Schade door vocht

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan voor veel problemen zorgen. Er kan schade ontstaan in de woning zoals houtrot, schimmel, schade aan pleisterwerk.

Geplaatst door: DTS Advies

Ongezond binnenklimaat door vocht

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan voor veel problemen zorgen. Er kan schade ontstaan in de woning zoals houtrot, schimmel, pleisterwerk dat afbrokkelt. Hierdoor kom je voor hoge herstelkosten te staan.

Ook de inrichting loopt schade op.

Verder ontstaat er door veel vocht in de woning een ongezond binnenklimaat, waardoor er meer kans is op ziektes. De stookkosten stijgen, omdat in vochtige ruimtes meer gestookt moet worden voordat het behaaglijk voelt.

Bij verkoop van je huis gaat de verkoopprijs zeker omlaag als er sprake is van ernstige vochtschade.

Kortom: Een vochtig huis voelt niet prettig.

Je voelt je het prettigst bij een constante luchtvochtigheid en een aangename warme temperatuur.

Ideaal is een luchtvochtigheid van 50 tot 70% bij een temperatuur tussen de 20 en 24 graden.

Nieuwbouw en vocht:

Bij oplevering van nieuwbouwwoningen zijn de gebruikte bouwmaterialen nog vochtig. Bij het in gebruik nemen van de woning kan door snel drogen schade ontstaan. Er moet geleidelijk gedroogd worden in combinatie met voldoende ventilatie. Het duurt zeker 2 jaar voor al het bouwvocht is verdwenen.

Wat kunnen de oorzaken zijn van veel vocht in een bestaande woning. Denk aan lekkage door de gevel, dak, kieren enz. of optrekkend vocht via de fundering van de buitenmuren of condens in de woning. Vochtschade kan ook ontstaan door constructiefouten, muurconstructies en verkeerde isolatiemaatregelen. Men gebruikt als vuistregel; binnen dicht en buiten doorlaatbaar.

Vaak is de oorzaak van vochtschade niet zo eenvoudig vast te stellen. Water kan op veel manieren binnendringen en een extra vervelende eigenschap van water is dat het op de vreemdste plaatsen binnendringt. De plaats van de vochtschade is dus niet altijd de plaats waar het veroorzaakt wordt.

Advies van een bouwkundige is niet altijd goedkoop, maar wel de moeite waard om verkeerde of ineffectieve maatregelen te vermijden. Wellicht kun je, als de oorzaak bekend is veel reparatiewerk zelf uitvoeren en zo geld besparen.

Een aantal tips bij het kopen van een woning:

  • Laat, als je een oude woning koopt, de woning door een expert controleren.
  • Kijk of er bij een hellend dak dakpannen ontbreken en bij een platdak of er scheuren in de dakbedekking zitten.
  • Let op verkleuringen van het metselwerk of pleisterwerk.
  • Zitten er scheuren in het pleisterwerk of laat het los.
  • Controleer op houtrot in de houten delen.
  • Is er sprake van optrekkend vocht uit de grond.
  • Zie je zoutafzettingen.
  • Zijn er schimmelplekken in de woning aanwezig.
  • Ruikt het muf.
  • Is het behang gebobbeld of laat het los.
  • Zit er houtrot in de dakbalken.
  • Staat de kruipruimte bij een regenbui vol met water.

Ook belangrijk is eens om stil te staan hoe wij als mens zorgen voor een hoge luchtvochtigheid in de woning.

Denk hierbij aan ons eigen lichaam. Wij geven voortdurend vocht af door zweet en adem of de condens die ontstaat door douchen en baden, de ruiten of spiegel beslaat en langs de wanden stroom het condenswater naar beneden. Een deel van dit water verdampt.

Een andere oorzaak van het ontstaan van een hoge luchtvochtigheid in huis is het droge van de was. Maar ook bij het koken. Hierbij komen olie en vetwalmen vrij en samen met de waterdamp slaan ze neer op de wanden, een ideale voedingsbodem voor schimmels.

Wat dacht je van kamerplanten, ook deze geven vocht af.

Het is daarom onmogelijk om vocht en condensvorming in een woning te voorkomen! Daarom is het nemen van maatregelen tegen deze hoeveelheid vocht erg belangrijk.

Het begint met het afvoeren van deze hoeveelheid vocht door op de juiste manier te ventileren. Dan gaat het niet alleen om het afvoeren van te veel aan vocht in de woonruimte maar ook om het vocht van diverse oppervlaktes zoals het behang, tapijt en gordijnen.

Doortochten is toe te passen om het vocht snel af te voeren, maar om het vocht in behang, tapijt en gordijnen kwijt te raken is meer ventilatietijd nodig. Dit kan door het raam op een kier te zetten. Echter kan hierdoor ook de temperatuur in de woning te veel afgekoeld raken omdat alle warmte via de kieren verloren gaat.

Hoe kouder de buitenlucht, hoe korter de ventilatietijden. Omdat de koude lucht droger is kan bij het opwarmen meer vocht uit de woning opgenomen en afgevoerd worden.

Doortochten is het open zetten van tegenoverliggende ramen en/of deuren.

Luchten is het openzetten van een raam aan 1-zijde terwijl de overige ramen en/of deuren dicht zijn.

Staan ramen op een kier dan moeten ze langer open blijven staan. Om snel te ventileren kan je het beste alle ramen en deuren wijd openzetten inclusief de buitendeur.

In de winter is dit 1 tot 5 minuten voor de lucht in het hele huis helemaal ververst is. In de zomer is het overdag niet mogelijk om de ventileren omdat dan juist nog meer vochtige warme lucht naar binnen komt. Je kunt dan het beste ’s ochtends en ’s avonds goed ventileren.

Hoe kleiner het temperatuurverschil tussen buiten en binnen is, hoe langer er geventileerd moet worden voor de lucht in het hele huis ververst is.

Een aantal tips:

1. Een aantal keer per dag de woning doortochten en voortdurend luchten.

2. Zet bij het koken en douchen het raam open om het grootste gedeelte van het vocht direct kwijt te raken.

3. Houd de deuren bij het koken en douchen dicht zodat het vocht niet de rest van het huis in gaat.

4. Houd de deuren van onverwarmde ruimtes zoveel mogelijk dicht.

5. Slaap je met het raam open? Sluit dan overdag de ramen en verwarm en lucht de slaapkamer. Alleen door verwarming kan de lucht het vocht uit de wanden opnemen en bij ventilatie afvoeren naar buiten.

6. Droog geen natte was in een geslote ruimte.

7. Zet geen meubels tegen de wand, maar een paar centimeter er vandaan, zo kan de lucht circuleren en het vocht verdampen.

Tot zover dit artikel. Omdat vochtschade veel oorzaken kan hebben zal ik meer artikelen schrijven over dit onderwerp, waarbij ik de mogelijke oorzaken zal toelichten, een aantal schades zal omschrijven en een aantal mogelijke oplossingen zal toelichten.

Bedrijvengids Geplaatst door
DTS Advies

DTS Advies

Cypruslaan 374, 3059 XA  Rotterdam

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.