Isoleren en Ventileren
Heb je een bestaande, misschien wat oudere woning en wil je energie besparen door te isoleren? Neem in je plan dan zeker de ventilatiemogelijkheden mee!
Duurzaam wonen
Als het gaat om duurzaam wonen gaat het niet alleen om zoveel mogelijk energie besparen, maar ook om de gezondheid!
Heb je een bestaande, misschien wat oudere woning en wil je energie besparen door te gaan isoleren? Neem in je plan dan ook zeker de ventilatiemogelijkheden mee.
Oudere woningen hebben een natuurlijke ventilatie. Dit betekend ventilatie via naden en kieren. Deze woningen voelen vaak koud en klam aan en verbruiken een hoop energie. Om dit koude en klamme gevoel weg te halen ga je warmer en meer stoken. Dus isoleren is echt een goed idee en je kunt flink wat energie besparen.
Wist je dat in oudere woningen ongeveer 75% van de energiekosten ontstaat door verwarming.
Ga je aan de slag met het isoleren van bijvoorbeeld de kruipruimte, de spouwmuur misschien in combinatie met het plaatsen van dubbel glas waardoor natuurlijke naden en kieren verdwijnen? dan wordt je woning luchtdichter en zal de lucht in de woning niet voldoende ververst worden met alle gevolgen van dien.
De lucht in woning vervuilt doordat de luchten van koken, schoonmaken, open haard, verven, roken, stoffen uit meubels, vloerbedekking en onze geurstoffen en ziektekiemen blijven hangen. In een slecht geventileerde woning ontstaan daardoor schimmels, vochtplekken, kan je last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid.
Breng bij het aanbrengen van isolatie dus extra voorzieningen aan voor ventilatie.
Met ventilatie kun je de lucht in de woning regelmatig afvoeren en verversen. Zelfs bij vochtig weer is ventileren belangrijk, buitenlucht is vaak schoner en droger (ook al is het buiten vochtig) dan de vochtige binnenlucht.
Droge lucht is sneller warm te krijgen dan vochtige lucht.
Als je voldoende ventileert, hoef je minder te stoken.
Veel mensen zijn bang dat door ventilatie te veel warmte verdwijnt en je onnodig aan het stoken bent. Natuurlijk kost ventileren warmte maar 1/5 van het gasverbruik gaat verloren aan ventilatie. Het overige deel gaat verloren door de niet geïsoleerde constructie van je woning zoals glas, muur, dak en vloer.
Laat de woning ’s nachts niet te veel afkoelen. Een lage temperatuur veroorzaakt meer condens. Zet de temperatuur ’s nachts niet lager dan 15 graden.
LET OP! Vaak luchten mensen hun woning. Maar luchten is niet hetzelfde als ventileren.
Even de deuren en ramen tegen elkaar openzetten is belangrijk om snel vochtige of vieze lucht af te voeren. Het effect is snel weg.
Hier wat tips voor het energiezuinig ventileren als er alleen maar natuurlijke ventilatie in je woning aanwezig is.
- Voorkom warmteverlies via de brievenbus. Kies een brievenbus met aan de buitenzijde een klep en aan de binnenzijde een borstel.
- Zorg voor extra ventilatie in de keuken, en de badkamer door het plaatsen van een afzuigkap of laat in het raam een inbouwventilator plaatsen; zet die tijdens het koken of douchen altijd aan.
- Kies, als je een badkamerventilator koopt, een ventilator met een gelijkstroommotor. Dat is energiezuiniger dan een wisselstroommotor.
Collectieve natuurlijke ventilatie. Heb je een appartementen zonder een eigen ventilatiekanaal naar het dak, dan heb je een collectieve natuurlijke ventilatie. Let dan op met het plaatsen van een afzuigkap of een doucheventilator op deze kanalen. Dit systeem kan de werking van een afzuigkap en de werking van het ventilatiesysteem verstoren.
Extra ventilatie is altijd meegenomen. Denk aan de afzuigkap aanzetten of raam open zetten tijdens het koken, de hoogste ventilatiestand aanzetten tijdens het douchen. Een raam open zetten tijdens het douchen is goed om snel het vocht af te voeren, maar laat het raam niet te lang open staan. Als het te koud wordt kan er juist condens en schimmel ontstaan.
Ga je de woning isoleren met bijvoorbeeld dubbel glas, plaats dan ventilatieroosters. Deze kan je open zetten waardoor de woning continu ventileert. Controleer deze roosters regelmatig op de werking en houd ze goed schoon. Er zijn speciale roosters die wind en lawaai tegen houden.
Zorg dat de ventilatie door de hele woning gaat via ruimte onder of roosters in de binnendeuren.
Probeer het vocht in de woning tot een minimum te beperken door was buiten te drogen, deuren van de keuken en de badkamer dicht te houden tijdens het koken en het douchen, kook met de deksel op de pan en droog de wanden en vloeren na het douchen.
De bekendste isolatiematerialen zijn steen- en glaswol. Ze zijn goedkoop, licht en hebben geen chemische toevoegingen. Ze worden gemaakt door glas of steen te verhitten waarna er isolatiematten van gemaakt worden. Maar een oven die steen kan smelten moet wel 1400 graden zijn en denk eens aan de grondstoffen, deze zijn niet eeuwig voorradig. Steen- en glaswol zijn niet schadelijk voor de gezondheid als er beschermende kleding wordt gedragen bij het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Deze minerale wol jeukt wel en geeft veel stof af. Inademing van het stof kan leiden tot klachten aan longen en luchtwegen. Verder is mineraal wol een zeer kwetsbaar isolatiemateriaal. In geval van lekkage verliest het een groot deel van zijn isolerend vermogen en kan het gaan schimmelen. Glas- en steenwol zijn nauwelijks tot niet recyclebaar.
Een ander bekend isolatiemateriaal is piepschuim: Dis is niet gevoelig voor schimmels. Het smeult niet en is net zo brandveilig als ieder ander materiaal. Een groot voordeel is dat het recyclebaar is. Piepschuim kan meerdere keren gebruikt worden. Piepschuim is niet duur en eenvoudig te gebruiken. Maar! Het is niet biologisch afbreekbaar. De grondstof kan vaak hergebruikt worden, maar er moet altijd nieuw piepschuim geproduceerd worden. Dit is niet erg milieuvriendelijk en een ander nadeel is dat het wordt gemaakt van aardolie.
Denk liever bij het isoleren aan natuurlijke gezondere isolatiematerialen. De vezels van natuurlijke isolatiematerialen kunnen damp opnemen en vervoeren van de warme vochtige binnenruimte naar buiten, waardoor er een constantere luchtvochtigheid in de woning ontstaat.
Natuurlijk isolatiemateriaal kan ook meer warmte opslaan waardoor de woning in de zomer langer koel blijft.
Een aantal voorbeelden van natuurlijke isolatiematerialen zijn:
- Vlas: te gebruiken als thermische en akoestische isolatie voor dak, wand, plafond en vloeren.
- Katoen (gemaakt van oude kleding): sterk en vochtregulerend. De vezels kunnen meer warmte opslaan dan bijvoorbeeld glas- of steenwol.
- Houtvezel (gemaakt van resthout en gebonden met harsen uit het hout): te gebruiken als thermische en akoestische isolatie voor dak en muren.
- Hennep: geschikt voor het isoleren van daken, muren en vloeren. Er zitten geen schadelijke stoffen in, is van nature resistent tegen insecten en schimmels en heeft een hoge isolatiewaarde.
- Schapenwol: is zeer goed bestand tegen schimmels en water en heeft een goede brandwerende functie.
- Cellulose (gerecycled vermalen papier vermengt met brandwerende zouten): duurzame, goedkope en redelijk isolerend materiaal. Minder bestand tegen vocht.
- Kurkschors: heeft een goede thermische en akoestische eigenschap. Kan gebruikt worden voor spouwmuurisolatie en dakisolatie.
- Leem (zand, klei en eventueel stro): kan toegepast als isolatie aan de binnenzijde van een natuurstenen muur.
Conclusie: Duurzaam wonen en isoleren is rekening houden met ventileren!
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen