Appartement kopen?

Let op de staat van onderhoud!

Geplaatst door: Knab

Het is iets waar je al een tijdje van droomt. Maar nu wordt het eindelijk werkelijkheid: je gaat een appartement kopen. Dat werkt wel iets anders dan het kopen van een ‘normaal’ huis. Je wordt namelijk onderdeel van een gebouw en je krijgt te maken met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is daarom belangrijk dat je op een aantal zaken let tijdens jouw huizenjacht.

Appartementsrecht kopen

Als je een appartement koopt, koop je een klein deel van een heel complex. Maar daar blijft het niet bij. Je wordt namelijk ook meteen eigenaar van het gebouw. Je hebt het recht om de gemeenschappelijke ruimtes te gebruiken, zoals de lift, het trappenhuis, de riolering en een eventuele parkeergarage.

Onderzoeks- en mededelingsplicht

Als koper van een huis heb je onderzoeksplicht. Dat betekent dat je verplicht bent om de ruimtes grondig te inspecteren en op zoek te gaan naar gebreken. Maar wat nou als er gebreken zijn die jij zelf nooit kunt vinden? Geen nood: de verkoper van het appartement heeft mededelingsplicht. Als er belangrijke gebreken zijn, is hij of zij verplicht dit aan jou te melden. Wees dus niet bang om hem of haar het hemd van het lijf te vragen.

Let op de staat van onderhoud!

Ga je bezichtigen, dan kijk je dus niet alleen naar hoe het appartement is onderhouden. Het is belangrijk dat je let op de staat van onderhoud van het hele complex. Denk dus ook aan de gemeenschappelijke ruimtes, het dak en zelfs de buitenkant van het gebouw.

Als je voor een goed onderhouden pand gaat, voorkom je dat je onverwacht met hoge kosten te maken krijgt. Daarnaast bepaalt het de waarde van het pand en jouw appartementencomplex en heeft het een grote invloed op de buurt. Als je jouw appartement straks weer wilt verkopen, wil je het natuurlijk wel kunnen kwijtraken en niet met verlies hoeven te verkopen.

Wat is een VvE?

Een goede manier om de staat van onderhoud te achterhalen, is te vragen naar de VvE. Dit is een vereniging van alle eigenaren van het appartementencomplex. De VvE behartigt de gezamenlijke belangen en ziet toe op het beheer en het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes. Daarnaast is het verantwoordelijk voor de financiën.

Actieve vereniging

Check goed of de VvE actief is. Vanaf 1 januari 2018 is elke VvE namelijk verplicht om een minimale reservering te doen voor de onderhoud van het pand. Elk jaar moet er zo’n 0,5% van de herbouwwaarde worden gespaard in het reservefonds. Hiermee spaar je dus voor onderhoud in de toekomst. Zo is de kans op verrassingen achteraf een stuk kleiner.

Informatie over de VvE en meer!

De staat van onderhoud van een appartement is dus belangrijk, zoveel is duidelijk. Wil jij meer weten over het kopen van een appartement en je lidmaatschap bij de VvE? Download dan ons gratis e-book ‘Appartement kopen’. Met die informatie ga jij goed voorbereid op pad!

Bedrijvengids Geplaatst door
Knab

Knab

Meeuwenlaan 98-100, 1021 JL  Amsterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.