Aanvullend pensioen opbouwen

Via uw appartement - hoe pakt u dat aan?

Geplaatst door: Knab

Het kan verstandig zijn om een aanvullend pensioen op te bouwen naast het pensioen dat je krijgt van je werkgever. Er zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Ook uw woning kan hieraan bijdragen. Hoe? Dat leest u in dit artikel.

Waaruit bestaat uw pensioen?

Uw pensioen bestaat uit meerdere delen:

- AOW-uitkering: een bedrag dat u ontvangt vanuit de overheid als u tussen uw 15e en 67e onafgebroken in Nederland hebt gewoond.
- Werkgeverspensioen: het pensioen dat u opbouwt via uw werkgever als deze hier een regeling voor heeft.
- Aanvullend pensioen: dit is het pensioen dat u zelf opbouwt, als het pensioen via uw werkgever naast de AOW-uitkering niet voldoende is.

Kiezen voor aanvullend pensioen

U kunt kiezen om zelf een aanvullend pensioen op te bouwen als u bang bent dat u een pensioengat krijgt. Dat betekent dat u onvoldoende inkomen hebt tijdens uw pensioen om van rond te komen. Dit kan verschillende redenen hebben:

- u bent zzp’er (geweest) en hebt niets - of te weinig - apart gezet;
- u hebt een periode gewerkt zonder pensioenregeling;
- u hebt een periode niet gewerkt
- u hebt een tijd in het buitenland gewoond (waardoor u niet voor de AOW was verzekerd);

Breng uw woonlasten omlaag

U kunt geld opzij zetten voor als u met pensioen gaat, maar u kunt er ook kiezen om uw vaste lasten te verlagen. Daardoor heb u minder geld nodig als u eenmaal met pensioen gaat. Ook hebt u dan meer over om eventueel alsnog opzij te zetten. Eén van uw grootste kostenposten is waarschijnlijk uw woning, dus dat is een goede om op te besparen.

Aflossen op uw hypotheek

Als u versneld aflost op uw hypotheek, gaan uw maandlasten omlaag. U hebt dan tenslotte een kleiner hypotheekbedrag over, dus u hoeft steeds minder af te lossen. Daarnaast is het een mooi streven om uw hypotheek vóór uw pensioen geheel af te lossen, zodat die kostenpost helemaal wegvalt.

Overwaarde van uw huis gebruiken

Als u al een flink deel van uw hypotheek hebt afgelost, kan het interessant zijn om de overwaarde van uw huis te gebruiken als aanvulling op uw  pensioen. Uiteraard komt u daar niet zomaar bij, uw geld zit ‘in de stenen’.

De makkelijkste manier om bij uw overwaarde te komen, is verhuizen naar een goedkopere woning. Dat kan een idee zijn als je toch al overwoog over te verhuizen naar een kleiner huis. Het bedrag dat u na de verkoop van uw woning overhoudt is de overwaarde. Gebruikt u dit om een goedkopere woning te kopen? Dan houdt u geld over, wat je vrij mag gebruiken. Bijvoorbeeld als aanvullend pensioen.

Houd grip op uw financiële situatie

Overweegt u om geld opzij te zetten voor een aanvullend pensioen? Vul dan het gratis Financieel Plan in van Knab. Zo krijgt u een compleet overzicht van uw inkomsten en uitgaven en ziet u direct hoeveel u maandelijks kunt besparen.

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.