Als alleenstaande een appartement kopen

Ben je vrijgezel en woon je op jezelf? Je bent dan zeker niet de enige! Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek telt Nederland namelijk bijna drie miljoen eenpersoonshuishoudens.

Geplaatst door: Knab

In 2060 zal dit aantal naar verwachting zelfs toegenomen zijn met een miljoen.

Het kan soms flink lastig zijn om als alleenstaande een geschikte woning te vinden. Want kun je alleen eigenlijk wel een goede hypotheek afsluiten? Of ben je als single automatisch op de huurmarkt aangewezen? We zetten de opties voor je op een rijtje.

Optie 1: Sociale huurwoning

Leuke en betaalbare huurwoningen: ze liggen duidelijk niet voor het oprapen. Een voordelige optie is een sociale huurwoning. Deze woningen zijn - met een maximale huur in 2020 van € 737,14 per maand - voordelig geprijsd. Wel is de wachttijd voor een sociale huurwoning al gauw minstens vijf jaar. Om in aanmerking te komen mag je daarnaast in 2020 niet meer verdienen dan € 39.055.

Optie2: Particuliere huurwoning

Ligt jouw salaris hoger? Of wil (en kun) je niet wachten op een sociale huurwoning? Dan ben je als single al snel aangewezen op de particuliere huurmarkt. Een groot voordeel hiervan is het veel grotere aanbod: het vinden van een particuliere huurwoning zal je daarom makkelijker afgaan. Wel zul je te maken krijgen met hogere maandlasten. Huurprijzen kunnen al snel oplopen naar meer dan € 1.000 per maand.

Daarnaast stellen verhuurders vaak flinke eisen aan jouw inkomen en zul je borg moeten betalen ter hoogte van een of twee maanden huur.

Optie3: Een huis kopen

Veel mensen vinden het echter aantrekkelijker om een appartement te kopen. Na het aflossen van je hypotheek, is het huis namelijk helemaal van jou. Een goede investering van je geld dus. Daar staat echter wel iets tegenover: je bent namelijk altijd zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van je woning. Ook ben je minder vrij om te verhuizen als wanneer je er voor kiest om te huren. Daarnaast moet je bij het kopen van een huis rekening houden met enkele andere zaken die we hier voor je op een rijtje zetten:

Schaarste in koopwoningen
Voor alleenstaanden is kopen niet altijd een optie. Dat is deels te wijten aan de schaarste op de woningmarkt. Zo bestaat in steden als Amsterdam en Utrecht zelfs meer dan de helft van alle huishoudens uit één persoon en zijn de hoge huizenprijzen steeds lastiger op te brengen voor alleenstaanden. Ondanks de grote vraag naar single woningen, blijft het woningaanbod vaak achter.

Hypotheeklasten dragen met jouw inkomen
Je hebt (in de meeste gevallen) een hypotheek nodig om een huis te kunnen kopen. Om deze af te kunnen sluiten, moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Ook heb je altijd te maken met een maximaal bedrag dat je kunt lenen. Tegenwoordig is dat maximaal 100% van de woningwaarde. Om een appartement te kopen, moet je daarom meestal ook eigen geld inleggen.

Starterslening
Veel gemeenten bieden een Starterslening, die je kunt afsluiten als tweede hypotheek. Je hoeft hierover de eerste drie jaar geen rente te betalen. Daarna zal dit wel het geval zijn, mits je dit kunt betalen. Door deze lening hoef je een appartement, die qua vraagprijs boven jouw budget ligt, niet gelijk uit je hoofd te zetten. Hou er wel rekening mee dat je niet in elke gemeente deze Starterslening kunt aanvragen. De aanvraagtijd kan oplopen tot ongeveer zes weken.

Bereken je maximale hypotheek
Wil je weten hoeveel geld je maximaal kunt lenen? Met de rekentool van Knab bereken je in 2 minuten jouw maximale hypotheek en bijbehorende maandlasten. Dat is wel zo handig!

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.