Brand: menselijk gedrag

Wat is uw eerste reactie wanneer het brandalarm afgaat op uw werk? ... Juist. Geen paniek. Lees alles over het menselijk gedrag bij een mogelijke brand.

Geplaatst door: Hoefnagels Safety Services

Wat is uw eerste reactie wanneer het brandalarm afgaat op uw werk? ... Juist. Geen paniek. Het wordt vaak ervaren als een ‘vervelende’ onderbreking van de werkdag. Zelfs wanneer er echt brand uitbreekt, is er vaak nauwelijks sprake van paniek. Het zijn voorbeelden van menselijke gedragingen zoals we ze niet graag zien, maar die in de praktijk vaak voorkomen. Bij Hoefnagels houden we daarom ook rekening met menselijke gedragingen bij brand.

Het Bystander Effect
In 1968 is er een interessant onderzoek uitgevoerd naar de gedragingen van mensen bij brand. Bij een simulatie van brand in een ruimte werd rook in de ruimte toegelaten. Na vijf minuten sloeg driekwart van de proefpersonen alarm. Wanneer zij met anderen in een ruimte zaten, sloeg slechts 10 procent alarm. Achteraf reageerden de proefpersonen laconiek; Het viel allemaal wel mee, zeker omdat de anderen ook niets deden. Dit wordt het ‘bystander effect’ genoemd.

Friendly Fire Syndroom
Het wordt vaak gedacht dat er bij brand paniek toe slaat. Dit is niet altijd het geval. Mensen leven niet met groots vuur en kunnen het gevaar ervan niet meer goed inschatten. Dat wordt ook wel het Friendly-fire-syndroom genoemd. Mensen zien de signalen van brand, maar onderschatten het gevaar.

Zelfs bij de aanslagen in 2001 op de Twin Towers in New York bleek er nauwelijks sprake van paniek en was het meeste gedrag rationeel. Er is zelfs een geval beschreven waarbij mensen in het WTC na de aanslag eerst in een vergaderzaal de situatie gingen bespreken.

Geleerde routines nemen de overhand
Wanneer de ernst van de situatie wel wordt ingezien, bepalen de sterkst geleerde routines ons gedrag. We zijn dan over het algemeen niet meer in staat beredenerend te handelen en flexibel te reageren. Daarom nemen de meeste mensen bij een ontruiming dezelfde weg als die zij gewend zijn in plaats de plattegrond voor noodgevallen te volgen.

Deze gedragingen kunnen ondervangen worden door het toepassen van gedragskundige inzichten. Zo wordt er steeds vaker verlichting op vloeroppervlakte gebruikt om mensen de juiste richting op te sturen. Goedwerkende afsluitingen zorgen er voor dat de brand sterk wordt afgeremd. Het tijdig onderhouden en keuren van deze toepassingen kan dus letterlijk levens redden. Wat u zelf kunt doen? Neem een brandalarm altijd serieus en zorg ervoor dat uw medewerkers of collega’s het belang van een brandalarm kennen.

Bron: Arbo

 

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend en daarnaast zijn wij niet aansprakelijk voor onjuistheden die onverhoopt in dit artikel kunnen zijn vermeld.

Bedrijvengids Geplaatst door
Hoefnagels Safety Services

Hoefnagels Safety Services

Zevenheuvelenweg 50, 5048 AN  Tilburg

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.