Bouwmethoden deel 2

Zaken die bepaald moeten worden bij nieuwbouw. Denk aan de keuze van het ontwerp, de plaats waar gebouwd moet worden, bouwmaterialen en de bouwmethode.

Geplaatst door: DTS Advies

Gietbouw

Voor er gebouwd kan worden moeten er aardig wat zaken bepaald worden. Denk aan het ontwerp, de plaats waar gebouwd moet worden, welke bouwmaterialen er gebruikt gaan worden enz. Zo moet er ook een bouwmethode gekozen worden.

Hier moet bij het ontwerpen al rekening mee gehouden worden. De keuze van een bouwmethoden kan afhankelijk zijn van een aantal factoren zoals; de voorschriften van een opdrachtgever, constructieve eisen, het gewicht, milieu, energiezuinigheid of een combinatie hiervan.

Een van de bouwmethoden kan “Gietbouw” zijn.

Wat zijn de kenmerken en de voor- en nadelen van deze bouw.

De dragende wanden en vloeren zijn van beton. Zo ook het binnenblad en de woningscheidende wand. De binnenwanden in de woning zijn over het algemeen van cellenbeton of kalkzandsteen. Het buitenblad van de woning is vaak van baksteen. Het kenmerk van deze bouw is dat de dragende wanden en vloeren in bekisting gevormd worden. Deze bekisting wordt op de bouwplaats gemaakt, gesteld en voorzien van wapening. In deze bekisting wordt vloeibaar beton, betonspecie, gestort. Na de uitharding wordt de bekisting verwijderd.

De voor en nadelen van traditionele bouw:

Een gietbouwcasco ‘staat als een huis’, is vrij in te delen, makkelijk aanpasbaar en multifunctioneel. Het is te gebruiken voor hoogbouw en is goed te gebruiken bij grote projecten. In de vloer- en wandsparingen kunnen uitgespaard worden in de bekisting.

Het casco heeft een lange economische en technische levensduur en daardoor ook veel milieuvoordelen. Deze lange levensduur bespaart grondstoffen. Een gietbouwcasco draagt ook bij aan een gezond binnenmilieu, door een hoog akoestisch en thermisch comfort en daarmee een lage energierekening.

Als het huis echt aan het einde van de gebruiksfase is gekomen uiteindelijk moet worden gesloopt dan gaat niets van het beton verloren. Het casco wordt verwerkt tot betongranulaat en weer ingezet voor nieuwe bouwwerken. Daarmee is de kringloop van het beton gesloten.

Het bouwen, stellen van de bekisting en deze voorzien van wapening is een erg arbeidsintensief. Verder is er tijd nodig om de betonspecie uit te laten harden. Voor een langer periode (grote projecten) is een kraan en/of betonmixer met pomp nodig.

Beton is een materiaal met een hoge dichtheid waardoor het thermisch accumulerend vermogen voordelen heeft. Een betonnen casco houdt ’s winters de warmte langer vast en ’s zomers de koelte. Er zijn in de woning minder temperatuurschommelingen. Dit verhoogt het wooncomfort en is gunstig voor het energiegebruik.

Verder heeft beton een zeer goede weerstand tegen brand, het is onbrandbaar en zorgt voor een trage warmteoverdracht.

Zie ook het artikel over “De traditionele bouw”

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.