Appartement kopen om te verhuren

Hoe werkt een appartement kopen om te verhuren? De spaarrentes zijn op dit moment behoorlijk laag en de kans dat dit verandert in de nabije toekomst is klein.

Geplaatst door: Knab

U zult dus niet de eerste zijn die rondkijkt naar andere mogelijkheden om te investeren. Een huis of appartement kopen en deze vervolgens verhuren is een optie. Maar let op: het is niet zo eenvoudig als het klinkt.

Een huis kopen om te verhuren

Als u een huis koopt waar u niet gaat wonen, komt u niet in aanmerking voor een ‘gewone’ hypotheek. Bepaalde geldverstrekkers bieden speciale verhuur-hypotheken aan, maar zij eisen dan wel extra zekerheid. Denk aan genoeg eigen geld en een vast inkomen.

Ga niet overhaast te werk, maar lees je goed in. Waarschijnlijk moet u een vergunning aanvragen bij de gemeente. Koopt u een appartement om te verhuren? Dan heeft u ook toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daarnaast komen er bij verhuur verschillende belastingen en eisen op het gebied van brandveiligheid kijken.

Uw woning tijdelijk verhuren

Misschien heeft u een reden om uw woning tijdelijk te verhuren. Bijvoorbeeld omdat u een half jaar wilt gaan reizen, u de woning niet verkocht krijgt of omdat het uw vakantiewoning is. Dat is ook mogelijk, maar ook dat gaat niet zomaar.

Toestemming van de geldverstrekker

Als u uw huis wilt verhuren, heeft u toestemming nodig van uw geldverstrekker. Zolang u uw hypotheek nog niet hebt afgelost, fungeert uw huis namelijk als onderpand. Verhuren maakt uw huis minder waard, dus de geldverstrekker moet het hier wel mee eens zijn. Daarnaast hebben huurders behoorlijk wat rechten, waardoor ze niet zomaar uit uw huis gezet kunnen worden.

Woning verhuren terwijl het te koop staat

De kans is klein op de huidige woningmarkt, maar krijgt u uw woning toch niet verkocht? Overweeg dan uw woning te verhuren via de Leegstandswet. U hoeft dan geen rekening te houden met alle huurbeschermingsbepalingen en kan het huurcontract makkelijker opzeggen als de woning toch is verkocht.

Nadelen van verhuur

Als u uw (tweede) woning verhuurt, betaalt u geen belasting over de huurinkomsten. Mooi meegenomen. U hebt daarentegen echter geen recht meer op hypotheekrenteaftrek en u betaalt vermogensrendementsheffing. Weeg de voor- en nadelen dus altijd goed tegen elkaar af.

Check hoeveel u kunt lenen

Overweegt u serieus een woning te kopen om te verhuren? Bereken dan via de gratis tool van Knab wat uw maximale hypotheek is en hoeveel u kunt lenen. Dan weet u direct welke mogelijkheden u heeft.

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.