Zo blijft uw ventilatiesysteem optimaal werken

Frisse lucht is ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Niet enkele en alleen buitenshuis maar juist ook binnen.

Gepubliceerd: 28 januari 2024

Niet voor niets zijn veel appartementencomplexen voorzien van ventilatiesystemen. Voor een optimale werking moeten deze uiteraard goed onderhouden worden.


Het binnenklimaat is in veel woningen ongezond te noemen en vaak zelfs zonder dat we het weten. En dan te bedenken dat we meer dan de helft van de tijd binnenshuis doorbrengen. Veel van onze gezondheidsklachten worden dan ook veroorzaakt door ons binnenklimaat. Zo heeft, naar verluidt, één op de tien woningen last van schimmel en is de concentratie fijnstof in woningen vaak hoger dan buiten. Bovendien produceren mensen, dieren en planten relatief veel vocht; in een gemiddeld huishouden wordt maar liefst 10 liter vocht per dag geproduceerd. De gevolgen bij slechte ventilatie zijn goed voor te stellen: schimmel, huisstofmijt en een muffe woning.
Met name risicogroepen lopen extra risico bij een slecht binnenklimaat aangezien deze groep gevoeliger en kwetsbaarder is. Daarom is het van groot belang dat uw appartement 24 uur per geventileerd wordt.
<

Ventilatiesystemen die we veelvuldig tegenkomen in appartementencomplexen kunnen we (grofweg) onderverdelen in twee soorten:

– Mechanische Ventilatie (afzuiging)
Bij mechanische ventilatie wordt in de hele woning voortdurend lucht afvoert. Zo wordt er voor gezord dat de lucht in het appartement voortdurend ververst. Schone lucht komt vanzelf binnen via open ventilatieroosters en eventueel via open ramen.
De ventilatie-unit bevindt zich meestal in dezelfde ruimte als de cv-ketel, Deze unit zuigt de vuile lucht weg uit de badkamer, het toilet en de keuken. Via afzuigventielen verdwijnt de lucht in de muur of het plafond. Door middel van een regelknop is te bepalen hoeveel lucht het mechanische afvoersysteem afvoert.
Mechanische ventilatie zorgt voor gezonde lucht in huis, mits het systeem goed wordt geïnstalleerd, onderhouden én u er op de juiste manier mee om gaat. Onvoldoende onderhoud kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit wordt veroorzaakt door bacteriën en schimmels, welke zich vermenigvuldigen in uw systeem. Ook gaat de luchtverversingscapaciteit achteruit door ophoping van vuil en stof in uw luchtkanalen.

– Balansventilatie
Balansventilatie is een vorm van mechanische ventilatie. Hierbij zorgt het systeem er niet alleen voor dat de lucht wordt afgevoerd, maar wordt deze ook aangevoerd. De term 'balansventilatie ' betekent dan ook dat het systeem evenveel lucht aan- als afvoert. Verder zit er in dit type systeem meestal ook een warmteterugwinunit in (wtw): die warmt koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht. Dat maakt balansventilatie het energiezuinigste ventilatiesysteem.

Met sensoren die CO2 en/of vocht meten, kan de balansventilatie bovendien vraaggestuurd worden gemaakt. Zo kunt u de ventilatie afstemmen op de behoefte en wordt het systeem nog zuiniger. De aanvoer en afvoer van lucht verloopt via aparte kanalen. Via ventielen in de woon- en slaapkamer wordt ventilatielucht de woning in geblazen. Afzuigventielen in de badkamer, keuken en het toilet voeren lucht af.

Onderhoud ventilatiesystemen

Ventilatiersystemen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Zo moet je bij een woonhuisventilator en de ventilatiekanalen er rekening mee houden dat deze minimaal eenmaal in de 4 jaar vakkundig gereinigd te worden. De box kunt u het beste eens in de 2 jaar laten onderhouden.

In veel gevallen worden problemen met ventilatiesystemen namelijk veroorzaakt door vervuilde filters die vervangen moeten worden. Het probleem is dat bijna niemand weet wanneer en hoe dit moet gebeuren. De oplossing is eenvoudig: plaats een CO2-indicator in de woon- of slaapkamer die je waarschuwt wanneer de ventilatie onvoldoende is. Het probleem van slechte ventilatie is hier niet mee opgelost, maar wel zichtbaar gemaakt. Zo kun je tijdig contact opnemen met de installateur of het onderhoudsbedrijf.

Hoe wordt de mechanische/WTW ventilatie gereinigd?

De ventilatiekanalen worden gereinigd dia de afzuigopeningen door middel van een lange slang met borstels en stofafzuiging zodat er geen vuil in de woning komt.
De schoepen van de ventilator in de afzuigunit worden gereinigd zodat er weer voldoende luchtverplaatsing kan plaatsvinden. Er wordt vaak met een krachtige industriële vacuümmachine gewerkt om het beste resultaat te krijgen.
De warmtewisselaar (zit alleen in een WTW unit) wordt met reinigingsmiddel en met krachtige luchtdruk gereinigd. De vacuümmachine die gebruikt wordt komt niet in de woning te staan, waardoor er tijdens de werkzaamheden geen stof wordt geblazen uit het apparaat in de woning.

De kanalen worden in de appartementen gereinigd door middel van onderdruk en niet op overdruk. Zo komt er nauwelijks rommel/stof in de woning.

Ventilatieroosters schoonmaken

Ventilatieroosters moet u minstens 1 keer per jaar schoonmaken. U kunt de losse onderdelen in een sopje reinigen en het binnenwerk schoonmaken met de stofzuiger.

Verder kunt u ook de ventielen loshalen en met een sopje schoonmaken. Belangrijk is wel dit één voor één te doen. Zo voorkomt u dat ze verwisselt worden en kunnen ze op dezelfde manier, op de dezelfde plaat teruggezet worden (het is aan te raden streepjes op het ventiel en de houder te zetten). Let er verder op dat u de instelling niet wijzigt. Wanneer ze onjuist teruggeplaatst worden (of op de verkeerde plaats) heeft dit gevolgen voor de werking van het systeem. U kunt ook de onderhoudsmonteur vragen dit te doen, wanneer deze voor het reguliere onderhoud langskomt.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.