Appartement of eengezinswoning kopen

Je wilt een huis kopen, maar bent er nog niet overuit wat beter bij je past: een appartement of een eengezinswoning. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, die we hier voor je op een rijtje zetten. Zo kun jij bepalen wat past bij wat je nodig hebt.

Geplaatst door: Knab

Wat past bij jou?

Je wilt een huis kopen, maar bent er nog niet overuit wat beter bij je past: een appartement of een eengezinswoning. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, die we hier voor je op een rijtje zetten. Zo kun jij bepalen wat past bij wat je nodig hebt.

Voordelen van een appartement

Appartementen zijn vaak goedkoper dan woonhuizen in dezelfde buurt, waardoor je misschien makkelijker een hypotheek krijgt. Ook liggen ze vaak strategischer, in de buurt van winkels en andere voorzieningen.

Voor een appartement betaal je bovendien vaak minder energiekosten en minder onroerendezaakbelasting, omdat het meestal om een kleinere woonruimte gaat. Je hoeft niet in je eentje de onderhoudskosten op te hoesten en alles is gelijkvloers.

Nadelen van een appartement

De kleinere woonruimte brengt voordelen met zich mee, maar je hebt ook minder oppervlakte tot je beschikking om op te wonen. Je hebt sowieso weinig buitenruimte en soms niet eens een balkon.

Je deelt het appartementengebouw met andere mensen, wat kans geeft op overlast. Daarnaast wordt het onderhoud van het pand met de andere bewoners geregeld, via de VvE. Je kunt dus niet op eigen houtje besluiten om je kozijnen te schilderen. Daarnaast betaal je servicekosten aan de VvE, terwijl je daar soms amper resultaat van ziet.

Voordelen eengezinswoning

Als eigenaar van een eengezinswoning ben je eigen baas. Je bepaalt dus zelf of en wanneer je onderhoud uitvoert, de tuin aanpakt of de kozijnen een likje verf geeft. Daarnaast heb je meer woonruimte. Best handig als je kinderen hebt of huisdieren wilt - off een combinatie. Ook heb je geen last van onder- of bovenburen en andersom.

Heb je boodschappen gedaan voor de hele week of heb je de Ikea leeggekocht? Dan hoef je de tassen of dozen niet meerdere trappen op te sleuren of constant de lift bezet te houden. Je staat tenslotte direct in je eigen woning.

Nadelen eengezinswoning

Eengezinswoningen zijn vaak duurder dan appartementen. Zeker als je op een goed bereikbare locatie wilt wonen. Als je in een centrum woont, bestaat er een kans dat je geen tuin hebt. Wil je wel een tuin? Dan moet je vaak buiten het centrum zoeken, wat weer meer reistijd met zich meebrengt richting werk of bijvoorbeeld de supermarkt.
Een ander nadeel: je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand. Waar je deze kosten bij een appartement kunt delen met de andere bewoners, zijn ze bij een eengezinswoning volledig voor jouw rekening. Een goede financiële buffer is dus noodzakelijk!

Wat zijn je plannen?

De keuze tussen een appartement of eengezinswoning begint bij het nadenken over je toekomstplannen. Bedenk dus wat je wilt en waar jij jezelf over vijf jaar ziet. Op die manier is het makkelijker kiezen. Overwegen jij en je partner een of meerdere kind(eren) te nemen? Dan is een eengezinswoning praktisch. Wil je echt in het centrum van een stad wonen? Een appartement is dan vaak een betaalbaardere optie.

Jouw maximale hypotheek

Of je nou een appartement of eengezinswoning koopt, het is hoe dan ook handig om te weten wat jouw maximale hypotheek is. Bereken het daarom met de gratis rekentool van Knab.

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.