Breng je maandlasten in kaart
Als huisbezitter krijg je behoorlijk wat maandlasten op je bordje. De hypotheek, verzekeringen, misschien wel de erfpacht.
En daarnaast heb je natuurlijk ook nog andere vaste lasten. Handig dus om voor jezelf helder te krijgen wat je inkomsten en uitgaven zijn en waarop je eventueel kan besparen.
Zet alle inkomsten op een rij
Maak eerst voor jezelf een overzicht van al je inkomsten. Het handigst is om dit digitaal te doen, bijvoorbeeld in Excel. Dan kun je het opslaan en bewaren.
Noteer je loon, uitkering en/of pensioen. Ook je toeslagen en regelingen - zoals de kinderbijslag of zorgtoeslag - zet je op de lijst. Krijg je vakantiegeld en/of een 13e maand? Dan mag dat er ook bij. Noteer per inkomen of het eenmalig is of een maandelijkse bron van inkomsten.
Breng je vaste lasten in kaart
In hetzelfde bestand maak je een lijst met al je vaste lasten. Dit zijn alle terugkerende kosten die je dient te betalen, omdat je een contract bent aangegaan. Denk aan je hypotheeklasten, gas en licht, verzekeringen, abonnementen en de gemeentelijke belastingen. Noteer hierbij ook hoe vaak deze lasten terugkeren, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks
Categoriseer je overige uitgaven
Naast je vaste lasten heb je de huishoudelijke uitgaven, zoals boodschappen en vervoer. Noteer hoeveel je hier precies aan uit hebt gegeven in de afgelopen maand en de maand ervoor.
Ook je reserveringsuitgaven moeten op de lijst. Dit zijn kosten die je niet maandelijks maakt, maar wel regelmatig. Bijvoorbeeld nieuwe kleding, meubels en vakanties. Deze uitgaven vul je eveneens in per categorie.
Maak een maandelijkse begroting
Sommige inkomsten en uitgaven komen maandelijks terug, andere elk kwartaal of jaarlijks. Het kan daarom een goed idee zijn om een gemiddelde maandbegroting te maken. Hierbij reken je al je inkomsten en uitgaven in een jaar om naar een gemiddeld maandbedrag. Zo zie je direct hoeveel je onder de streep overhoudt of juist tekort komt.
Check of je kan besparen
Als je de begroting hebt gemaakt, kun je kijken of je ruimte hebt om te besparen op je uitgaven. Misschien heb je een paar overbodige abonnementen of ben je dubbel verzekerd. Door deze kosten eens in het half jaar te checken, voorkom je dat je te veel uitgeeft.
Bepaal waar je voor wilt sparen
Houd jij geld over als jij je uitgaven met je inkomsten verrekent? Dan kun je kijken of je eventueel wat extra kunt sparen per maand en wat je bijbehorende spaardoelen zijn. Het spaart namelijk makkelijker als je een concreet doel hebt.
Heb je al een spaarpotje voor onvoorziene uitgaven? Zo niet, begin daar dan mee. Zo’n financiële buffer komt mooi van pas als je onverwacht een groot bedrag moet ophoesten. Bijvoorbeeld als je wasmachine er ineens mee ophoudt.
Geld voor later
Met een overzicht van je inkomsten en uitgaven, heb je meer grip op het geld dat je op dit moment hebt. Wil je ook duidelijkheid over jouw toekomstige financiële situatie? Maak dan gratis het Financieel Plan aan van Knab. Hiermee maak je direct inzichtelijk hoe je er financieel voor staat en welke mogelijkheden je hebt als je bijvoorbeeld met pensioen gaat.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen