Rookmelders verplicht per 1-7-2022

Vanaf 1 juli 2022 wordt het ook verplicht om bestaande woningen, en ook appartementen, te voorzien van een rookmelder op elke verdieping.

Geplaatst door: Dentech

Rookmelders verplicht per 1-7-2022 

Alle woningen die zijn gebouwd na 2003 hebben een rookmelder. Vanaf 1 juli 2022 wordt het ook verplicht om ook appartementen te voorzien van een rookmelder op elke verdieping.

Informatie hierover kun je ook vinden op de site van:

Wanneer je niet deskundig bent op dit terrein is het lastig om de juiste rookmelder aan te schaffen welke het beste past bij jouw situatie.

In Juli 2022 wordt het bouwbesluit aangepast en geldt een rookmelderplicht voor elke woonlaag. Dus ook in de bestaande bouw. Dit hoeft dan niet persé een 230v melder te zijn, dit mag ook een rookmelder zijn met een batterij of accu.

De NEN2555 norm geldt voor ieder gebouw dat na 2013 is gebouwd of gerenoveerd. De melders moeten worden aangebracht op elke verdieping, hal, overloop of trapopgang. Wanneer je aan de NEN2555 moet voldoen, dan gelden er een aantal wettelijke regels. Deze hebben betrekking op de voeding van de melder, de sensorsoort en de montage van de rookmelder.

Bij NEN2555 moet je rookmelder voldoen aan de volgende eisen:

  • 230v/lichtnet aansluiting
  • Back-up batterij (of accu)
  • NEN-EN 14604 keuring
  • Optische sensor
  • De rookmelder moet koppelbaar zijn (draadloos of bedraad)

Bescherm je huis en familie!                                   Kleinste rookmelder

Dentech & EGBHV zijn leverancier van rookmelders van het Deense merk CAVIUS cavius rookmelders

Rookmelders redden levens. De meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook.

Een rookmelder (soms brandmelder genoemd) is een detector die alarm slaat na waarnemen van rookdeeltjes, die kunnen wijzen op een (beginnende) brand. Het belangrijkste doel van een rookmelder is een brand herkennen in een vroeg stadium, zodat alle aanwezigen de woning of het gebouw nog veilig kunnen verlaten.

Welke rookmelders hebben Dentech & EGBHV

Wij horen wel eens dat mensen de rookmelder aan het plafond erg lelijk vinden. CAVIUS heeft verschillende rookmelders, waaronder ‘s werelds kleinste optische rookmelder, met een aantal belangrijke functies: een batterij met levensduur van 5 of 10 jaar, een penetrerend geluid van 85 dB (A) op 3 meter, een optie voor een pauze van 10 minuten, waarschuwing voor een bijna lege batterij vanaf 30 dagen van tevoren en een unieke plafondmechanisme voor de installatie.

Nadeel van deze optische rookmeldermelder: Niet koppelbaar en in aanschaf duurder dan een rookmelder van de bouwmarkt.

Voordeel van deze optische rookmelder: Esthetisch de mooiste in de markt, batterij gaat 5 of 10 jaar mee. Eenvoudige te monteren. Je hoeft 5 of 10 jaar lang niet elk jaar de batterij te vervangen.

Deze slimme rookmelders zijn speciaal ontworpen om aan de behoefte aan een veilig huis van het moderne gezin te voldoen. Je hele huis is nu onder controle.

Melder met golfbal

Het kegelvormige lichaam van 78mm bevat een rookmelder met een batterij met vijf of tien jaar aan levensduur en een draadloze koppeling om aan een groep melders in huis of andere CAVIUS Wireless Alarm Family gekoppeld te worden. De brede en gemakkelijk toegankelijke testknop zorgt ervoor dat je het doordringende geluid van 85dB(A) op drie meter kunt checken en een pauzefunctie van tien minuten kunt activeren. 

Je kunt maximaal 32 rookmelders draadloos aan elkaar koppelen. Wanneer er 1 melder afgaat zullen alle gekoppelde melders in alarm komen. Waardoor iedereen tijdig de woning kan verlaten.

Welke mogelijkheden zijn er nog meer   App

Stel je bent niet thuis en er gaat een rookmelder af! Met de wireless rookmelders is het mogelijk om met behulp van een hub je alarmering door te sturen naar je telefoon. In dat geval krijg je via de CAVIUS App op je telefoon een push melding waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is.

U kunt gezinsleden, buren en andere omwonenden aan uw waarschuwingslijst toevoegen, zodat zij gewaarschuwd worden in geval van alarm. Tijdelijk of permanent.

Het is zelfs mogelijk als je dat zou willen om je melders te koppelen met die van de buren, wanneer zij investeren in de zelfde melders van CAVIUS.

Overzicht producten CAVIUS

Producten overzicht

Onafhankelijk plaatsingsadvies voor rookmelders door de Brandwondenstichting zie link: plaatsingsadvies-rookmelder of neem contact met ons op.

Wat zijn de meest voorkomende brandmelders en welke moet ik kiezen?

  • Optische rookmelder

De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Deze rookmelder werkt op basis van infrarood en waarschuwt je bij rookontwikkeling. In de optische rookmelder wordt een infrarode lichtbundel naar een gevoelige cel gezonden. De rookmelder slaat alarm zodra er rook in de baan van de infrarode lichtbundel komt

  • Thermische melder

De thermische melder (ook wel hittemelder genoemd) gaat niet af bij rook, maar bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Heb je een dichte keuken en geeft de optische melder te vaak (onnodig) alarm door stoom en damp van keukenapparatuur zoals de vaatwasmachine? Kies dan voor een thermische melder. Houdt hierbij wel rekening dat deze later alarm geeft indien er brand uitbreekt.

  • Gekoppelde melders

Bepaalde rookmelders hebben de mogelijkheid om gekoppeld te worden. Hierdoor gaan alle melders die zijn geplaatst tegelijk af als ergens brand of rook wordt gedetecteerd door een van de rookmelders. Hierdoor word je eerder gewaarschuwd en heb je langer de tijd om te vluchten. Hiermee vergroot je je overlevingskans! Wist je dat je gekoppelde melders ook kan delen met de buren? Zo woon je nog veiliger en kan je elkaar bij een beginnende brand in huis eerder waarschuwen of helpen.

  • Slimme rookmelders

Slimme rookmelders waarschuwen niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten je ook op andere manieren weten dat er brand is. Zo kan je een push melding krijgen op je telefoon waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is. Ook kan de melder visueel alarm geven door te gaan knipperen.

  • Rookmelders op het lichtnet

Rookmelders op het lichtnet sluit je aan op een stroompunt 230v in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continu van stroom is voorzien. Rookmelders op het lichtnet hebben wel altijd een back-up batterij, voor als de stroom plotseling uitvalt. Het voordeel van deze rookmelder is dat je deze batterij niet zo vaak hoeft te vervangen, omdat hij minder snel leeg is. De melder schakelt bij een stroomuitval direct over op de batterijen, zodat je alsnog op tijd wordt gewaarschuwd als er brand uitbreekt.

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen.

Voor rookmelders zijn er twee normen.

  • NEN-EN 14604
  • In sommige gevallen NEN2555

de NEN2555 staat nooit op de melder of is geen certificaat van de melder, de NEN2555 gaat over de situatie.

Bedrijvengids Geplaatst door
Dentech

Dentech

Kroonstraat 3, 4879 AV  Etten-Leur

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.