Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Woningcorporatie helpt

01 februari 2018
De wooncoöperatie: de eigen woning voor starters Interesse in een koopwoning, maar helaas te weinig financiële ruimte hiervoor? Wonen Limburg helpt.
LEES VERDER

De wooncoöperatie: de eigen woning voor starters

Eigen woning voor starters binnen handbereik
Het is misschien wel dé kans voor een starter om een eigen woning te kopen. Want door lid te worden van een wooncoöperatie hoeven starters veel minder geld te lenen voor een compleet huis.
Wonen Limburg wil binnenkort een proef met een wooncoöperatie starten. Met een groepje starters die voor een hypotheek niet genoeg geld bij een bank kunnen lenen. Via een nieuwe constructie kan Wonen Limburg deze starters toch aan een koopwoning helpen.

Een deel kopen, eigenaar van de hele woning
Bij een wooncoöperatie kopen de deelnemers een gedeelte, zo’n 25 tot 30%, direct zelf van de woning. Hiervoor kunnen zij gemakkelijk een hypotheek bij een bank krijgen. Soms wordt het bedrag betaald met een schenking. Het overige deel van de koopsom wordt via Wonen Limburg gefinancierd via een bank of mogelijk de Provincie Limburg.
De starter betaalt wel de rente en aflossing van dit overige gedeelte. Het complete rentebedrag mag hij ook van de belasting aftrekken. De starter wordt vanaf het eerste moment eigenaar van de hele woning. Per geval worden afspraken gemaakt tussen de starter en Wonen Limburg over de overname van de totale hypotheek op termijn.
Wonen Limburg wil in Noord-Limburg starten met het opzetten van een eerste wooncoöperatie. De deelnemers, 5 tot 10 starters, moeten dezelfde woonplaats hebben. Van deze starters mag een groot deel minder verdienen dan € 34.000 bruto per jaar.
Het kan gaan om starters die nu huren van Wonen Limburg of starters die samen woningen in eigen beheer willen bouwen.

Waarom de wooncoöperatie voor Wonen Limburg?
Starters op de woningmarkt krijgen bij een bank vaak geen hypotheek. Of hun salaris is te laag of er zijn niet genoeg zekerheden om een hypotheekverplichting aan te gaan.
Als zij vervolgens aankloppen bij een woningcorporatie voor een sociale huurwoning, krijgen zij te maken met een lange wachtlijst.
Wonen Limburg erkent dit, maar kan geen grote aantallen huurwoningen bouwen. De verwachting is namelijk dat over een jaar of tien de behoefte aan sociale huurwoningen vanwege krimp en vergrijzing flink zal dalen.

De wooncoöperatie zou de oplossing kunnen zijn.
Met de nieuwe Woningwet is het opzetten van wooncoöperaties nu mogelijk. Wonen Limburg is klaar voor een proef met de wooncoöperatie. Hiervoor zoeken we 5 tot 10 starters uit dezelfde woonplaats en die wonen in een gebied waar Wonen Limburg actief is.

Als de geschikte groep gevonden, gaat Wonen Limburg samen met de deelnemers een wooncoöperatie met bijbehorende statuten opzetten. De kosten hiervan betalen wij.
Met Wonen Limburg kunnen afspraken gemaakt worden wie het onderhoud van de woning gaat doen. De woningcorporatie neemt niet zelf zitting in het bestuur van de coöperatie, maar zal wel als adviseur betrokken blijven.

Meer weten? Informatiebijeenkomst 26 mei!
Kom op 26 mei naar een van de informatiebijeenkomsten in onze buurtwinkels. Dan kunnen we kennis maken en behoeften, kansen en mogelijkheden samen bespreken. Laat ons weten dat u komt via aanmelden@wonenlimburg.nl.
U ontvangt vervolgens een bevestiging met de locatie en tijd van de informatiebijeenkomst.

Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

Bekijk ook

Reacties

Appartement en Eigenaar
Professional
Meer weten?
Vraag hier vrijblijvend informatie aan

Aanvragen

ZOEKSUGGESTIES