Nieuwe editie van de Kascommissiegids voor VvE’s

Goed nieuws voor leden van kascommissies en voor bestuurders van VvE’s: de Kascommissiegids voor VvE’s is weer verkrijgbaar!

Gepubliceerd: 01 januari 2023

Wij van Appartement en Eigenaar zijn blij en trots dat we deze belangrijke gids beschikbaar kunnen houden voor de VvE-wereld en in eigen beheer kunnen uitgeven.

Geschiedenis van de Kascommissiegids

De gids voor VvE’s is eigenlijk een zusje van de Kascommissiegids voor verenigingen en stichtingen. En die gids is de opvolger van het standaardwerk Handleiding voor de kascommissie, in 1987 geschreven door drs. Maarten den Ouden, bedrijfseconoom en destijds studerend voor registeraccountant aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Hij was lid van de redactie van de serie “De moderne vereniging”, een serie boekjes voor bestuurders van sportverenigingen die door de Nederlandse Sport Federatie werd uitgegeven.

Hoewel Nederland ook toen al tienduizenden verenigingen telde met evenzoveel kascommissies, bestond er helemaal geen handleiding voor de leden van de kascommissies die de belangrijke jaarlijkse controles van de jaarrekeningen moesten uitvoeren. Den Ouden besloot toen om zo’n handleiding zelf maar te schrijven. Deze Handleiding voor de kascommissie werd uitgegeven door uitgeverij De Vrieseborch in Haarlem en werd goed verkocht, want al in 1988 verscheen de 2e druk.

Het boek fungeerde meteen als afstudeerscriptie voor de studie van registeraccountant en werd door de examencommissie heel positief ontvangen omdat het een praktische vertaling was van theorie naar de dagelijkse verenigingspraktijk.

Vervolgens was de gids jarenlang niet meer verkrijgbaar, maar nog elk jaar vroegen verenigingen aan de uitgever of het boek echt niet meer te koop was… Dat was voor de uitgever reden om in 2008 aan Den Ouden te vragen, de gids te actualiseren. Zeker na een groot artikel in De Telegraaf was de eerste (eigenlijk dus de derde) druk van de Kascommissiegids al heel snel weer uitverkocht. Later is de gids aangevuld met informatie voor stichtingen en wijzigde de naam in Kascommissiegids voor verenigingen en stichtingen. Op dit moment zijn er meer dan 10.000 exemplaren verkocht en is er nog een kleine voorraad exemplaren van de 6e (8e) druk beschikbaar.

Verenigingen van Eigenaren

Een VvE is óók een vereniging en er zijn daarom heel veel overeenkomsten tussen de controle-aanpak van de jaarrekening van een ‘gewone’ vereniging en een VvE. Maar er zijn uiteraard ook zaken die wel in een VvE spelen maar niet in een sportvereniging. Denk bijvoorbeeld aan het reservefonds groot onderhoud, een heel belangrijk onderdeel van de VvE-jaarrekening.

Omdat er veel vragen vanuit VvE-beheerders en appartementseigenaren kwamen, schreef Den Ouden in 2010 een speciale editie van de gids voor VvE’s: de Kascommissiegids voor verenigingen van eigenaars. Deze gids is door de auteur in eigen beheer uitgegeven en overigens ook door de organisatie VvE Belang. De 2e druk verscheen in 2017 en in totaal zijn er ruim 5000 exemplaren verkocht. Begin 2022 was de voorraad uitverkocht en was de gids niet meer verkrijgbaar.

Appartement en Eigenaar

Een goed functionerende kascommissie is essentieel voor een goed functionerende VvE. De kascommissie moet zeker stellen dat de jaarrekening klopt, voldoet aan de wettelijke eisen én voldoende inzichtelijk en begrijpelijk is voor de leden van de VvE. Wij van Appartement en Eigenaar hebben ons daarom sterk gemaakt voor het actualiseren en opnieuw beschikbaar krijgen van de Kascommissiegids voor VvE’s.

De auteur heeft de inhoud geactualiseerd. Vooral omdat de “Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars” per 1 januari 2021 voor alle VvE’s geldt met alle gevolgen van dien voor de jaarlijkse reservering voor groot onderhoud in de exploitatierekening en het reservefonds op de balans, zijn de vorige drukken nu onvoldoende actueel.

Net als bij de vorige edities bevat de gids praktische checklists, die ook gedownload kunnen worden zodat elke kascommissie ze desgewenst helemaal op maat kan maken voor de eigen VvE.

Online bestellen voor € 24,95 exclusief verzendkosten

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.