Hoe kom je tot een nette gevelafwerking?

De Holonite producten zijn namelijk volledig onderhoudsvrij. Doordat ook de raamdorpels en muurafdekkers (dakranden) in Holonite zijn uitgevoerd, ontstaat eenheid en rust

Geplaatst door: Holonite

Hoe kom je tot een nette gevelafwerking?

Prettige plekken om te werken, leren en leven. Maar ook gezonde omgevingen met een menselijke maat, voor nu én voor later. Dát is de passie van ARCOM architectuur + bouwmanagement. Naast onderwijs-, sport- en utiliteitsprojecten is het Veenendaalse architectenbureau een veel geziene partner in woon- en zorgprojecten. De realisatie van de nieuwe woonzorglocatie in Ede-Zuid sluit hier perfect bij aan. 

“September Ede Villa Bos en Heide is onderdeel van de kleinschalige woonhuizen van Wonen bij September, dat hoog inzet op leefgenot”, vertelt Jan Thijs Groenendijk, architect bij ARCOM. “Volgens het motto ‘wonen zoals thuis’ staan liefde, aandacht en betrokkenheid voorop. Het voornaamste doel is dat ouderen met dementie het leven dat zij gewend zijn, zo goed en zo lang mogelijk kunnen voortzetten, waarbij zij – waar nodig – worden ondersteund door deskundige zorgmedewerkers.” Ook in Ede moest deze ambitie maximaal tot uiting komen.

Mooie overgang

September Ede Villa Bos en Heide is gerealiseerd aan de Eshofweg en Geerweg in de wijk Reehorst. “Deze locatie is bijzonder, omdat het een schakel vormt tussen enerzijds een woonwijk en anderzijds bedrijvigheid en onderwijs”, vertelt Groenendijk. “De verbindende zone is uitgevoerd als een groen gebied, waarin de nieuwbouw harmonieus is ingepast. We hebben heel bewust gekozen voor een L-vormige opzet met twee geschakelde woongebouwen, die zich deels oriënteren op de woonwijk en de naastgelegen houten speeltuin. In de ‘oksel’ van de gebouwen is een gezamenlijke veranda met grote tuin ingericht, waardoor een mooie overgang tussen binnen en buiten, tussen prikkels en rust en tussen natuur en architectuur ontstaat.”

Qua architectuur is bovendien de relatie met de wijk gezocht. Niet zozeer in vormentaal, maar wel in uitstraling, benadrukt Groenendijk. “Om het beschikbare aantal vierkante meters zo goed mogelijk te benutten, hebben wij een drielaagse nieuwbouw met een plat dak ontworpen. Beide geschakelde woongebouwen bieden ruimte voor 24 bewoners. Het gezamenlijke wonen is ‘net als thuis’ ingericht op de begane grond, terwijl de slaapkamers zich op de verdiepingen bevinden. Bewoners leven dus met hun voeten op de grond en met zicht op de tuin, die zij vrij kunnen betreden. De tuin zorgt hierbij voor een natuurlijke en veilige afscheiding tussen binnen- en buitenwereld.”

Gevelplinten in zacht donkergrijs

De gevels zijn net als de naastgelegen woningen uitgevoerd in bruinrood metselwerk, in combinatie met een accentblok in lichtbeige. “Om ook de plint te verbijzonderen, gingen we op zoek naar een passend plaatmateriaal dat we vonden in de gevelplinten van Holonite.”

Het bedrijf is gespecialiseerd in onderdorpelsystemen en composietstenen gevel- en afbouwelementen. “Omdat ARCOM al ruime ervaring heeft met onze producten, waren eigenschappen en verwerking bekend”, vertelt Accountmanager Albert Stooker. “Wel hebben we enkele principedetailleringen en een monsterdoos met kleurstellingen gedeeld, om de vele mogelijkheden inzichtelijk te maken.”

Groenendijk: “We hebben diverse verbanden en kleuren tegen het licht gehouden, waarna onze keuze viel op een rustige en zachte donkergrijze tint. Samen met aannemer Bruil hebben we vervolgens de detailengineering verzorgd, waarna Bruil instond voor de montage.”

Voorafgaand aan deze montage heeft Stooker samen met de lijmleverancier het project bezocht. “We hebben de do’s & don’ts voor de montage toegelicht en eventuele vragen beantwoord”, vertelt hij. “In combinatie met het vakmanschap van Bruil heeft deze aanpak geresulteerd in een zeer nette gevelafwerking.”

Eenheid en rust

In totaal is 810 m2 aan niet geïsoleerde Holonite gevelplinten gemonteerd, in een afmeting van 500 x 300 x 20 mm (lxbxd) en 1.000 x 300 x 20 mm (lxbxd). “Gekozen is voor een halfsteens verband, dat op enkele plaatsen wat hoger doorloopt. Hierdoor wordt de menselijke maat in de gevels geborgd”, vertelt Groenendijk. “Bovendien lopen de gevelplinten harmonieus door in de veranda, waardoor ook dit bouwdeel nog meer dimensie krijgt. Het halfsteensverband met afgeronde hoeken aan de langszijden knipoogt heel subtiel naar het facet stucwerk van vroeger, maar dan zonder bijbehorend onderhoud. De Holonite producten zijn namelijk volledig onderhoudsvrij. Doordat ook de raamdorpels en muurafdekkers (dakranden) in Holonite zijn uitgevoerd, ontstaat eenheid en rust. Maar ook ontstaat een gebouw dat goed in zijn omgeving past. Vanuit de wijk hebben we al veel enthousiaste reacties mogen ontvangen.”

Bedrijvengids Geplaatst door
Holonite

Holonite

Ambachtsweg 9, 4691 SB  Tholen

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.