Wat is woning splitsen en hoe doe je dat

De woningmarkt is inmiddels wat gekalmeerd, maar het is nog steeds niet makkelijk om een betaalbare woning te vinden. Het is daarom de moeite waard om te kijken welke mogelijkheden er nog meer zijn om fijn te wonen.

Geplaatst door: Knab

Eén hiervan is het splitsen van een woning of appartement. Maar wat houdt dit in? In dit artikel vind je de antwoorden op de meestgestelde vragen over splitsing. 

Wanneer is splitsing interessant? 

Er zijn financiële en sociale redenen om een woning op te splitsen.

Financiële redenen
Als je een woning koopt om deze te verhuren en hem vervolgens opdeelt in meerdere appartementen, levert dit aan huur meestal meer op dan de verhuur van de woning als één geheel. Daarnaast kun je op deze manier een woning kopen die voor jezelf eigenlijk te groot is. Door hem deels te verhuren, verlaag je de maandlasten voor jezelf en kan het je zelfs iets opleveren.

Sociale redenen
Door een woning op te splitsen kun je een huis kopen samen met je vrienden. Of om makkelijker mantelzorg te verlenen. Op deze manier kun je dicht bij elkaar wonen, maar verlies je niet de privacy en zelfstandigheid van een eigen woning.

Hoe splits je een woning? 

Je splitst een woning als je één woning opdeelt in meerdere delen en deze vervolgens verkoopt en verhuurt als zelfstandige woningen. Hierbij heb je twee manier om het huis te splitsen:


- Bouwkundige splitsing: je deelt een bestaande woning of appartement op om te verhuren. Je hebt in dat geval een omgevingsvergunning nodig om aan te tonen dat de nieuwe woningen veilig en leefbaar zijn.

- Kadastrale splitsings: je deelt een woning op om de delen vervolgens te verkopen. Dit wordt ook doorgevoerd in het kadaster, omdat het definitief losse woningen worden met hun eigen grenzen. Ook hiervoor heb je een vergunning nodig.

Wat zijn de regels van splitsing?

Sowieso zul je je aan de regels omtrent de veiligheid en leefbaarheid van een woning moeten houden. Denk aan fatsoenlijke vluchtwegen en brand- en rookmelders. En een eigen badkamer en sanitair. Ook moet je de prijs die je rekent voor de verhuur of verkoop goed onderbouwen.
De regels en voorwaarden om een vergunning te krijgen, verschillen per gemeente. Check dus goed waar jij aan hoort te voldoen. Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen. 

Wat zijn de nadelen van splitsing?

Als je een woning splitst, komen er meer mensen wonen op het woonoppervlak. Dit kan zorgen voor geluidsoverlast en bijvoorbeeld een tekort aan parkeerplekken. Daarnaast kan het de waarde van de woning laten dalen. Zowel die van jou als van de omringende woningen. 

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.