Vocht: vijand in huis

Vocht is zonder enige twijfel de grootste vijand van elk gebouw, ongeacht of het een oud of nieuw pand betreft.

Gepubliceerd: 08 oktober 2013

Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis in 2009 is gebleken dat maar liefst 40% van de Nederlandse woningbezitters last heeft van (de gevolgen van) vocht in de kruipruimte. Door een combinatie van constructiefouten, ouderdom van de woning en gebrekkige isolatie en ventilatie heeft een gemiddelde woningbezitter tevens een grote kans op andere problemen die veroorzaakt worden door (teveel) vocht in huis.

Vocht kan zowel in vloeibare als in dampvorm in bijna elk onderdeel van een woning komen om daar schade te veroorzaken. Enkele onderdelen van een gebouw zijn echter extra gevoelig voor vocht en veelal manifesteren de problemen zich daar als eerste. Wij hebben voor u de meest voorkomende problemen op een rij gezet:

Vochtplekken

Doordat er vaak lang en veel teveel vocht in uw huis aanwezig is, kunnen er achter de salon en/of kasten tegen de muur vochtplekken ontstaan. Zelfs achter uw gordijnen! Dit vochtprobleem is veelvoorkomend en oogt onschuldig, maar dat is het beslist niet.

Beslagen ramen

Beslagen ramen kunnen voorkomen terwijl u aan het koken bent, maar meestal verdwijnt dit vochtprobleem ook snel weer. Er kan ook een permanente hoge luchtvochtigheid zijn. Deze verdwijnt niet en komt dan ook meestal in de winter voor; doordat het lekker warm is in huis slaat condens neer op koude vlakken.

Loslatend behang

Loslatend behang kan ook door een vochtprobleem veroorzaakt worden, ofwel doordat er een te hoge vochtigheid in uw huis aanwezig is ofwel doordat de muren vochtig zijn.

Ongedierte

Een vochtig huis is de ideale plek voor ongedierte zoals bijvoorbeeld pissebedden en zilvervisjes. U kunt ze vinden op vochtige plekken, achter plinten, onder vloerbedekking en onderin de kastjes van uw aanrecht. Ook door deze vieze beestjes kunt u zien dat u ergens in huis een vochtprobleem of meerdere vochtproblemen hebt.

Schimmels

Schimmels kunnen overal in een nat en vochtig huis voorkomen, bijvoorbeeld schimmels op schoenen, schimmels op een kastje tegen de vochtige of natte muur, schimmel achter uw gordijnen of schimmel op uw meubels. Schimmel is ongezond en vies om te zien. Er ontstaat hierdoor ook vaak een muffe lucht in huis. Dit is een vochtprobleem dat u misschien niet direct als een oorzaak van een vochtprobleem zou herkenen.

Zoutuitslag

Een ander vochtprobleem is zoutuitslag (salpeter). Zoutuitslag komt doordat het water van bijvoorbeeld optrekkend vocht niet alleen water bevat, maar ook zouten (bijvoorbeeld nitraten, sulfaten en chloriden).

Loslatend stucwerk

Als er veel vocht in uw huis aanwezig is of als er teveel vocht in uw muren zit, kan dat op den duur uw stucwerk aantasten en dit kan er zelfs afvallen.

Water in de kruipruimte

In sommige gebieden kampt men met een constante hoge grondwaterstand, maar ook door veel regenval in korte tijd kan er water in de kruipruimte komen te staan. Het gevolg kan zijn rottende vloerbalken, optrekkend vocht in muren, een muffe lucht in huis enzovoort.

Water in de kelder

In oude kelders (veelal gemetselde kelders) kunnen na verloop van tijd plekken ontstaan door de constante hoge waterdruk die de voegen en/of stenen aantast. Ook in een nieuwe kelder kan water komen te staan door een slechte of te dunne vloer, door de kimnaad (aansluiting wand/vloer) of door grindnesten in de wand.

Bestrijden van vocht

Vocht bestrijden kan op verschillende manieren, zoals kelderafdichting, grondstabilisatie of kruipruimte-isolatie. Ook een goede ventilatie kan een hoop problemen verhelpen. Wij lichten hier twee vochtbestrijdingsmethoden extra toe, namelijk horizontale en verticale vochtisolatie.

Horizontale vochtisolatie

Horizontale vochtisolatie is een systeem dat geplaatst wordt in muren om te verhinderen dat vocht in de muren opwaarts kan trekken. Er kunnen grofweg een tweetal systemen worden onderscheiden op het gebied van horizontale vochtwering: mechanische en chemische systemen. De basis van mechanische vochtwering is het horizontaal doorzagen van de muur; er wordt in de zaagopening/snede een isolerende laag aangebracht van bijvoorbeeld kunststoffolie of bitumen. Die folie moet het optrekkend vocht onderbreken. Bij ouder metselwerk is dit vaak een probleem omdat het mortelwerk vaak al is aangetast door optrekkend vocht en het zagen tot instortingsgevaar kan leiden. Een andere mechanische vochtwering methode is het slaan van metalen platen in de muur met behulp van perslucht. Zogenaamde herstelprocedures zijn ook vormen van mechanische vochtwering: deze worden achteraf aangebracht, bij reeds bestaande en vaak aangetaste constructies. U kunt dan denken aan het vervangen van de muur, het uithakken van voegen en het persen van vochtwerende materialen in de sleuven of het maken van boorgaten waarin beton wordt gestort. Bij chemische vochtwering wordt op ieder noodzakelijk niveau een chemische vloeistof in muren aangebracht middels het injecteren van bepaalde vloeistoffen in de muur.

Verticale vochtisolatie

Verticale vochtwering beschermt het gebouw tegen vocht dat tegen de zijkanten (fundering en gevels) van het gebouw komt. Er kan dan gedacht worden aan een combinatie van regen en harde wind. Deze verticale vochtisolatie wordt in principe aan de buitenkant van de gevel aangebracht. Aan de binnenkant van de gevel of fundering wordt ook verticale vochtwering aangebracht, maar deze methode is minder goed omdat het vocht dan reeds toegang heeft gekregen tot het gebouw (het zit dan in de muur) en het vocht zal dan de gevel en fundering aan gaan tasten (o.a. zoutuitslag). Het belangrijkste en meest effectieve verticale isolatiesysteem voor buitenmuren is het zogenaamd impregneren van muren. Met behulp van een reukarme, milieuvriendelijke en dieppenetrerende vloeistof wordt de muur onder lage druk bespoten (na grondige reiniging van de muur).

Met dank aan Devochtbestrijder.nl

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.