Duurzaam

Duurzaam, energiebesparende maatregelen, investeren, onderhoud, meerjarenbegroting, isolatie, vervanging…………… Help! Waar begin je als VvE?

Geplaatst door: DTS Advies

Tips en adviezen.

DUURZAAM, ENERGIEBESPARENDE MAATREGELEN, INVESTEREN, ONDERHOUD, MEERJARENBEGROTING, ISOLATIE, VERVANGING……………

Deze woorden zul je dagelijks horen, zien of lezen. Misschien zo vaak en zo veel verschillende termen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Wat is duurzaam, wat zijn energiebesparende maatregelen, welk onderhoud moet ik wel of juist niet uitvoeren en wanneer, hebben we als VvE wel genoeg in kas, om te besparen moet ik isoleren maar wat kan ik het beste isoleren om zoveel mogelijk te besparen en natuurlijk ook heel belangrijk …..... wat kost het allemaal en waar begin ik?

Ik zal proberen orde in de chaos te creëren.

Voor een VvE is de eerste belangrijkste stap!

1. Hoe staat het complex ervoor? Bouwkundig en installatietechnisch!

Om dit in kaart te brengen kun je een meerjarenonderhoudsbegroting laten opstellen (MJOB). Hierin staan alle onderdelen van het complex genoemd en omschreven wat de staat is op dit moment en wat de levensduur nog is van deze onderdelen. Zo heb je als VvE een duidelijk beeld van de kosten voor de komende jaren.

Op basis van deze MJOB kan de VvE de maandelijkse bijdrage bepalen en voorkom je als VvE onverwachte tussentijdse dure uitgaves. In deze begroting staan diverse onderdelen en het geadviseerde vervangingsjaar. Als blijkt dat een onderdeel in een bepaald jaar vervangen dient te worden, waarom zou je dan niet kijken of je het onderdeel ook kunt vervangen door iets wat een langere levensduur heeft, minder onderhoud nodig heeft, minder energie verbruikt.

Kortom je bent bezig met verduurzaming, je bespaart energiekosten enz. Simpel toch?

Schroom niet als VvE om advies in te schakelen bij het maken van een keus, laat je goed informeren voordat je aan de slag gaat met vervanging. Je kunt het geld maar één keer uitgeven.

Waar kun je veel energie mee besparen?

Door het toepassen van isolatie van onderdelen die nog niet of slecht geïsoleerd zijn zoals bijvoorbeeld het dak, de vloer, de spouw, de gevel en de beglazing.

Spouwisolatie (het na-isoleren van de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur) zorgt voor meer comfort, lagere energiekosten en is daardoor beter voor het milieu. Het houdt de warmte beter vast, waardoor de verwarming minder snel aanslaat en daardoor het gas/elektraverbruik daalt. Na-isoleren is voornamelijk interessant voor complexen die tussen 1920 en 1976 gebouwd zijn omdat complexen in deze periodes niet geïsoleerd werden en wel een spouw hebben.

Vervangen van enkel glas in dubbel glas of HR-glas verlaagt ook de stookkosten omdat door isolatieglas minder warmte verloren gaat, waardoor de cv-ketel minder hoeft te stoken, hierdoor verbeterd het wooncomfort en dubbel glas houdt tevens geluid tegen en is inbraakwerend. Het kan zelfs rendabel zijn om ramen en kozijnen die nog niet aan vervanging toe zijn toch aan te passen. De overstap naar dubbel glas is vaak de beste energiebesparende maatregel die je als VvE kunt nemen.

Dubbel glas is er in veel verschillende soorten en maten. Van gewoon dubbel glas tot extra geïsoleerd dubbelglas ook wel HR+ en HR ++ glas genoemd. Je bespaart er zo veel stookkosten mee waardoor de investering vaak snel terug is verdient.

Voor monumenten is er speciaal isolatieglas met het uiterlijk van oud glas, het is minder dik om toch te kunnen plaatsen in de bestaande kozijnen. Een alternatief is om ramen in bestaande kozijnen te voorzien van voorzetramen, ook dit is een vorm van isolatie.

Het vervangen van installaties zoals bijvoorbeeld water en/of warmte-installaties en het aanpassen van verlichting.

Dit zijn slecht een aantal voorbeelden van verduurzamen en het toepassen van energiebesparende maatregelen.

Door het combineren van onderhoud dat toch al uitgevoerd moet worden te combineren met energiebesparende maatregelen, kan een berekening gemaakt worden van de besparing. Hierbij wordt gekeken naar de aanschafkosten, de onderhoudskosten, de looptijd, het afschrijvingstermijn, de gemiddelde energiebesparing over de looptijd, de huidige energieprijs en de verwachte energieprijsstijging en de hoogte van de spaarrente. Op deze manier kan er bekeken worden wat een VvE bespaard bij het nemen van bepaalde maatregelen.

Er is nog zoveel te besparen voor veel VvE’s in Nederland. Neem de tijd om je als bestuur te verdiepen in de mogelijkheden.

Veel succes.

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.