..........
shadow_fix
Home / techniek /

energiebronnen

Veel appartementengebouwen zijn voor hun energievoorziening aangesloten op één cv-installatie. Dit wordt collectieve verwarming genoemd. Zo hoeft niet ieder appartement een eigen cv-installatie in de woning te hebben.

Bij collectieve verwarming worden de verschillende appartement namelijk vanuit één centrale installatie van warmte voorzien. De VvE draagt de verantwoordelijkheid voor deze vorm van energie.

Soorten collectieve verwarming

Bij collectieve verwarming heeft de VvE twee mogelijkheden om het appartementengebouw van energie en verwarming te voorzien: blokverwarming en stadsverwarming. Bij blokverwarming is er één gezamenlijke warmtebron die een heel blok appartementen verwarmt. Stadsverwarming maakt gebruik van de restwarmte die vrijkomt wanneer elektriciteit wordt opgewekt in elektriciteitscentrales. Door dit type collectieve verwarmingssystemen kan de VvE energie besparen. In welke mate dit gebeurt is afhankelijk van een aantal zaken. Bijvoorbeeld de regeling van het systeem, het temperatuurniveau en de kwaliteit en totale leidinglengte van het distributienet.

Voordelen collectieve verwarming

Het grote voordeel van een collectief verwarmingssysteem is dat men kan besparen op de capaciteit en investering van de opwekking van energie. Er is relatief weinig capaciteit nodig bij dit energiesysteem. Voor het grootste deel is er namelijk een beperkte vraag. Hierdoor kan het vermogen voor de momenten dat er wel veel energie gevraagd wordt over diverse appartementen uitgesmeerd worden.

Energie besparen

Gemiddeld geeft een Nederlands huishouden jaarlijks ongeveer 2.100 euro uit aan energie. Door slimmer met het gebruik van apparaten in huis om te gaan, is het mogelijk honderden euro’s per jaar te besparen aan energie. Dit zijn belangrijke tips die een VvE aan zijn appartementeneigenaren kan meegeven. Bijvoorbeeld: zet elektronische apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by, vervang kapotte lampen door ledverlichting, verwarm enkel de ruimte waarin je zit en zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden. Door dit soort eenvoudige maatregelen kun je al flink wat energie en dus geld besparen.

Sluit
top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam