Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Zonnepanelen zijn populair!

28 februari 2018
Er is steeds meer belangstelling voor zonne-energiesystemen waar voldoende elektriciteit mee opgewekt kan worden om in je jaarlijks energieverbruik te voorzien.
LEES VERDER

Ondanks dat de zon in Nederland relatief gezien weinig schijnt, kun je met zonne-energie toch je energierekening aanzienlijk verlagen. Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen namelijk niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Het kan zijn dat de stroom die door de zonnepanelen opgewekt wordt, door jou niet (geheel) gebruikt wordt. Niet iedereen is bijvoorbeeld thuis en de zon schijnt: deze niet gebruikte stroom wordt niet opgeslagen, maar geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Je elektriciteitsleverancier is verplicht de aan het net geleverde stroom te verrekenen met de stroom die je afneemt van het elektriciteitsnetwerk, op de momenten dat je meer stroom gebruikt dan de panelen opwekken. Deze verrekening heet 'salderen'. Toepassing van deze salderingsregeling is aan bepaalde voorwaarden gebonden. Om te kunnen salderen moet je elektriciteitsmeter registreren hoeveel je levert aan het net en hoeveel je afneemt. Je netbeheerder is verplicht om ervoor te zorgen dat je daarvoor een geschikte meter hebt. Zo'n meter noemt men een teruglevermeter, of een 'slimme meter'. Als je een draaischijfmeter hebt, wordt er automatisch gesaldeerd. De draaischijf draait dan namelijk gewoon achteruit. In dat geval is er geen teruglevermeter nodig. Wel is het verstandig om te controleren of de cijfers ook daadwerkelijk 'achteruit tellen' op het moment dat je meer opwekt dan je verbruikt. Er zijn namelijk enkele draaischijfmeters bekend die tegen terugtellen geblokkeerd zijn.

Hoe werkt het eigenlijk?

Zonnepanelen, of pv-systemen, maken op het dak van het gebouw elektriciteit. Dat kunnenze doordat zonlicht elektrische spanning opwekt tussen de twee laagjes silicium die op een paneel zitten. Dat heet een fotovoltaïsche reactie. Om deze spanning om te zetten naar bruikbare wisselstroom voor het elektriciteitsnet zijn behalve panelen ook een omvormer en elektriciteitskabels nodig. Net als bij alle elektrische apparaten staat ook het vermogen van zonnepanelen uitgedrukt in watt. De productie van elektriciteit is niet gelijkmatig doordat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. Daarom staat bij zonnepanelen het maximale vermogen aangegeven: Wattpiek (Wp). In Nederland worden de meeste pv-systemen aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Op het moment dat er meer elektriciteit wordt opgewekt dan verbruikt, kan het systeem aan het elektriciteitsnet terugleveren.

Hoe hoog is het rendement?

Het rendement van zonnepanelen ligt tegenwoordig tussen de 14% en 22%, dat wil zeggen dat maximaal 22% van het zonlicht omgezet kan worden in bruikbare energie. Een standaardsysteem bestaat uit zonnepanelen met een rendement van tussen de 14% en 16%. Daarnaast bestaan er ook hoog rendement cellen die tot 22% rendement behalen, maar deze zijn vele malen duurder dan een gemiddeld zonnepaneel met een lager rendement. Over het algemeen wordt gedacht dat een zonnepaneel met een hoger vermogen, van bijvoorbeeld 300 Wp 'beter' is dan een paneel van bijvoorbeeld 240 Wp. Dit klinkt logisch. Immers zal 300 Wp meer kWh'en produceren, echter hebben beide panelen vaak dezelfde efficiëntie. Het verschil zit in de afmetingen per zonnepaneel. De 300 Wp paneel is qua oppervlakte groter dan de 240 Wp paneel. Hier kun je aan zien dat de afmeting en vermogensamen bepalend zijn voor het rendement efficiency. Een uitzondering op deze regel is dat de hoog rendement cellen in verhouding meer energie opwekken, dit verklaart ook het prijsverschil met de standaard systemen.

Hoeveel onderhoud hebben zonnepanelen nodig?

Zonnepanelen zijn in principe onderhoudsvrij. Aan te raden is om de panelen elk jaar schoon te maken, om vogelpoep, algenaanslag en stof te verwijderen. Wanneer het regent wordt het vuil van je panelen gespoeld, maar er blijft soms wat achter. Daarom is het verstandig de panelen te wassen met een zachte bezem of spons. Let ook op de omvormer: houd deze schoon, want de omvormer is gevoelig voor warmte en stofvorming. Een andere handige onderhoudstip is het regelmatig controleren van de omgeving: zijn er geen schaduwgevende objecten in de buurt gekomen? Dit zou namelijk ten koste gaan van je rendement. Op deze manier kun je met een gemiddeld zonnepanelensysteem minimaal 20 jaar zonnestroom opwekken.

