Appartement verhuren?

In de periode dat u op vakantie bent, kunt u uw appartement prima verhuren. Of toch niet? Volg dit stappenplan en u weet precies wat u allemaal moet regelen om uw appartement te mogen verhuren.

Geplaatst door: Knab

Stap 1: de geldverstrekker benaderen

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: van de meeste geldverstrekkers mag u niet zonder toestemming uw huis verhuren. Ook niet voor zo’n korte periode zoals uw vakantie. De woning is immers onderpand van de hypotheek en door onoplettende huurders kan de waarde van de woning dalen.

Voordat u uw huis gaat verhuren, is het dus belangrijk dat u de hypotheekvoorwaarden goed doorneemt. Direct contact opnemen met uw bank kan natuurlijk ook. Zo weet u meteen waar u aan toe bent.

Stap 2: de VvE om toestemming vragen

Mag u uw woning verhuren van de geldverstrekker? Mooi! Maar als u in een appartement woont, bent u nog niet verzekerd van een extra zakcentje tijdens de vakantie. Dan moet u namelijk nog toestemming vragen aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Iedere vereniging heeft haar eigen regels voor het verhuren van een woning. Deze kunt u meestal terugvinden in de Splitsingsakte.

Stap 3: melden bij de verzekeraar

Voor uw huis heeft u waarschijnlijk een inboedel- en opstalverzekering afgesloten. Check bij uw verzekeringsmaatschappij of het verhuren van een woning toegestaan is. Ook is het slim om na te gaan wat voor invloed het verhuren heeft op uw premie. Deze kan namelijk worden verhoogd.

Denkt u eraan om uw verhuur te verzwijgen voor de verzekeringsmaatschappij? Vooral niet doen. In dit geval kan uw dekking namelijk worden beperkt, waardoor u niet alle schade vergoed krijgt.

Stap 4: check de voorwaarden van de gemeente

Elke gemeente hanteert zo haar eigen regels als het gaat om vakantieverhuur. In Amsterdam mag u uw woning bijvoorbeeld voor maximaal 60 dagen verhuren en in Utrecht moet u uw huis aanmelden als u het voor het eerst verhuurt. Check dus goed welke voorwaarden de gemeente waarin u woont hanteert. Enne, bekijk gelijk ook even hoeveel toeristenbelasting u moet gaan betalen. Dat verschilt namelijk per gemeente.

Stap 5: geef het aan tijdens de belastingaangifte

Over de inkomsten die u hebt verkregen uit verhuur betaalt u inkomstenbelasting en soms ook btw. Geef daarom - naast de andere posten - 70% van jouw huurinkomsten op als ‘inkomsten uit tijdelijk verhuur’ tijdens uw belastingaangifte. Van deze huurinkomsten mag u de kosten aftrekken die u heeft gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan gas, water en elektriciteit door de huurder of kosten die u hebt gemaakt voor het schoonmaken van uw huis.

Als u deze stappen hebt doorlopen, weet u wat u moet doen om uw appartement te kunnen verhuren. Wilt u nu meer weten over de regels van uw VvE en de verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten bij uw appartement? Blader dan eens door ons gratis te downloaden e-book ‘Appartement’

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.