PVbox

Installeert u zonnepanelen? Dan wilt u zich aan de NEN1010 houden!

Geplaatst door: Conduct

PVbox

PVbox is verder verbeterd! Op basis van een volledig polycarbonaat behuizing is tevens de overspanningsbeveiliging nu deelbaar en zijn de lastscheiders op basis van Santon technologie. Naast de technische aanpassingen is tevens het logo gemoderniseerd!

DC stroomcircuits afkomstig van zonnepanelen dienen net als de AC installatie bij, oplevering van een veilige installatie, overeenkomstig NEN1010:2015 beveiligt te worden tegen overspanningen door toepassing van overspanningafleiders.

Normeringen

Het vervaardigen en plaatsen van aansluitkasten voor PV is onderhevig aan verschillende normeringen:

  • Het vervaardigen van PV-aansluitkasten dient (overeenkomstig NEN1010:2015 bijlage 712.511.5) op basis NEN-EN-IEC61439 te worden gedaan.
  • Het plaatsen van PV-aansluitkasten dient overeenkomstig verschillende rubrieken uit de NEN1010:2015 te worden gedaan.
  • Het selecteren van overspanningsbeveiliging ín deze PV-aansluitkasten is afhankelijk van de aanwezigheid van een bliksembeveiligingsinstallatie (LPS: Lightning Protection System). Hier dienen de richtlijnen uit de NEN-EN-IEC62305 gevolgd te worden.

Kort samengevat is het voor de installateur belangrijk dat de PVbox:

Samengebouwd wordt overeenkomstig
NEN-EN-IEC61439 Laagspanningsschakel-en-verdeelinrichtingen

Geïnstalleerd wordt overeenkomstig NEN1010:2015

Beveiligt wordt overeenkomstig:
NEN EN-IEC62305-4 Bliksembeveiliging – Deel 4: Elektrische en elektronische systemen in objecten

Wanneer pas je Type 1+2 of alleen Type 2 toe?
Als de PV installatie < 50cm van de bliksembeveiligingsinstallatie is gebouwd dient deze aan elkaar gekoppeld te worden. In dit geval dient de omvormer met een Type 1+2 SPD beveiligt te worden. LET OP: een Type 2 SPD voldoet in dit geval niet en zal bij een inslag mogelijk ontbranden!

Als de PV installatie > 50cm van de bliksembeveiligingsinstallatie is gebouwd dient deze gescheiden opgesteld te worden. In dit geval dient de omvormer met een Type 2 SPD beveiligt te worden. LET OP: er dienen voldoende bliksem opvangers aanwezig te zijn om inslag op de panelen te voorkomen.

Als er GEEN bliksembeveiligingsinstallatie aanwezig is volstaat een Type 2 SPD.

LET OP: bij een directe inslag op de PV installatie bestaat de kans op vlamboog vorming bij de omvormer. Dit wordt NIET voorkomen door een Type 2 SPD. Ook in dit geval wordt brand voorkomen met een Type 1+2 SPD. Juist om deze reden zijn de standaard SMA en SolarEdge PVbox-en voorzien van Type 1+2.

De PV-Box wordt enkel geleverd met een Type 1+2 SPD. Dit in verband met het voorkomen van vlambogen. Daarnaast bent u volledig gereed richting de toekomst.

Bel voor meer informatie: 0180-531120 of www.pvbox.nl

 

Bedrijvengids Geplaatst door
Conduct

Conduct

Aalborg 4, 2993 LP  Barendrecht

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Reacties
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.