Ontruimingsplan

Stelt u zich eens voor: het brandalarm begint te loeien en al uw bewoners lopen verward door elkaar. Waar is de dichtstbijzijnde uitgang? Waarom doet de li

Geplaatst door: BHVNederland Advies B.V.

Ontruimingsplan-ook voor appartementcomplexen

Stelt u zich eens voor: het brandalarm begint te loeien en al uw bewoners lopen verward door elkaar. Waar is de dichtstbijzijnde uitgang? Waarom doet de lift het niet? Vanwege de rookontwikkeling ziet niemand meer wat. Verwarring slaat om in paniek en er ontstaat een duwpartij bij de uitgang. Uw bewoners zijn nét op tijd het gebouw uit. Maar is iedereen er eigenlijk wel?

Een situatie zoals hierboven beschreven ontstaat maar al te snel wanneer u niet voldoende bent voorbereid. Het hebben van een brandmeldinstallatie is slechts het beginpunt. Wanneer er in uw pand een brandmeldinstallatie aanwezig is, bent u verplicht een ontruimingsplan (ook wel bedrijfsnoodplan genoemd) op te stellen. Elk bedrijf is volgens de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om “doeltreffende maatregelen” treffen voor een eventuele evacuatie en om te zorgen dat werknemers “de nodige passende maatregelen” kunnen nemen in geval van nood. Met een ontruimingsplan zorgt u ervoor dat u aan deze wettelijke eisen voldoet.

WAT IS EEN ONTRUIMINGSPLAN / BEDRIJFSNOODPLAN?

Een ontruimingsplan beschrijft wat er precies moet gebeuren in geval van nood om zo veel mogelijk mensen veilig uit het gebouw te krijgen. Ook omschrijft het ontruimingsplan wat er verwacht wordt van de BHV’ers bij welke calamiteit (brand, bommelding, stroomuitval enz.). Het ontruimingsplan speelt een cruciale rol tijdens de voorbereiding op een eventuele calamiteit en is daardoor van belang tijdens een daadwerkelijke evacuatie.

HOE STEL IK EEN ONTRUIMINGSPLAN OP?

BHVNederland kan voor u snel en effectief een ontruimingsplan / bedrijfsnoodplan opstellen. We nemen daarbij de norm NEN8112 als leidraad. Deze norm van het nationale normalisatie instituut geeft aanwijzingen voor het opstellen van een doeltreffend ontruimingsplan. Het ontruimingsplan wordt door BHVNederland op maat gemaakt voor uw organisatie en gebouw. Zo weet u zeker dat uw ontruimingsplan voldoet aan de wettelijke eisen en – belangrijker nog – dat het voor uw organisatie goed werkt.

VOORBEELD VOORBLAD ONTRUIMINGSPLAN

Dit is een voorbeeld van hoe een een voorblad van een ontruimingsplan, gemaakt door BHVNederland, eruit kan zien.

 

Bedrijvengids Geplaatst door
BHVNederland Advies B.V.

BHVNederland Advies B.V.

Braillelaan 9, 2289 CL  Rijswijk

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.