Spelen met daglicht in uw appartementencomplex

Natuurlijk, een lamp klik je zo aan. Toch is niets zo aangenaam dan zuiver daglicht dat je appartement binnenkomt.

Gepubliceerd: 23 december 2014

De vraag is alleen hoe je daar zo optimaal mogelijk van profiteert tijdens deze donkere wintermaanden. Wij zochten het uit en dat leverde een heleboel handige tips en trucs op.

Licht speelt een belangrijke rol in ons leven, het zorgt onder andere voor de aansturing van allerlei processen in ons lichaam. Zo beïnvloedt het de aanmaak van vitamine D en de werking van het hart en de bloedvaten. Ook ons bioritme wordt mede bepaald door licht. Wanneer ’s morgens de zon opkomt bevat het daglicht meer blauw. Dit zorgt ervoor dat we cortisol aan gaan maken. Cortisol is een stresshormoon dat er voor zorgt dat we wakker worden. Zo tegen het einde van de dag daalt de hoeveelheid blauw in het licht en wordt het licht meer rood. Dit geeft de hersenen het sein om meer melatonine aan te maken, waardoor we slaperig worden. Je zou zeggen: handig geregeld, maar tijdens donkere dagen lijken we daardoor af en toe in winterslaap te sukkelen. Ons energieniveau kan dan wel een oppepper gebruiken. Hoe? Door overdag regelmatig even naar buiten te gaan om echt daglicht op te snuiven en door het binnen lichter te maken. En dat begint met een goede basis. En een goede basis begint met een uitgebreide analyse van:
1) de lichtinval in uw appartement
2) uw ‘lichtritme’
3) uw lichtwensen

1) Lichtinval

Daglicht is de grootste en goedkoopste lichtbron waar we uit kunnen putten. Overdag zorgt daglicht voor de verlichting binnenshuis. Doordat de zon draait, zal de lichtinval continu veranderen, een belangrijk gegeven om rekening mee te houden bij de inrichting. Bij het bepalen van de juiste plek voor de zithoek, de tv of die favoriete leesstoel is dat dus een factor van belang.
Voor u gaat inrichten, is het slim om de lichtinval van een ruimte op meerdere momenten van de dag goed te analyseren. De uitkomst van dat onderzoek bepaalt voor een belangrijk deel uw inrichting.
Maak van elke ruimte een plattegrond en geef aan wat de lichte en donkere hoeken zijn en hoe dat verandert in de loop van de dag. Houd daarbij ook rekening met de seizoenen, want een schaduwplek in de zomermaanden verandert ’s winters in een donkere hoek waar een groot deel van de dag een lamp brandt.

Tips voor meer lichtinval

Grote accessoires en/of planten op de vensterbank belemmeren de lichtinval
Door op strategische plekken spiegels op te hangen, weerkaatst het licht. Donkere hoeken lijken daardoor lichter. Bijkomend voordeel: de ruimte lijkt groter
Donker meubilair absorbeert licht, lichte kleuren laten een ruimte juist zonniger lijken
Binnendeuren met glas laten het licht vrij door het appartement stromen
Lichte kleuren, met name wit, reflecteren het licht. Witte kozijnen, wanden en plafonds zullen de ruimte dan ook veel lichter doen lijken.

Oost west, thuis best

Bij een kamer gericht op het noorden zal het daglicht een koele toon hebben. Is de woonkamer op het westen of zuiden georiënteerd, dan profiteert u van het warme en felle zonlicht. Een kamer op het oosten zorgt voor een goudkleurig en scherp ochtendlicht.

2) Uw lichtritme

Als u eenmaal een duidelijk beeld hebt van de lichtinval, volgt de volgende fase: het inrichten. De stoel waar u het meest zit? Die komt voor het raam. De eettafel waar u ’s ochtends graag de krant leest? Misschien kan die wel in de keuken waar ’s ochtends de zon lekker op staat.
Dat grote bankstel? Dat blokkeert het licht. Het staat mooier om het juist van ramen en muren af te plaatsen, waardoor u bovendien meer licht en een ruimtelijker effect creëert. Als u op deze manier te werk gaat vallen de meeste puzzelstukje vanzelf op de plek.
Vind u het niet erg om met het interieur te schuiven? Kijk dan eens of uw inrichting mee kan draaien met de zon, uw woongewoontes en uw beleving van de seizoenen. Wie in de wintermaanden graag zoveel mogelijk geniet van de zon, kan overwegen de zithoek bij het raam te plaatsen. Wordt het in de zomer te warm, dan schuift u de zithoek naar een koelere plek in de woonkamer.
En de eettafel dan? Die kan dan prima voor het raam. U zit er waarschijnlijk toch alleen als het weer wat minder is. Op zonnige dagen leeft en eet u immers lekker buiten op uw terras.

