Inboedelverzekering afsluiten
Waar moet je op letten?
Opstalverzekering
Als je in een appartement gaat wonen, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dat regelt de Vereniging van Eigenaren (VvE).
Je bent echter wel zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van je spullen, ook wel je inboedel genoemd. Je leest hier waar je op kan letten om een passende inboedelverzekering te vinden.
Kies een dekking
Een inboedelverzekering heeft meerdere dekkingen: Uitgebreide Gevarendekking (UGV), Uitgebreide Gevarendekking Plus (UGV+) of Allrisk. Je bepaalt dus zelf of je alleen voor de meest voorkomende schades verzekerd wilt zijn of dat je bijna alle vormen van schade wilt afdekken.
- Via de UGV ben je verzekerd voor de meest voorkomende vormen van schade, zoals schade door storm, brand, diefstal of inbraak, water en ontploffing.
- De UGV+ is uitgebreider en vergoedt bijvoorbeeld ook schroei- en smeltschade of schade aan de inhoud van je koelkast door stroomuitval.
- Met Allrisk ben je verzekerd voor bijna alles, ook als het je eigen schuld is. Enkel schade door opzet of roekeloosheid en schade door zogenoemde catastroferisico’s (bijvoorbeeld oorlog, overstromingen of rellen) vallen hierbuiten.
Bepaal de waarde van je inboedel
Om te zorgen dat je spullen goed verzekerd zijn en dat jij de juiste premie betaalt, kun je bij de verzekeraar de inboedelwaardemeter invullen. Als je hier gebruik van maakt, geven veel verzekeraars je een garantie tegen onderverzekering. Zo weet jij zeker dat je niet voor een te laag bedrag verzekerd bent. En oververzekering?
Kies een aanvullende dekking
De algemene dekkingen van inboedelverzekeringen zijn niet altijd voldoende. Daarom kun je eventueel aanvullende dekkingen afsluiten. Bedenk wel van te voren eerst of je dit echt nodig hebt, anders loop je de kans om oververzekerd te raken. Dan ben je eigenlijk té goed verzekerd, waardoor je wel meer premie betaalt, maar er uiteindelijk niets voor terugkrijgt.
De aanvullende dekkingen waaruit je kan kiezen zijn:
- buitenhuisdekking: verzeker je spullen voor als je ermee op pad bent;
- glasdekking: verzeker het glas in je huis dat bedoeld is om zonlicht door te laten. Je ramen bijvoorbeeld. Spiegels vallen hier niet onder;
- kostbaarhedendekking: verzeker je kostbare instrumenten, antiek, kunst, apparatuur en/of bijzondere verzameling(en).
Check of je korting kan krijgen
In veel gevallen kun je wel iets van korting krijgen op de premie van je inboedelverzekering. Hier heb je een paar manieren voor.
- Sluit een verzekering af bij de verzekeraar waar je al verzekeringen hebt lopen.
- Neem preventieve maatregelen (bijvoorbeeld goed hang- en sluitwerk).
- Regel het ‘Politiekeurmerk Veilig Wonen’ als bewijs dat je huis veilig is.
Speciale dekking voor een huurwoning
Huur je een appartement? Dan kun je het huurdersbelang meeverzekeren via je inboedelverzekering. Dit is interessant als je zelf aanpassingen hebt gedaan in je huurwoning of als je dit van plan bent. Bijvoorbeeld als je zelf een nieuwe vloer hebt gelegd of extra keukenkastjes monteert. Bij eventuele schade ontvang jij dan een vergoeding en niet de verhuurder.
Speciale dekking voor een koopwoning
De VvE sluit een opstalverzekering af voor het hele gebouw, waarbij uitgegaan wordt van de gemiddelde waarde van de badkamers, keukens en vloeren. Maar als jij een superdeluxe keuken of badkamer hebt, is deze dekking waarschijnlijk niet voldoende als er schade ontstaat. Met het eigenaarsbelang verzeker je deze extra waarde.
Welke verzekeringen heb je nog meer nodig?
Ben je van plan om een appartement of flat te kopen? Zorg dan dat je verzekeringen op orde zijn. In het gratis e-book ‘Verzekeringen’ van Knab kun je vinden welke verzekeringen slim of zelfs verplicht zijn om af te sluiten en wat je ermee verzekert.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen