Geluidsoverlast vraagt om de juiste deur

In huis is de mate van geluidsisolatie van grote invloed op het wooncomfort en welbevinden. Goede geluidsisolatie van woonruimten is dus van groot belang en daarvoor zijn bijpassende deuren noodzakelijk.

Geplaatst door: GND garantiedeuren

Een deur is maar een deur tot je last hebt van geluid.

In huis is de mate van geluidsisolatie van grote invloed op het wooncomfort en welbevinden. Goede geluidsisolatie van woonruimten is dus van groot belang en daarvoor zijn bijpassende deuren noodzakelijk.

Geluidsoverlast is voor bewoners van appartementen een veel voorkomende bron van ergernis. Zeker nu er vaker thuis gewerkt wordt. Maar wanneer is er sprake van geluidsoverlast of hinder? Dit is van verschillende omstandigheden afhankelijk. Hoeveel en wat voor geluid wordt er gemaakt, en wanneer is dit en hoe hinderlijk vinden we dit? Of geluiden hoorbaar zijn hangt niet alleen af van de bouwconstructie maar ook van het achtergrondgeluidniveau in de omgeving en wanneer het plaats vind.

Geluidseisen lagen in het verleden op een laag niveau

In het verleden waren de eisen voor akoestische kwaliteit van gebouwen een stuk beperkter dan de eisen die tegenwoordig voor nieuwbouw van toepassing zijn. Gebouwen uit de jaren 60 vallen over het algemeen in de klasse matig en goed, halverwege de jaren 70 zijn deze eisen iets verbeterd en vanaf begin van deze eeuw zijn de kwaliteitsniveaus verder aangescherpt. Zeker in de iets oudere appartementen wordt het burengeluid vanuit trappenhallen en gangen naar de woning vaak als storend ervaren.

Geluid verspreid zich het gemakkelijkst door de lucht

Goede luchtgeluidsisolatie vanuit de trappenhallen en gangen naar de verblijfsruimte en slaapvertrekken vraagt als eerste om een goede geluidsisolerende deur. Aangezien geluid zich het gemakkelijkste verplaatst door de lucht, is het zeer belangrijk om bij de keuze voor een nieuwe deur alle luchtopeningen af te sluiten. Hierbij is het mogelijk om te werken met rubberen dichtingen die geplaatst zijn in de deur of het kozijn en een valdorpel in de onderzijde van de deur. Het toepassen van een veel betere deur met behoud van een matige kierdichting levert dan ook nauwelijks een verbetering op. Uiteraard spelen de wand en de aansluiting van het kozijn naar de wand ook een belangrijke rol maar de deur en de dichting speelt de voornaamste rol.

Heldere definities

Geluid is een complexe materie. Er is veel verwarring over de gebruikte begrippen, geluidwaarden en benodigde geluidsisolatie. Met eenduidige definities en klasseindeling, een geluidadviestabel voor de interne geluidsisolatie en herkenbare labels verstrekt GND helderheid over de mate van geluidwerendheid van een deur en kozijn en helpt het u bij uw keuze voor de juiste oplossing.

Herkenbaarheid

Geluidwerende deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel in de hangzijde van de deur. Daarmee zijn eenvoudig de afkomst en prestaties op het gebied geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid van de deur te controleren.

Bijkomend voordeel

Bijkomend voordeel van een goede geluidsisolerende deur is de tochtwering en de mogelijkheid dit te combineren met inbraakwerend hang en sluitwerk en indien vereist een brand- en rookwerende uitvoering.

Ga voor uitgebreide informatie over de GND-advieswaarden voor de verschillende toepassingen, de begrippen en definities van geluid naar de website van GND, https://gnd.nl/geluidwerend/

 

Bedrijvengids Geplaatst door
GND garantiedeuren

GND garantiedeuren

Postbus 841, 6800 AV  Arnhem

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.