Hypotheek voor appartement in 2019

Wat verandert er?

Geplaatst door: Knab

 

Net zoals ieder jaar gaan er in 2019 weer een aantal regels rond het afsluiten van een hypotheek op de schop. Koopt u in 2019 een appartement? Dan is het handig om te weten wat er precies gaat veranderen - en wat niet. In dit artikel leest u er alles over.

NHG-grens stijgt

Als je een appartement koopt, kan je tot een bepaald aankoopbedrag een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De geldverstrekker weet dan dat jouw hypotheek hoe dan ook wordt afbetaald en daarom betaal je vaak een lagere rente. In 2018 was het maximale aankoopbedrag nog € 265.000, maar in 2019 wordt het verhoogd naar € 290.000.

Volgend jaar kan je dus een duurder huis kopen met NHG. Dat komt goed uit nu de appartementsprijzen stijgen.

Eenmalige kosten NHG omlaag

Nog meer verandering op gebied van NHG: vanaf 1 januari wordt de premie die je betaalt voor het afsluiten van NHG verlaagd van 1% naar 0,9%. Dit noem je ook wel de borgtochtprovisie.

Het wordt vanaf volgend jaar goedkoper en toegankelijker om een hypotheek met NHG af te sluiten. In dit gratis e-book ‘Nationale Hypotheek Garantie’ lees je over alle voordelen en voorwaarden van NHG

Extra leenruimte energiezuinige woning

Koop je een energiezuinige woning? Dan kan je in 2019 tot € 20.000 extra lenen bovenop je hypotheek, in plaats van € 25.000. Je hoeft hier ook geen energieprestatiegarantie voor op te geven. Voor een energieneutrale woning kan je wel nog tot € 25.000 extra lenen. De energieprestatiegarantie blijft dan verplicht.

Monumentenaftrek

Bezit je een rijksmonument of heb je plannen om er één te kopen? Dan kan je in 2018 tijdens de belastingaangifte nog tot 80% van de onderhoudskosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Vanaf 1 januari 2019 wordt dit echter vervangen door een subsidieregeling. Dan kan je maximaal 35% van de kosten voor het instandhouden van het appartement terugkrijgen.

Hypotheekrenteaftrek

De rente die je betaalt voor je hypotheek mag je onder voorwaarden aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat noem je hypotheekrenteaftrek. In 2019 gaat het maximale tarief waartegen je de rente mag aftrekken omlaag van 49,5% naar 49%.

Het verschil is nu nog niet zo groot, maar vanaf 2020 wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd. Het maximumtarief van 37% wordt dan al bereikt in 2023. Dat betekent dat de netto hypotheeklasten steeds iets hoger worden.

Minder eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait - oftewel: de belasting die je betaalt over je huis - wordt in 2019 verlaagd van 0,7% naar 0,65%. De verlaging is een soort compensatie voor de verlaging van de hypotheekrenteaftrek.

Overige regels blijven gelijk

In 2019 veranderen er minder regels dan in 2018. Zo blijft jouw maximale hypotheek op basis van je inkomen en de waarde van de woning min of meer gelijk. Ook als je samen met een partner een huis koopt verandert er niets.

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.