Einde BTW-verlaging

Het ziet er naar uit dat met ingang van 1 juli 2015 het tijdelijk verlaagde BTW-tarief voor renovatie- en herstelwerkzaamheden definitief komt te vervallen.

Geplaatst door: DTS Advies

Einde tijdelijke BTW-verlaging.

Sinds het besluit van de staatsecretaris van Financiën van 28 februari 2013 hebben we met ingang van 1 maart 2013 gebruik kunnen maken van een tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 6% op arbeidskosten. Het verlaagde tarief is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden die in en aan een woning worden verricht. De voorwaarde is dat de gebouwen ouder dan 2 jaar moeten zijn.

Onder renovatie- en herstelwerkzaamheden word bedoelt het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden, van (delen van) de woning. Deze maatregel is getroffen om de problemen op de woningmarkt aan te kunnen pakken.

Deze regeling is al een paar keer verlengt maar het ziet er naar uit dat met ingang van 1 juli 2015 deze regeling definitief komt te vervallen.

Dit betekend dat werkzaamheden die vóór 1 juli 2015 zijn afgerond nog vallen onder het 6% btw tarief.

Let op! Als de werkzaamheden niet zijn afgerond vóór 1 juli dan moet er 21% btw voor de arbeidskosten betaald worden, ook over de vooruitbetalingen die vóór 1 juli al zijn betaald. Toch zijn er nog een aantal uitzonderingen voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar waarover het 6% btw tarief nog voor blijft gelden, namelijk;

• Schilderen; hieronder valt ook het voorbereiden van het schilderwerk, de voorbehandelingen en de gebruikte materialen.

Werkzaamheden die te ver afstaan van het schilderwerk vallen onder het 21%-tarief zoals;

 • Het herstellen van de ondergrond met nieuwe vervangende delen van hetzelfde materiaal, zoals het aanbrengen van houten inzetstukken in kozijnen en het vervangen van houten onderdorpels.
 • Het vervangen van ramen, deuren en kozijnen.
 • Het kitwerk aan de constructie, zoals het afkitten van bouwelementen aan gevels.
 • Grootschalige betonreparatie.
 • Het stralen, impregneren en injecteren van stenen, metalen en betonnen ondergronden.
 • Het enkel herstellen van voegen in metselwerk.
 • Het aanbrengen van glas en de bijhorende werkzaamheden.
 • Het vochtvrij maken van kelders.
 • Het schuren en lakken van parketvloeren.

Het schuren en lakken van een dragende (houten) vloer valt wel onder het 6%-tarief.

• Stukadoren; hieronder valt ook het voorbereiden van het stukadoorwerk, de voorbehandelingen en de gebruikte materialen.

Werkzaamheden die te ver afstaan van het stukadoorswerk vallen onder het 21%-tarief. Bijvoorbeeld:

 • Het plaatsen van gipswanden.
 • Het aanbrengen van tegels op wanden.
 • Het leggen van vloeren.

• Isoleren; als het doel van het isoleren is om de woning energiezuiniger te maken? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar onder het 6%-tarief.

Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn: glaswol, steenwol, piepschuim, (isolatie)glas (geldt sinds 1 januari 2014 als isolatiemateriaal)

Deuren, kozijnen en riet zijn voorbeelden van zaken die niet gelden als isolatiemateriaal.

Conclusie; zorg er voor dat zoveel mogelijk werkzaamheden vóór 1 juli 2015 afgerond zijn. Verdeel opdrachten eventueel in verschillende fasen waarbij je iedere fase oplevert en laat factureren. Lukt het niet om vóór 1 juli 2015 een opdracht op te leveren dan moeten alle werkzaamheden van deze opdracht worden belast met 21% btw.

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Tolhuisstraat 12 C, 3072 LT  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.