5 valkuilen als je een appartement koopt

Het kopen van een nieuw appartement is altijd spannend: of het nou je eerste of een volgende woning is.

Geplaatst door: Knab

Als het goed is, wordt het appartement per slot van rekening jouw nieuwe thuis. Daarbij moet je waarschijnlijk ook een hypotheek afsluiten.

Juist om deze redenen is het cruciaal dat je nooit overhaaste beslissingen maakt bij de koop. Hiermee voorkom je namelijk dat je straks vast zit aan een appartement waar je uiteindelijk helemaal niet blij mee bent.

1. Appartement kopenzonder of met weinig bezichtigingen

In de huidige woningmarkt is er veel concurrentie waardoor kopers hoge druk ervaren om snel een beslissing te maken. Hierdoor worden huizen vaak gekocht na één of soms zelfs zónder bezichtiging.

Ondanks dat een appartement op een foto of video perfect kan lijken, kan schijn toch bedriegen. Plan daarom voordat je een bod uitbrengt altijd een bezichtiging, zodat je niet veel geld uitgeeft aan iets wat je nog niet hebt gezien.

Ook een extra keer bezichtigen is aan te raden, voor het geval je in eerste instantie iets over het hoofd hebt gezien. Zo voorkom je dat je een appartement koopt waar je achteraf niet gelukkig mee bent.

2. Zondervoorbereiding naar een bezichtiging

Door al je wensen op een rijtje te zetten voordat je gaat bezichtigen, kun je de woning gerichter en kritischer bekijken. Met de juiste voorbereiding voorkom je dat je belangrijke eisen laat varen voor een appartement dat eigenlijk helemaal niet geschikt voor je is.

Ook is het belangrijk om als potentiële koper uit te zoeken wat de staat van het huis is. Bereid genoeg vragen voor die je wilt stellen tijdens de bezichtiging. Zo voorkom je dat je verborgen gebreken over het hoofd ziet en kun je beter in kaart brengen of het huis aan jouw eisen voldoet.

3.Geen rekening houden met je budget

Het heeft geen zin om huizen te bezichtigen die je uiteindelijk niet kunt betalen. Het is daarom belangrijk om van tevoren te bepalen wat jouw budget is. Online zijn er diverse tools waarmee jij jouw maximale hypotheek kan berekenen. Let op: dat je een bepaald bedrag kunt lenen, betekent niet dat je perse maximaal moet lenen.

Ben je je droomappartement tegengekomen? Dan kan het erg verleidelijk zijn om flink te overbieden. Zorg er echter altijd voor dat je niet over jouw budget heen gaat. Houd er daarnaast rekening mee dat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen. Bied je meer? Dan moet je eigen geld inbrengen.

4. Geen ontbindendevoorwaarden opnemen in je koopcontract

Er kunnen bepaalde omstandigheden zijn waardoor de koop van je huis uiteindelijk niet door kan gaan. Bijvoorbeeld wanneer je je financiën niet rond krijgt, als je je huis niet verkocht krijgt of als er tijdens een bouwkundige keuring onverhoopt problemen opduiken. Het is altijd verstandig om ontbindende voorwaarden op te nemen in je contract. Zo kun je nog onder de koop uit als dat nodig is.

Doordat er vaak veel concurrentie is en je zonder ontbindende voorwaarden voor een verkoper misschien interessanter bent, lijkt het verleidelijk de voorwaarden niet in het koopcontract op te laten nemen. Maar mocht de koop niet doorgaan, dan ben jij zonder ontbindende voorwaarden verplicht om 10% van de koopsom te betalen. En dat is zonde van je geld.

5. Te overhaast de hypotheek afsluiten

Is je bod geaccepteerd? Dan wil je na het tekenen van het koopcontract graag snel een hypotheek regelen. Het kan dan verleidelijk zijn om een hypotheek af te sluiten via execution only. Hierbij sluit je - zonder advies van een expert - zelf je hypotheek af. Dit is voordeliger, maar niet altijd verstandig. Je hebt namelijk flink wat kennis van hypotheken nodig om de juiste keuze voor jou te maken. Zonder deze kennis loop je het risico om een te dure hypotheek af te sluiten.

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.