Cilinderslot vervangen

Hier leest u over hoe u een cilinderslot moet vervangen!

Geplaatst door: Veiligheids-sloten.nl

Stap voor stap een cilinderslot vervangen

Waarom een cilinderslot vervangen?
Het vervangen van cilindersloten is een eenvoudige oplossing om je een veilig gevoel te geven. Bijvoorbeeld wanneer je je sleutels bent verloren, er is ingebroken of wanneer je vermoed dat er nog sleutels in omloop zijn bij inmiddels ongewenste visite. Hiervoor kun je een slotenmaker inhuren, maar het vervangen van een cilinderslot is een vrij eenvoudige klus die je ook zelf kunt doen.

Stap 1: meet je slot op


Cilindersloten zijn verkrijgbaar in diverse lengtes die overeenkomen met de dikte van je deur. Dit gaat in stappen van 5 mm aan elke schroefzijde. Standaardsloten zijn 60 mm. Meet de lengte van je slot aan weerszijden van de cilinderschroef en schaf een passend formaat nieuw cilinderslot aan. De cilinderschroef is de schroef die aan de zijkant van de deur ter hoogte van het sleutelgat zit. De lengte kan aan beide kanten verschillend zijn.

Stap 2: verwijder je oude cilinderslot


Draai met een schroevendraaier de cilinderschroef eruit. Steek je sleutel in het slot en draai deze wat heen en weer totdat je merkt dat de cilinder los zit. Trek hem vervolgens met sleutel en al naar buiten. Let op dat je de sleutel niet meer links- of rechtsom draait terwijl de cilinder naar buiten komt.

Stap 3: plaats het nieuwe cilinderslot


Pak je nieuwe cilinderslot erbij en steek de bijbehorende sleutel erin. Beweeg de sleutel een stukje zodat het donkere gedeelte, de meenemer, wat meedraait in één lijn met de cilinder staat. Beweeg de sleutel niet meer en schuif de cilinder in het insteekslot. Plaats de schroef terug en draai met een schroevendraaier aan. Let wel op dat je deze niet té vast aandraait. Test je slot goed met een open en dichte deur.

Wat als het toch niet helemaal lukt?


Het kan dat de schroef erg vast zit en een doorgedraaide schroef is alleen los te krijgen door langzaam met een zo nieuw mogelijke schroevendraaier linksom te draaien. Als de cilinder zelf vast blijft zitten moet je ervoor zorgen dat de meenemer in de goede stand staat door er een beetje druk op te zetten of de sleutel aan de andere kant van de deur in te steken en het daar te proberen. Als dit ook niet lukt, moet je het deurbeslag een stukje losdraaien.
Als het niet lukt om de nieuwe cilinder terug te plaatsen, zijn je deurbeslag en insteekslot niet goed gemonteerd. Het deurbeslag een klein stukje losdraaien helpt meestal al. Wanneer je de cilinderschroef er iet goed in terug krijgt, kun je het beste een nieuwe cilinderschroef gebruiken. Meestal ontvang je die ook bij je nieuwe cilinderslot. Kijk desnoods in het gat om te zien of het gat in de cilinder wel op de goede plaats is geplaatst.
Al met al is het vervangen van een cilinderslot een klus die best eenvoudig uit te voeren is. Lukt het toch niet, schakel dan een slotenmaker in.

 

Bedrijvengids Geplaatst door
Veiligheids-sloten.nl

Veiligheids-sloten.nl

Schulpplein, 3087 NA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Kennisbank Meer van Veiligheids-sloten.nl
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.