Kan VvE eisen stellen aan toelaten nieuwe bewoners?

In de ledenvergadering van onze VvE zijn stemmen opgegaan om in het HR een ballotagebepaling op te nemen. Dit om in voorkomende gevallen aspirant-bewoners die in een slechte reuk staan of een twijfelachtige (woon-) reputatie hebben (Tokkies en Flodders) te kunnen weren.Is een dergelijke bepaling, zolang deze geen discriminerend karakter heeft, juridisch houdbaar en zo ja, kunt u ons een voorbeeld geven van de formulering ervan?

Door mr. Kim Kroon, Van Till Advocaten.

De wet bepaalt dat in het splitsingsreglement nadere regels over het gebruik, beheer en onderhoud van de appartementen kunnen worden gesteld. Hierdoor is het mogelijk dat aan de vergadering van eigenaren de bevoegdheid wordt gegeven om toezicht uit te oefenen op de toelating van nieuwe appartementseigenaren. Deze regels worden ook wel aangeduid als 'welstandsbepalingen'. Op deze manier kan dan worden voorkomen dat 'ongewenste personen' de reputatie en waarde van (de appartementen in) het appartementencomplex negatief beïnvloeden. Het is vaste jurisprudentie dat deze welstandsbepalingen moeten worden opgenomen in het reglement van splitsing zelf. Deze kunnen niet worden opgenomen in een huishoudelijk reglement. Hierin kunnen namelijk alleen orderegels worden opgenomen; bepalingen waarin het feitelijk gebruik van appartementen nader wordt geregeld.

In de praktijk wordt van de hiervoor besproken bevoegdheid vaak gebruik gemaakt in geval van seniorenflats; voor nieuwe appartementseigenaren geldt een bepaalde leeftijdsgrens. Er kunnen echter niet 'zomaar' allerlei eisen worden gesteld aan toekomstige appartementseigenaren. Uiteindelijk dient een dergelijke eis altijd te voldoen aan normen van redelijkheid en billijkheid. Of daaraan wordt voldaan is weer (geheel) afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Of in een welstandsbepaling kan worden opgenomen dat een toekomstige appartementseigenaar geen 'twijfelachtige woonreputatie' mag hebben, is naar mijn mening (over het algemeen genomen) in strijd met de redelijkheid en billijkheid. Daarnaast zal het in de praktijk ook lastig zijn hoe een dergelijke eis kan worden getoetst, want het is lastig om precies te definiëren wat precies wordt verstaan onder een 'twijfelachtige woonsituatie'.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Bas Pastoor
9 jaar geleden
Hoe werkt dit als de eigenaren wel boven de 50 zijn, maar hun appartement, dat in de verkoop staat, tijdelijk aan een familielid ter beschikking stellen van 38 welke in een scheiding ligt?
Leeslijst
Log in met uw profiel

Om de antwoorden op veelgestelde vragen aan onze VvE Helpdesk te kunnen lezen, heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.