Liftinspecteurs: onzichtbare helden

Lees het verhaal van Jan-Leendert, één van onze onzichtbare helden bij TUV NORD Nederland. Wat doet hij zoals op een dag als liftinspecteur.

Geplaatst door: TÜV NORD Nederland BV

Jan Leendert van Dam 53 jaar is na zijn schooltijd gaan werken bij Mannesmann gevelliften ,daar was hij 31 jaar Allround monteur. Sinds 5 jaar heeft hij de overstap gemaakt naar de TÜV NORD Nederland waar hij nu werkzaam is als Inspecteur Liften.

Kun je ons vertellen over een typische werkdag als liftinspecteur bij TÜV NORD Nederland?

Jan Leendert: Natuurlijk! Mijn werkdag start vanuit huis, ik ben rond 8 uur 's ochtends op locatie.. Mijn werkgebied omvat West-Brabant en Zeeland, waar ik verantwoordelijk ben voor het inspecteren van liften. Als eerste meld ik me aan bij de organisatie waar de inspectie plaatsvindt en zoek de contactpersoon voor de liften op. Samen met hen ga ik naar de lift en starten we de inspectie.

Wat houdt zo'n inspectie precies in?

Tijdens de inspectie controleren we verschillende aspecten van de lift, zoals de liftkooi, machinekamer, schacht en put. Tijdens de keuring worden we ondersteund door onderhoudsmonteurs. Veiligheid, prestaties en energiezuinigheid staan daarin centraal. Bij de inspectie stellen we een gedetailleerd rapport op, volledig digitaal en ingevuld op onze iPads. Ook schrijven we een kort verslag in het liftboek dat zich vaak bevindt in de machinekamer. Als alles in orde is, plakken we een "Goedgekeurd" sticker op de lift.

Lees hier alles over een periodieke liftkeuring

Hoeveel liften inspecteer je gemiddeld op een dag?

Gemiddeld inspecteren we zo'n zes liften per dag. Na het voltooien van de inspecties keer ik terug naar huis. Daar doe ik nog administratie, bekijk ik de planning en bereid ik me voor op de volgende dag.

Wat vind je het leukste aan je werk als liftinspecteur?

Ik geniet enorm van mijn werk. Waarborgen van de veiligheid en goede werking van liften is voor mij van groot belang. Het geeft voldoening om bij te dragen aan de veiligheid van mensen en het vergroten van hun gemoedsrust bij het gebruik ervan.

Wat gebeurt er als er afwijkingen worden geconstateerd tijdens een inspectie?

Wanneer we afwijkingen tegenkomen tijdens onze inspecties, zoals technische problemen of veiligheidskwesties, rapporteren we deze en geven we de lift een keuringsrapport. In het rapport beschrijven we de afwijkingen en geven we aan welke maatregelen moeten worden genomen om de problemen op te lossen. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om deze afwijkingen te verhelpen volgens de aanbevelingen in het rapport. Als de eigenaar dit niet doet, kunnen wij als TÜV NORD Nederland de lift buiten gebruik stellen.

Zijn er nog andere inspectiewerkzaamheden die je uitvoert naast de periodieke keuringen?

Jazeker, naast de periodieke keuringen inspecteren we ook liften bij nieuwbouw- en modificatieprojecten. Bij nieuwbouw inspecteren we de liften voordat ze in gebruik worden genomen. We controleren of ze voldoen aan de veiligheidsnormen, goede prestaties leveren en energiezuinig zijn. Bij modificaties inspecteren we de liften na de aanpassingen om te controleren of de wijzigingen correct zijn uitgevoerd en of de liften nog steeds aan de veiligheidseisen voldoen.

Bedrijvengids Geplaatst door
TÜV NORD Nederland BV

TÜV NORD Nederland BV

Ekkersrijt 4401, 5692 DL  Son

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.