De bijkomende kosten van een appartement

Als je een appartement hebt, ben je verplicht servicekosten te betalen. Dit zijn extra kosten, bovenop je standaard hypotheeklasten. De hoogte van deze kosten varieert tussen enkele tientjes tot honderden euros per maand.

Geplaatst door: Knab

 

Maar wat houden deze kosten in en waarom betaal je ze?

Wat zijn servicekosten?

In principe heeft elk appartementencomplex z’n eigen Vereniging van Eigenaren (VvE). Bij het kopen van een appartement, wordt je hier automatisch lid van. Jij draagt jouw servicekosten af aan de VvE. Hiermee kan de vereniging zorgen voor het onderhoud en beheer van het complex. Elk lid van de VvE - dus iedereen die in het complex woont - is verplicht de servicekosten te betalen. 

Waar zijn de kosten voor?

Met de servicekosten betaal je mee aan de gemeenschappelijke uitgaven voor het gebouw. Denk hierbij aan onderhoud en reparaties aan de lift, verlichting in gemeenschappelijke ruimtes of de schoonmaak van het trappenhuis.

Ook betaal je met deze kosten jouw deel van de collectieve verzekeringen. De VvE sluit bijvoorbeeld voor het hele gebouw een opstalverzekering af. En is de VvE uitbesteed aan een externe partij? Dan maakt hun tarief ook deel uit van de kosten.

Verplicht reservefonds

Naast de kosten voor onderhoud, reparatie en verzekeringen, is de VvE verplicht om een reservefonds aan te leggen. Met dit geld kan grootschalig onderhoud gepleegd worden, bijvoorbeeld aan het dak of het riool. De VvE mag zelf bepalen of ze de kosten voor dit fonds meenemen in de servicekosten of apart willen opvragen.

Hoeveel moet je betalen?

De hoogte van de servicekosten worden jaarlijks vastgelegd tijdens de ledenvergadering van de VvE. De hoogte hiervan hangt onder andere af van de voorzieningen in het gebouw en de staat en leeftijd van het gebouw.

In de splitsingsakte staat genoteerd hoeveel elke appartementseigenaar bijdraagt. In sommige gevallen betaalt iedereen een gelijk bedrag, maar de bijdrage kan ook afhankelijk zijn van de oppervlakte van je woning.

Let goed op

Sta je op het punt een appartement te kopen? Check dan de splitsingsakte om te zien welke kosten er allemaal zijn en wat er op jouw bordje komt. Let hierbij ook goed op of de huidige bewoner niet achterloopt op de betalingen van de servicekosten. Anders komen deze voor jouw rekening.

Meer informatie over het kopen van een appartement

Wil je weten waar je nog meer rekening mee moet houden als je een appartement koopt?

Download dan Knab’s gratis e-book ‘Appartement kopen’.
Hierin vind je onder andere:
de voor- en nadelen van een appartement;
wat de Vereniging van Eigenaren allemaal doet;
met welke documenten je te maken krijgt als je een appartement koopt.

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.