Wat is duurzaam?

Wat is eigenlijk duurzaam? wat zijn duurzame producten? Dit artikel gaat over de betekenis van duurzaam en hoe je dit als VvE kunt toepassen.

Geplaatst door: DTS Advies

Duurzaam

Je hoort steeds vaker het woord “duurzaam” voorbij komen. Waar denk jij bijvoorbeeld aan bij duurzame producten?

Duurzame producten zijn producten die NA gebruik hergebruikt kunnen worden in een nieuw product of als grondstof voor een nieuw product kunnen dienen, ze zijn milieuvriendelijker, hebben een langere levensduur en hebben minder energieverbruik.

De producten bestaan uit zo min mogelijk onderdelen en uit zo min mogelijk verschillende materialen en zijn eenvoudig demontabel.

duurzaam dts advies

 

Een omschrijving die de Rijkoverheid gebruikt voor Duurzaam bouwen:

“Duurzaam bouwen staat voor het ontwikkelen en beheren van de gebouwde omgeving met respect voor mens en milieu en is daarmee een onderdeel van de kwaliteit van deze gebouwde omgeving. Duurzaam bouwen heeft een grotere reikwijdte dan bijvoorbeeld energieneutraal of klimaatneutraal bouwen. Energiezuinig bouwen is een belangrijk onderdeel van duurzaam bouwen, maar ook een gezond binnenmilieu, materiaalkeuze, het voorkomen van uitputting van grondstoffen, alsook om verantwoord watergebruik. En we kijken niet alleen naar de milieueffecten, maar ook naar gezondheid en welbevinden van mensen in het interieur en exterieur van de gebouwde omgeving.”

Een overzicht van de Rijkoverheid met een concreet overzicht van duurzaam bouwen:

  • gebruik van duurzame materialen die rekening houden het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers
  • een gezond binnenmilieu bijvoorbeeld door goede ventilatie om vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen te voorkomen
  • prettige en leefbare huizen, gebouwen, wijken en steden
  • duurzaam slopen, om de materialen die vrijkomen bij de sloop opnieuw te kunnen gebruiken (hergebruik en recycling)
  • verantwoord watergebruik
  • voorkomen dat grondstoffen voor bouwmaterialen uitgeput raken.

Als je als VvE zelf aan de slag wilt gaan met duurzame producten moet je je eerst verdiepen in de samenstelling van de producten die je gaat gebruiken in het complex. Zijn ze gifvrij, biologisch afbreekbaar of later makkelijk te scheiden en her te gebruiken.

Denk bij duurzame producten aan de milieueffecten (het voorkomen van milieuschade, de reductie van CO2, de reductie van materiaalgebruik, de besparing van grondstoffen) en een eerlijke handel, waar komen producten vandaan (kinderarbeid en mensenrechten).

Dus vraag als VvE aan je leverancier waar producten vandaan komen, gebruikt hij gerecyclede materialen en verpakkingsmateriaal.

Er komen steeds meer duurzame producten op de markt, waardoor de keuze steeds groter wordt. Let op keurmerken zoals bijvoorbeeld het FSC-keurmerk bij hout.

Om een schone en leefbare toekomst te krijgen en te houden, is het noodzakelijk om duurzaam te bouwen.

Laat alle bewoners meedenken over de aanpak van het gebruik van duurzame producten. Het is fijn als er een breed draagvlak is om duurzaam aan de slag te gaan.

Eén van de voorbeelden om als VvE duurzaam aan de slag te gaan is om de verlichting van het complex eens onder de loep te nemen. Denk simpelweg aan het vervangen van de lampen door spaarlampen of LED-verlichting en het gebruik van een lichtadapter voor de TL-buizen.

Voor een VvE is de verlichting van de algemene ruimte een grote kostenpost op de energierekening.

De traditionele gloeilamp geeft veel warmte af maar minder licht ten opzichte van de moderne energiezuinige verlichting. Moderne verlichting heeft vaak een langere levensduur en geeft meer licht dan warmte.

Hoe kies je nu de juiste vervanger voor de gloeilamp. Vaak is men bang dat de alternatieven zoals de spaarlamp, de halogeenlamp of LED-verlichting veel duurder is en niet hetzelfde resultaat heeft als de gloeilamp. Het klopt dat sommige alternatieven duurder zijn in aanschaf. Maar daar staat tegenover dat deze alternatieven zes tot tien keer zo lang meegaan en slechts een deel van het aantal Watt gebruikt. Per lamp kun je dan zo 60 tot 100 euro over de totale levensduur besparen. Dat kan dus voor de VvE een enorme besparing opleveren.

Naast de alternatieve lamp kun je als VvE ook kiezen voor een bewegingsmelder. Deze zijn toe te passen in ruimtes waar hooguit een paar uur per dag iemand aanwezig is. Deze bewegingsmelders zorgen ervoor dat het licht automatisch aan en uit gaat en ze zijn op veel soorten verlichting toe te passen. Zo verleng je de levensduur van een lamp nog meer.

Wil je als VvE graag duurzaam bezig wil zijn, al is het maar met kleine stapjes, ga dan niet alleen voor goede kwaliteit tegen de laagste prijs maar neem ook de sociale- en milieuaspecten mee in je afweging. Denk aan de toekomstige generaties.

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.