je oogst uit je volkstuin en zelf opeet. Daarbij komt ook dat de energiebelasting van oudsher een milieubelasting is om het gebruik van 'vuile' energie te ontmoedigen, hier valt duurzame energie niet onder.'

De energieprijs bestaat uit iets minder dan de helft uit energiebelasting. Door zelflevering zal deze prijs dus halveren. Leden van de Windvogel blijven hetzelfde betalen voor hun energie als dat ze nu doen. De energiebelasting die de leden nu niet aan de staat betalen investeert de Windvogel in nieuwe duurzame-energieprojecten. 

De Windvogel en Anode nemen met deze samenwerking het voortouw om het coöperatief eigenaarschap van duurzame energie in een stroomversnelling te brengen. Directeur van Anode Eric van Teeffelen:'Het vergt nogal wat om de reguliere levering te kunnen combineren met zelflevering. Door onze systemen hierop aan te passen zijn wij klaar om meer van dit soort initiatieven te ondersteunen.' Dick van Elk verwacht dat dit project het kantelpunt wordt in de energiemarkt van centrale opwekking naar decentrale opwekking met coöperatief eigenaarschap van duurzame energie.

Publicatiedatum: 8 april 2011

Meer informatie: www.anode.nl

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.