Verticale tuin

Een verticale tuin is een met diverse planten begroeide muur of een deel van een muur. Verticale tuinen worden zowel binnen- als buitenshuis toegepast.

Geplaatst door: DTS Advies

Leuke weetjes over verticale tuinen

Iedereen kent wel de muur met klimop. Helaas geeft deze veel schade aan het voegwerk.

Verticale tuinen worden vaak in speciale houders, tegen de muur aangebracht. Het bestaat uit verticaal geplaatste modules of panelen waarin beplanting wordt aangebracht. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen zoals hard kunststof gevormde platen gevuld met grond, metalen frames gevuld met substraat of steenwol, zakken of doeken van kunststof of holle metsel stenen.

Wat zijn de voordelen van verticale tuinen tegen de buitengevel:

- Het is een ideale oplossing voor het aanbrengen van meer groen in de stad.

- Het is natuurlijk een fantastische uitstraling van een complex en leuk om naar te kijken.

- Het is een ideale faunavoorziening, voeding voor vogels en insecten en eventuele; nestgelegenheid voor vogels als de gevel niet op het zuiden is gericht.

-Het filtert de fijnstof uit de lucht. Het fijnstof hecht zich aan de beplanting en wordt weggespoeld met regen. Wat is het gevaar van Fijnstof. Al jaren is geconstateerd dat de concentratie fijnstof in stedelijke gebieden enorm toeneemt. Jaarlijks sterven er in Nederland veel mensen te vroeg doordat deze stofdeeltjes allerlei ziekten veroorzaken.

- Het beschermd het pand tegen zonlicht en het houdt daardoor de gevel koeler in de zomer.

- Het vangt een deel op van de regen waardoor een verticale tuin een kleine, natuurlijke vorm van waterberging is.

- het werkt akoestisch, het dempt geluid.

- Het zorgt voor isolatie in de winter maar ook in de zomer.

Let op!:

- Dat de opbouw van de verticale tuin goed wordt uitgevoerd zodat de gevel zelf niet vochtig blijft is en dat er geen ongedierte naar binnen kan.

- een verticale tuin is een tuin, die toch af en toe onderhouden moet worden. Het is belangrijk om geschikte planten en aarde te kiezen. Als je de beplanting rechtstreeks tegen de gevel plaatst, heb je andere beplanting nodig dan wanneer je de beplanting in speciale houders plaatst.

- bij verwaarlozing van de verticale tuin kunnen plantendelen verdord, losgelaten door harde wind en naar beneden vallen. Goed onderhoud is noodzakelijk om wildgroei, bederving, loslating of aantasting op de gevels te voorkomen. Het onderhoud kan worden uitgevoerd door speciale tuinbedrijven, eventueel op abonnementsbasis.

De verticale tuin wordt steeds meer toegepast, net als het groen dak.

Bij het binnen toepassen van een verticale tuin kun je een fijne geur in huis of hal brengen door bijvoorbeeld bloemen of kruiden te plaatsen.

Planten vangen koolstofdioxide op en produceren zuurstof.

Verticale tuinen zijn een ideale oplossing voor saaie muren in situaties waar weinig tot geen plaats is voor groen! Ze geven sfeer, stralen rust uit en brengen een gebouw of woning tot leven.

Het toepassen van een verticale tuin op bijvoorbeeld kantoren verminderd geïrriteerde ogen, droge keel, vermoeidheid, hoesten en hoofdpijn door luchtbehandelingssystemen of airco.

Bij een binnen toepassing worden, afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid natuurlijk licht, speciale energiezuinige lampen gemonteerd, om de verticale tuin te verlichten. Deze zijn gunstig voor de planten en geven een prettig licht. Kies een armatuur dat het beste bij het interieur past. Verlichting voorziet de planten van het licht wat nodig is om te kunnen groeien en bloeien. Dit is zeker nodig voor ruimtes waar weinig of geen natuurlijk licht is.

Bij het aanleggen van verticaal tuinen binnen is irrigatie vaak noodzakelijk omdat de dikte van de "grond" slechts 10 tot 15 cm is. Dit kan doormiddel van automatische druppeling. Dit zorgt ervoor dat de planten de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen krijgen.

Veel gemeentes in Nederland promoten de toepassing van een begroeid dak en/of begroeide gevel en ondersteunen de aanleg met subsidie.

Subsidiebedragen kunnen variëren per gemeente en per toepassing. Vraag altijd bij de gemeente naar de laatste subsidieverordeningen. De subsidieverordening is bedoeld voor bijna iedereen die een groen dak of gevel wil. Bewoners in de vorm van eigenaren, huurders en Verenigingen Van Eigenaren (VVE), van woningen, bijgebouwen en woonboten.

Maar ook als je bijvoorbeeld woont boven een dichtbebouwde binnentuin en liever uitkijkt over groen in plaats van een kaal dak (en het te beplanten dak van de benedenbuurman is) mag je deze subsidie aanvragen. Als je geen eigenaar bent, moet de eigenaar uiteraard wel toestemming geven.

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.