Tien voordelen op een rijtje

1. Stroom die je met je zonnepanelen opwekt, kost niets. De zon is namelijk een van de weinige dingen die écht niks kost. Daarnaast hoeft de zon niet voortdurend te schijnen om energie op te wekken. Daglicht is al genoeg.
2. Je gaat er bewuster energie van gebruiken. En een lager stroomverbruik betekent niet alleen een kleinere aanslag in de portemonnee, het is ook nog eens een stuk beter voor het milieu.
3. Zonnepanelen veroorzaken geen broeikasgassen, stoten geen CO2 uit en zijn dus een stuk beter voor het milieu dan fossiele energiebronnen. Daarnaast worden ze gemaakt op een milieuvriendelijke manier.
4. Het is veilig. Bij het opwekken van energie met zonnepanelen is er geen kans op ongelukken. Dit in tegenstelling tot kerncentrales of de (recente) aardbevingen in Groningen.
5. De installatie van zonnepanelen is niet al te ingewikkeld. Ze kunnen binnen een korte tijd worden geplaatst.
6. Zonnepanelen slijten bijna niet, want er zitten geen bewegende delen aan. Je moet ze wel regelmatig schoonmaken, anders gaat het rendement omlaag. Maar verder hoef je er niets aan te doen. Ideaal!
7. Zonnepanelen gaan erg lang mee en zijn betrouwbaar.
8. Als je zonnepanelen toe zijn aan vervanging, kunnen ze voor 90% gerecycled worden. Ze worden gewoon weer opnieuw gebruikt. De jongste generatie van zonnepanelen heeft ook een steeds groter rendement en verliest nog maar weinig energie.
9. De waarde van het gebouw neemt flink toe na het plaatsen van zonnepanelen en daarnaast maakt het je eigen appartement ook nog eens aantrekkelijker voor potentiële kopers.
10. Je hebt geen last van energieleveranciers die schommelen met hun prijzen. Je wekt zelf op en bent minder afhankelijk van een leverancier.

Appartement & Eigenaar Zonnepanelen-collectief

Nederland duurzamer maken, dát is de missie van Appartement & Eigenaar. En daarin staan we gelukkig niet alleen. Veel VvE’s willen graag verduurzamen, alleen ontbreekt het vaak aan financiële middelen. Willen we samen flinke stappen vooruit zetten, dan moest dáár dus een oplossing voor komen. En die is er nu met het Appartement & Eigenaar zonnepanelen-collectief.

Een nieuw dak met zonnepanelen zonder investeringskosten. Hoe kan dat, vraag je je af. Wij investeren, de bewoners profiteren. Wij plaatsen een nieuw geïsoleerd plat dak (met dakveiligheid) met daarop de zonnepanelen en onderhouden dit tevens 20 jaar lang.

De VvE betaalt vervolgens voor de opgewekte stroom 1 cent minder dan de landelijk gemiddelde stroomprijs. (Voor 2017 bijvoorbeeld lag deze landelijk gemiddelde prijs op 20 cent per KWH, een VvE betaalt dan dus 19 cent per KWH).

Of dat kan? Het antwoord is ja. Appartement & Eigenaar gaat namelijk niet alleen zonnepanelen plaatsen, we gaan tegelijkertijd het dak vervangen door een goed geïsoleerd dak. En dat levert ons en de VvE meteen een fikse besparing op. De kosten voor het dak en de panelen zijn voor ons. De VvE heeft er 20 jaar lang geen omkijken naar, want gedurende die periode zijn het dak en de panelen ook onze verantwoordelijkheid.

Het hele dak vervangen? Het klinkt misschien niet duurzaam, maar dat is het wel. De praktijk leert dat wanneer panelen op een bestaand dak worden geplaatst, de panelen vaak langer meegaan dan het dak aangezien panelen wel 40 jaar mee kunnen. Wij kiezen voor de totaalaanpak. En voor het dak dat ruim 40 jaar mee kan en met een toegevoegde isolatie van Rd-waarde 3,5 ben je helemaal klaar voor de toekomst. De zonnepanelen zorgen bovendien voor een meerwaarde van de individuele appartementen. Ook het energielabel gaat omhoog!

Appartement & Eigenaar Zonnepanelen-collectief op een rijtje

- Besparing op de energiekosten zonder investeringskosten.
- Een nieuw dak met lange levensduur én 25 jaar garantie.
- Vaste prijs gedurende 20 jaar.
- Verhoging van de waarde van de individuele appartementen
- Beter energielabel.
- Na 20 jaar is alles van de VvE. De stroom is dan dus gratis voor de VvE en bovendien gaat het dak nog gemiddeld 20 jaar mee.

Meer weten?

www.appartementeneigenaar.nl/zonnepaneel-collectief

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

DMJOP
Benieuwd wat de duurzame verbeteringen voor uw gebouw zijn en wat de kosten hiervoor zijn?

ZOEKSUGGESTIES