Appartement of eengezinswoning in 2020?

Heb je besloten dat je volgend jaar een woning wilt kopen? Dan kun je alvast op zoek gaan naar een leuk stulpje.

Geplaatst door: Knab

Misschien weet je al waar je wilt wonen en hoeveel het huis mag kosten, maar weet je ook al wat voor type woning je wilt? Knab zet de voor- en nadelen van een appartement en een eengezinswoning op een rij. Zo kun je voor jezelf bepalen wat bij je past.

1. Voordelen appartement, nadelen eengezinswoning

Welke voordelen brengt een appartement met zich mee? En welke nadelen kleven er juist aan een eengezinswoning?

De prijs
Koop je een appartement, dan koop je een deel van een complex. Dat is vaak goedkoper dan een volledige woning. Je bespaart met een kleiner oppervlakte echter niet alleen op de aankoopkosten, maar ook op energiekosten en onroerendezaakbelasting. Bovendien deel je de kosten voor het onderhoud met de andere bewoners van het pand.

Een eengezinswoning is meestal net iets groter dan een appartement. Afhankelijk van de locatie, brengt dat vaak een hogere prijs met zich mee. Laat jouw budget dat toe?

De omgeving
De locatie van jouw nieuwe woning heb je zelf in de hand. Maar appartementen staan vaker dan eengezinswoningen in gebieden met veel winkels en sociale voorzieningen. Eengezinswoningen vind je meer in de buitenwijken. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat!

Gelijkvloers of juist niet
Doordat een appartement vaak gelijkvloers is, is het ideaal voor als je een dagje ouder wordt. En kies je voor een modern appartementencomplex? Dan is er waarschijnlijk een lift.

Een eengezinswoning heeft daarentegen bijna altijd meerdere verdiepingen. Het kan zijn dat je dat onhandig vindt met oog op de toekomst.

2. Nadelen appartement, voordelen eengezinswoning

Laten we het bekijken van de andere kant. Welke voordelen heeft een eengezinswoning ten opzichte van een appartement?

Woonruimte
Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel, maar een appartement is meestal kleiner dan een eengezinswoning. Bovendien kan het zijn dat jouw appartement geen tuin of zelfs geen balkon heeft.

Een eengezinswoning heeft over het algemeen een groter woonoppervlakte. Dat kan ideaal zijn als je aan gezinsuitbreiding denkt of gewoon wat meer ruimte voor jezelf wilt.

Vereniging van Eigenaren (VvE)
Als je een appartement koopt, ben je samen met de anderen verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes. Het nadeel? Je bent verplicht om hiervoor een bijdrage te betalen aan de VvE. Daarnaast heb je te maken met allerlei regels. Je zult alles eerst moeten overleggen met de buren.

Heb je juist een eengezinswoning en wil je de buitenmuren een andere kleur geven? Of een uitbouw laten plaatsen? Dat kan allemaal, want het is jouw huis. Je hoeft dit alleen te laten weten aan de gemeente.

Meer overlast
Een appartement deel je met anderen, waardoor je meer buren hebt dan bij een eengezinswoning. Nadeel: de kans op overlast is groter.

Rekening houden met de buren is altijd netjes, maar in een eengezinswoning hoef je er net iets minder rekening mee te houden. Kinderen kunnen binnen gewoon hun gang gaan, zonder dat een eventuele onder- of bovenburen er last van hebben.

Bereken of je het huis kan kopen

Zo, nu ben je op de hoogte van de voor- en nadelen en kun je voor jezelf beslissen welk type huis jou het meest aanspreekt. Budget speelt daarbij natuurlijk ook een belangrijke rol. Of je oog nu is gevallen op een eengezinswoning of appartement: met de handige rekentool van Knab bereken je eenvoudig of je het huis kan kopen.

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.