3) Uw lichtwensen

In een nieuwbouwappartement kunt u meebepalen waar u lichtpunten wenst. Bij bestaande bouw ligt dat anders, omdat er al lichtpunten aanwezig zijn. Juist dan is een goed lichtplan onmisbaar. Zo’n plan houdt rekening met de natuurlijke lichtinval, uw persoonlijke lichtritme en uw lichtwensen. Op basis van die drie factoren geeft een lichtplan uitkomst over waar welk licht gewenst is. We onderscheiden daarbij drie soorten:
a. algemene verlichting – de basis in elke woning
b. sfeerlichting – voor de gezelligheid
c. functioneel licht – om bij te lezen, werken, koken, etc
Eerst bepaalt u de algemene verlichting. De plafondlampen die u aanklikt als u een kamer binnenkomt maken een belangrijk deel uit van de algemene verlichting. Die basisverlichting is bij voorkeur zo neutraal mogelijk, deze verlichting zorgt ervoor dat we veilig door het appartement lopen, zonder te struikelen. In principe heeft u aan algemene verlichting genoeg, maar gezellig is vaak anders. Schemerlampen, spotjes geven uw interieur net even wat extra sfeer en warmte. En dan hebben we het functionele licht. Dat klikt u aan als u er behoefte aan hebt en weer uit als u klaar bent. Lekker fel, vooral bedoeld voor klussen waarbij u even extra licht nodig hebt.

Plan de campagne

Als blijkt dat het lichtplan niet overeenkomt met de reeds aanwezige lichtpunten kan een elektricien uitkomst bieden. Soms betreft het een eenvoudige aanpassing, maar het kan ook zijn dat er nieuwe contactdozen in het plafond of de wand gefreesd moeten worden. Slim om dat aan te pakken voor de verhuizing. Dat scheelt een hoop troep en ongemak.
Wie liever niet een beroep doet op een elektricien en zonder al te veel gedoe toch licht in de duisternis wenst, zijn er gelukkig nog andere opties. Tegenwoordig zijn er prachtige armaturen verkrijgbaar die voor elke situatie de gewenste oplossing bieden. Stel u wilt de eettafel op een plek waar geen lichtpunt in het plafond voorhanden is, dan is een staande booglamp een fijne oplossing. Er zijn echter ook hanglampen die een afstand van maar liefst 1.70 meter kunnen overbruggen en er nog fraai uitzien ook! Door te werken met dimbare verlichting kan men eenvoudig schakelen tussen functioneel en sfeerlicht. Een lichtspecialist geeft u graag deskundig advies op maat.

Het effect van licht

Een aantal jaren geleden werden de zogenaamde ‘moodlights’ een ware rage binnen het interieur. Bij deze lampen kan men kiezen uit een aantal verschillende kleuren licht, variërend van koel blauw, naar zonnig geel, tot mysterieus paars. Instant sfeermakers. De kleur van licht heeft namelijk een grote invloed op ons gevoel en op de sfeer. Warme kleurtonen creëren een warme en gezellige sfeer. De ideale verlichting voor een avondje met vrienden of geliefde. Koel helder licht – het licht dat we vaak gebruiken om bij te lezen, te werken of te koken, is niet alleen efficiënt maar straalt ook rust uit. Met behulp van moderne (domoticia) systemen is het mogelijk het licht in de woning te bedienen met je smartphone of tablet. In een handomdraai de juiste lichtsterkte, zonder daarvoor op te staan.

Iemand van 70 heeft drie keer zoveel licht nodig als iemand van 20, om bijvoorbeeld de krant te kunnen lezen.

Klik aan klik uit

Eenvoudig vanuit de luie stoel het licht bedienen? Dan is het zogenaamde ‘klik aan klik uit’ systeem een uitkomst. Dit systeem bestaat uit zenders en ontvangers waarmee verlichting, maar ook bijvoorbeeld zonwering op afstand bediend kan worden. Aan, uit, de lichtsterkte regelen, het kan allemaal met een eenvoudige druk op de knop. Dit systeem is vrij eenvoudig om zelf aan te brengen.

Lichtadvies Lichtadvies aanvragen

Benieuwd hoeveel u in uw gebouw kunt besparen op verlichting?

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Verlichting in de gemeenschappelijke ruimten kan een enorme kostenpost zijn, vaak ook omdat deze 24 uur branden. Ledverlichting is de oplossing! De meest zuinige ledlampen verbruiken 85% minder energie dan een gloeilamp met vergelijkbare lichtopbrengst.

Als Appartement & Eigenaar vinden wij het belangrijk dat VvE's op elk onderwerp op de hoogte zijn van alle mogelijkheden en de eventuele voor en nadelen (en tevens een eerlijke prijsvergelijking kunnen maken). Vandaar dat wij met een aantal gerenommeerde partijen gratis een lichtadvies voor uw gebouw geven.

Waar bestaat het lichtadvies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Lichtadvies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.