Zonwering steeds belangrijker

Een gezond leefklimaat in huis

Gepubliceerd: 05 oktober 2013

Bij het halen van de Energie Prestatie Norm voor woningbouw lag in het verleden altijd sterk de nadruk op isolatie. Met de aanscherping van de coëfficiënt van 1.0 naar 0.8 worden ook andere maatregelen op het gebied van energiebesparing en wooncomfort steeds belangrijker, waaronder zonwering.


Sinds 1 januari 2006 is de Energie Prestatie Norm (EPN) voor woningbouw aangescherpt van 1.0 naar 0.8. In de praktijk betekent dit dat we er met alleen de isolatie van de woning niet komen. De overheid stuurt aan op een meer geïntegreerde aanpak waarbij ook andere zaken worden meegenomen zoals een hoge rendementsketel, zonne-energie en zonwering. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor een gezond leefklimaat en komen er allerlei ventilatiesystemen op de markt.

Een eerste stap voor het behalen van een lage Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) is volgens Agentschap NL (het voormalige SenterNovem, het kenniscentrum op het gebied van innovatie, energie, klimaat, milieu en leefomgeving), een goed basisontwerp van het huis. Een van de uitgangspunten die gehanteerd wordt is zongeoriënteerd ontwerpen. Voor de EPC is een noord-zuid oriëntatie met de woonkamer op het zuiden het meest gunstig. Het verschil ten opzichte van een oost-west oriëntatie bedraagt volgens het kenniscentrum in de EPC circa 0.03. Voorwaarde is dat er aandacht wordt besteed aan het binnenklimaat in de zomerperiode, onder andere door zonwering en overstekken aan het huis. Het toepassen van buitenzonwering geeft volgens Agentschap NL een EPC-verbetering van circa 0.02 tot 0.04.

Zonnewarmte

In de winter levert de zon juist een energiewinst op. Door een goede afstemming van de binnenkomende zonnewarmte en het beperken van de warmteverliezen via transmissie, is een sterke reductie op het energieverbruik voor verwarming te realiseren. Op deze manier kunnen we het stookseizoen verkorten. Bij een goed geïsoleerde woning bestaat in het voorjaar en najaar alleen wel de kans op oververhitting. Zonwering is daarom niet een product voor alleen maar de zomer.

De hoeveelheid binnenkomende zonnewarmte is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste natuurlijk de oriëntatie van het pand. Zon-georiënteerde zuid, zuidoost en zuidwest gevels zijn het gunstigst qua zonneopbrengst. Daarnaast is de hellingshoek van belang. Naar de zon gerichte schuine vlakken zijn namelijk gunstiger dan verticaal geplaatste ramen. Ook de ZTW-waarde (Zon Toetreding Woningen) speelt een belangrijke rol. Dit is de verhouding tussen de doorgelaten zonnestraling door een raamvlak en de op het raam vallende zonnestraling. Hoe hoger de ZTA (Zontoetredingsfactor) hoe meer zonnewarmte het huis binnenkomt in de winter. Ditzelfde verhaal geldt natuurlijk in de zomer. Dan is vooral goede koeling in huis, onder andere door het gebruik van zonwering, erg belangrijk. Verder zijn ook belemmeringen in de tuin - onder andere door begroeiing - of overstekken aan het huis bepalend voor de reductie van de zontoetreding. De invloed hiervan verschilt per oriëntatie en hellingshoek, omdat dit gekoppeld is aan de zonnestand.

bron: The Shadow Company

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.