VvE gebonden aan WIK

Sinds de invoering van de Wet normering buitengerechtelijke incassokosten (de WIK) op 1 juli 2012, zijn al verschillende onduidelijkheden opgehelderd.

Geplaatst door: Rijssenbeek Advocaten

We weten inmiddels wanneer een debiteur, zijnde een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf, buitengerechtelijke kosten moet betalen en wat de hoogte daarvan is. Nadat een debiteur in verzuim is geraakt, moet de schuldeiser een brief toezenden waarin is vermeld dat alsnog binnen 14 dagen na de dag waarop de brief is verzonden het verschuldigde bedrag moet zijn betaald (Gerechtshof Den Haag 21 april 2015). Doet de debiteur dat niet, dan is hij een bedrag aan buitengerechtelijke kosten verschuldigd. De hoogte daarvan is bepaald in het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten (BIK).

Op 2 juli 2013 heeft het Gerechtshof Amsterdam bepaald dat ook VvE’s gebonden zijn aan de WIK. Op 22 september 2015 heeft het Gerechtshof Amsterdam daarnaast bepaald dat de WIK de regels in een akte van splitsing opzij zet. In deze procedure werden de gevorderde buitengerechtelijk kosten afgewezen, omdat de VvE incasseerde volgens de incassoprocedure die stond beschreven in de akte van splitsing in plaats van volgens de regels in de WIK.

VvE’s moeten er dus voor zorgen dat bij betalingsachterstanden van haar leden, uitsluitend geïncasseerd wordt volgens de regels in de WIK en de BIK. Daarbij is het uiteraard van groot belang dat de achterstand niet te hoog oploopt.

 

Mocht u specifieke vragen over dit onderwerp hebben, neem dan contact met mr. Paul Bekkers via www.rijssenbeek.nl.

mr. Paul Bekkers is als advocaat verbonden aan Rijssenbeek Advocaten. Rijssenbeek Advocaten is de specialist in Nederland op het gebied van VvE-recht en de aanverwante rechtsgebieden. Klik hier voor een overzicht van zijn artikelen.

Bedrijvengids Geplaatst door
Rijssenbeek Advocaten

Rijssenbeek Advocaten

Postbus 1219, 6801 BE  ARNHEM

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.