Effectief Legionellabeheer
Legionella in appartementencomplexen en bij VVE's is vaak een kostbaar en arbeidsintensief traject. Terugkerende normoverschrijdingen door leegstand van appartementen en een vervuilde collectieve installatie. Wij hebben de oplossing!
Appartementenfilter
Introductie
Eigenaren en huurders van complexen streven altijd naar schoon en veilig drinkwater in de gehele drinkwaterinstallatie, vanaf leveringspunt door het drinkwaterbedrijf (hoofdaansluiting), tot en met gehele na geschakelde collectieve drinkwaterinstallatie.
Collectieve installatie
Het collectieve deel van de installatie is dat deel waarmee drinkwater aan derden beschikbaar worden gesteld. Het gedeelte waar derden, zoals huurders, eigenaren van appartementen, of bijvoorbeeld zorgwoningen gebruik maken van het aangeleverde drinkwater. Strikt formeel is de juridisch eigenaar van een complex verantwoordelijk vanaf de hoofdaansluiting tot watermeter/leveringspunt voor de veiligheid en kwaliteit van het drinkwater.
In de praktijk blijkt het voor veel pandeigenaren en gebruikers lastig om een gehele collectieve drinkwaterinstallatie te voorzien van schoon en veilig drinkwater, bijvoorbeeld als het gaat om Legionella. Het collectieve deel (inclusief verborgen leidingen) en in het deel van de gebruikers wordt het een heel stuk lastiger. Appartementen zijn niet toegankelijk voor gebouweigenaar, iets wat het essentiële beheer, zoals spoelen, temperaturen (vooral bij leegstand) erg ingewikkeld maakt. Conform richtlijnen is wekelijkse verversing bij stilstand noodzakelijk, water is immers beperkt houdbaar en organoleptische veranderingen, zoals geur en kleur kunnen optreden.
Gesegmenteerd beheer
Daar waar eigenaren en huurders hetzelfde doel hebben, wordt vaak gezamenlijk opgetreden. Dit geldt ook voor waterveiligheid. Een veilige drinkwaterinstallatie stopt immers niet bij de voordeur. Om zekerheden in te bouwen kan er bij de ‘deur’ worden gekozen voor een centrale bewaking van de waterkwaliteit, een zogeheten ultrafiltratie poortwachter zorgt ervoor dat vervuiling, bacteriën en virussen (zoals Legionella, E-coli, Pseudomonas) buiten de deur blijven.
Per appartement wordt de verplicht keerklep als terugstroombeveiliging jaarlijks gecontroleerd. Hierdoor wordt geen vervuild water het collectieve drinkwaternet ingestuurd. Echter is deze keerklep geen bacteriologische barrière; dit wil zeggen dat het geen bacteriën en virussen stopt.
Om per appartement zekerheid te krijgen wordt daarom vaak gekozen voor een zogeheten appartementenfilter. Een appartementenfilter is een ultrafiltratie filter, bestaande uit membranen welke de kleinste gevaarlijke delen waaronder (Legionella) bacteriën (>0,02 micron) uit het water filtert. Hiermee wordt dit appartement voorzien van schoon en veilig drinkwater. Hierdoor is de huurder niet meer afhankelijk van het collectieve drinkwaternet, maar wordt maximale zekerheid gewaarborgd voor zijn situatie. Je kunt stellen dat met het inzetten van een appartementenfilter je aan alle inspanningsverplichtingen voldoet om de waterveiligheid te waarborgen. Ook wordt voorkomen dat een niet/slecht beheerde woning het collectief en daarmee in potentie ook de andere appartementen vervuilt.
In de praktijk zien we vaak dat eigenaren en gebruikers ook gezamenlijk optrekken in het financiële plaatje, zo ligt vaak de aanschaf bij de eigenaren en het onderhoudskosten bij de gebruikers. Controle en reiniging van de filtermodules zijn namelijk specialistische werkzaamheden. dit kan zowel op locatie of bij de fabrikant plaatsvinden indien er wordt gekozen voor een werkwijze met ultrafiltratie wisselmodules.
Eenvoudig in onderhoud
- Servicecontracten automatisch onderhoud
- Zelfspoelend óf Wisselsysteem
Filtermodules kunnen spoelend worden aangesloten, hiermee wordt hetgeen afgevangen (vervuiling, Legionella) direct weggespoeld naar het riool. Hierdoor wordt het onderhoud beperkt tot slechts één keer per jaar. Alternatief is het werken met een wisselsysteem, 2 filtermodules worden per appartement toegepast en na gebruik gereinigd.
Europese richtlijnen
Op 12 januari 2021 is de EU Drinking Water Directive van kracht gegaan. Dé richtlijn met kwaliteitseisen om veilig drinkwater te garanderen. Grenswaarden voor de hoeveelheid lood, ijzer,
E-coli en Legionella zijn hierin vastgelegd. Ultrafiltratie, zoals het appartementenfilter, helpt te voldoen aan de wettelijke gestelde grenswaarden.
Keuringen en certificeringen:
Het appartementenfilter wordt voor verschillende doeleinden ingezet; verbeteren van algehele waterkwaliteit, verwijderen van schadelijke micro organismen, Legionellapreventie, bescherming drinkwaterinstallatie.
Afhankelijk van de toepassing is een kwaliteitskeurmerk verplicht. Doordat wij ruim 20 jaar specialist zijn in de productie van ultrafiltratie membraanfilters, werken wij conform de volgende certificeringen:
- BRL 14010.1
- Hygiene-Institut
Toepassingen
De gebruikte techniek, ultrafiltratie, mag wettelijk (mits gecertificeerd) overal worden toegepast zonder wettelijke beperkingen. Zowel bij prioritaire locaties, maar ook zorgplicht locaties mogen hier gebruik van maken. Ook binnen Verengingen van Eigenaren (VVE), woningbouwcoöperaties, commercieel vastgoed, luxe appartementen of villa’s wordt deze techniek toegepast.
Dit product is geschikt voor de volgende toepassingen:
- Verengingen van Eigenaren (VVE)
- Woningbouwcoöperaties
- Appartementencomplexen
- Zorgcomplexen
In de praktijk
Uiteraard komen wij graag met u in contact om uw specifieke situatie te bespreken en te kijken wat het beste aansluit bij uw wensen. Neem contact op met één van onze specialisten om gezamenlijk te kijken naar de mogelijkheden in uw situatie.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen