Hoe gezond is jouw huis?

Een ongezond binnenklimaat veroorzaakt soms gezondheidsklachten zonder dat je er erg in hebt. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen.

Geplaatst door: DTS Advies

Een gezond binnenklimaat.

Hoe gezond is jouw huis? Een ongezond binnenklimaat veroorzaakt soms gezondheidsklachten zonder dat je hier erg in hebt. Bepaalde toegepaste materialen in je woning kunnen dit veroorzaken maar ook installaties, ongedierte of doordat er te veel vocht aanwezig is in de woning.

Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om je huis qua leefklimaat weer gezond te krijgen en te houden.

Als je het hebt over gezondheid en toegepaste materialen denk dan bijvoorbeeld aan asbest en radon. Bij de meeste mensen is het gevaar van asbest wel bekend. Vanaf 1993 is asbest in woningen niet meer toegestaan, maar in oude woningen kan nog asbest aanwezig zijn. Let dus goed op als je gaat verbouwen! Asbest kun je het beste laten inventariseren en verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Asbest komt voor in golfplaten, vinylvloerbekleding, asbestcement en isolatie maar ook in oudere huishoudelijke apparaten zoals haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes.

Waarom werd asbest eigenlijk gebruikt in de woningbouw? Het is erg sterk, slijtvast, isoleert goed en was goedkoop.

Je mag een kleine hoeveelheid asbesthoudend materiaal zelf verwijderen, maar dit mag alleen als het kan zonder het materiaal te beschadigen. Bij beschadiging komen er asbestvezels vrij en dit zijn juist de boosdoeners. Informeer altijd eerst bij je gemeente of je een sloopmelding moet doen en of je het asbest zelf mag verwijderen of dat je het moet laten verwijderen door een specialist. De gemeente kan je ook verstellen welke maatregelen je moet nemen en waar je het materiaal, als je het zelf mag verwijderen, kwijt kunt.

Een minder bekend materiaal dat slecht voor de gezond is, is radon. Radon is een radioactief gas dat vrijkomt uit nieuwe bouwmaterialen en woningonderdelen. Radon is van nature aanwezig is de buitenlucht. Je kunt het niet zien, ruiken of proeven. Het is alleen schadelijk in grote hoeveelheden. Het hecht zich aan rondzwevende stofdeeltjes die je vervolgens inademt. Door goed te ventileren verlaag je de concentratie zorg je dat de radon minimaal aanwezig is in de woning.

Een voorbeeld van gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door installaties is koolmonoxidevergiftiging. Ook koolmonoxidevergiftiging kun je niet zien, proeven of ruiken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken en verwardheid. De oorzaak van koolmonoxidevergiftiging kan een verkeerd geïnstalleerde of kapotte kachel, geiser, cv of combiketel zijn. Als een installatie het gas niet volledig verbrandt kan koolmonoxide ontstaan. Let op de volgende signalen: brandt het gasvlammetje oranje in plaats van blauw? Beslaan de ramen? Heb je last van hoofdpijn of misselijkheid? Herken je deze signalen, zet dan direct ramen en deuren open voor frisse lucht. Belangrijk is om de verwarmingsinstallatie regelmatig te laten onderhouden.

Plaats meerdere koolmonoxidemelders in je huis. In de buurt van de cv-ketel, op iedere etage en in iedere slaapkamer.

Een ander voorbeeld van klachten die kunnen ontstaan door installaties is legionella. Dit is een bacterie die zich vermenigvuldigd in langdurig stilstaand water. Het kan veteranenziekte of legionellagriep veroorzaken. Het ontstaat bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of als je een leiding lang niet gebruikt. De bacterie groeit optimaal bij ca. 37 graden en sterft af bij een temperatuur van minimaal 56 graden. Bij een lagere temperatuur kan de bacterie wel overleven maar niet vermenigvuldigen. Wat kan jij doen om bacteriegroei te voorkomen? Stel je boiler, geiser of combiketel af op minimaal 60 graden. Spoel alle leidingen door bij terugkomst van vakantie. Voorkom verneveling, door de douchekop in een emmer te houden. Leg de douchekop voor een langdurig vertrek op de grond zodat de slang leeg is. Laat weinig gebruikte kranen wekelijks doorlopen. LET OP! Het is de nevel die gezondheidsklachten kan veroorzaken, niet het water zelf!

ongedierte dts bouwkundig advies

Een ongezond binnenklimaat kan tevens ontstaan door ongedierte;

  • Mieren. Zet levensmiddelen in goed afgesloten potten. Laat ’s nachts geen vuile vaat staan en sluit afvalemmers goed af.
  • Papiervisjes. Deze voeden zich met cellulose en zijn vaak in de boekenkast te vinden. Maak alles goed schoon, schud papier uit en zuig de diertjes op met een stofzuiger.
  • Muizen. Zit vaak onder vloeren, achter plinten, boven verlaagde plafonds of achter/onder opgeslagen goederen en materialen. Berg voedsel en afval onbereikbaar op.
  • Bedwants. Ook wel wandluis genoemd, verstopt zich in naden en kieren van bedden, beddengoed en soms ook achter plinten en schilderijen. ’s-Nachts gaan ze op zoek naar bloed van mensen of andere zoogdieren.
  • Houtworm, boktor, bonte knaagkever, spinthoutkever. Je vindt ze in houten meubels of onderdelen van de woning waar ze grote schade kunnen aanrichten. Heb je ze ontdekt. Schakel dan zo snel mogelijk een specialist in.

Als laatste de schimmel. Ook deze kan tot vervelende gezondheidsklachten leiden zoals luchtwegklachten, hoesten, neus- en oogklachten. Hoe herken je schimmel? Het zijn zwarte puntjes op het sauswerk, op voegen of kitranden. Vaak samen met een muffe lucht. Schimmel ontstaat vaak door overmatig vocht. Wist je dat een gemiddeld gezin ca. 10 liter vocht produceert per dag?

schimmel

Hoe kun je schimmel voorkomen? Ventileer goed en extra als er veel mensen in huis zijn. Droog na het douchen muren af met een trekker en een doek en zorg voor een lage luchtvochtigheid in huis door bijvoorbeeld natte was buiten te hangen. Zet in de winter de kamerthermostaat niet onder de 15 graden, ook niet s-nachts. Zet tijdens het koken de afzuigkap aan en zet een mechanische ventilatie nooit helemaal uit.

Gelukkig kun je zelf veel doen om je huis binnen weer gezond te maken en te houden.

Veel succes en zorg dat jij lekker van je huis kunt genieten.

home sweet home dts

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.