Feestelijke onthulling groene gevels Stokviswater

Op woensdag 2 juni 2010 is het centrum van Rotterdam een unieke plek rijker. Voorbijgangers kunnen zich dan niet meer aan het zicht van de bijzondere twee groene gevels aan het Stokviswater, Sint Jacobsplaats onttrekken.

Gepubliceerd: 02 juni 2010

Wethouder Alexandra van Huffelen met de toepasselijke portefeuille duurzaamheid, binnenstad, buitenruimte en groen onthult samen met stichting bewonersplatform 'Pro Groen' en ondernemers van de 'Venetie Passage' om 17.30 uur de groene gevels.

City Lounge

Rotterdam werkt aan een aantrekkelijke binnenstad waar bewoners, bezoekers en ondernemers graag willen verblijven. De binnenstad van Rotterdam is een uitgelezen mooie plek voor ontmoeting, verblijf en vermaak; de City Lounge gedachte. De focus voor de gemeente Rotterdam ligt dan ook op het aantrekkelijk maken van de buitenruimte. Dat betekent onder meer ruimte voor fietsers en voetgangers, meer actief en passief groen en een betere verbinding tussen verschillende (groen)gebieden.

Met het vergroenen van twee gevels aan het Stokviswater, met een voor Nederland unieke constructie, wordt op een bijzondere manier invulling gegeven aan het aantrekkelijker maken van de buitenruimte. Het initiatief van stichting bewonersplatform 'Pro Groen' in samenwerking met Gemeente Rotterdam maakt de Sint Jacobsplaats veel groener. De inrichting van de gevels past in de ontwikkelingplannen van de gemeente voor het gebied: een recreatieve groene zone langs Stokviswater, Haagseveer en Delftsevaart.

Het groeninitiatief werkt aanstekelijk. De ondernemers van de 'Venetie Passage' dragen ook hun steentje bij door het terras langs de waterkant te vergroenen met planten en struiken.

Groene gevels

Building Green International te Amerongen en BSI Bomenservice BV uit Baarn hebben samen met het Rotterdamse bureau Pasel-Kunzel Architects het ontwerp gemaakt en zijn tevens verantwoordelijk voor de uitvoering.

Als men aan groene gevels denkt, denkt men snel aan de levende schilderijen van botanicus Patrick Blanc in onder andere Parijs en Bangkok. In de beplantingsplannen van Blanc is bloei ondergeschikt aan bladvorm, -kleur en -textuur. Frederik Kunzel en BSI/BGI kiezen daarin tegen voor een op architectuur gebaseerde beplantingsstructuur.

De groene gevels zijn opgebouwd uit twee belangrijke onderdelen: een stalen frame tegen de gevel als draagconstructie en de modules met voorgekweekte planten. Het grote voordeel om met voorgekweekte planten te werken is dat de gevel bij montage van de bakken gelijk bijna helemaal groen is. Het frame van verzinkt staal is met afstandhouders aan de muur bevestigd. De beplante modules hangen op 50 cm. afstand van de muur. Hierdoor zullen de klimplanten (drie soorten klimop en jasmijn) nauwelijks bij de gevel komen. Er is dus voldoende ruimte vrijgelaten tussen beplanting en gevel voor onderhoud en ventilatie.

De aluminiumbakken zijn van binnen bekleed met isolatiemateriaal, waardoor de beplanting wordt beschermd tegen extreme kou en hitte. De planten groeien langs een verzinkt staalraster omhoog en bedekken de bak die erboven hangt. Zo zal binnenkort zeer weinig van de constructie zichtbaar blijven. De bakken zelf zijn voorzien van een duurzaam structuur stabiel substraat waar de klimplanten in groeien. Hiermee is een permanent luchtig mengsel voor de planten beschikbaar met een lange nalevering van mineralen. Elke bak heeft een volledig geautomatiseerd voedings- en watergeefsysteem en een eigen waterafvoer. Sensoren meten de vochttoestand.

Meerwaarde voor klimaat en omgeving

De planten die vrij van de gevel groeien hebben een positief effect op de luchtkwaliteit, het verkoelen van de gevel, het absorberen van geluid en biedt een schuilplaats voor vogels. Het zuiverend en koelend effect van de twee gevels staat gelijk aan tien volwassen bomen.

Klimplanten filteren fijnstof zeer effectief. Tot 40 gram per vierkante meter per jaar. Na elke regenbui is de filtercapaciteit weer gratis ter beschikking. Ook stikstofdioxide (NO2) wordt effectief verwijderd.

Door verdamping van enkele honderden liters water per zomerse dag wordt de temperatuur rond dit plein 2 tot 3 graden verlaagd. Ook de gevel blijft veel koeler.

De begroeide gevel kaatst het lawaai niet terug maar absorbeert het.
Veel vogelsoorten kunnen zich in de versteende stad met moeite handhaven. Een begroeide gevel biedt zowel een rustplaats als nestelruimte aan huismus, merel, zanglijster, roodborstje, spreeuw, winterkoninkje en mezen.

Publicatiedatum: 1 juni 2010

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.